(...) Als het licht is zing je niet: Ik wandel in het licht met Jezus, omdat je ...

Ds. H.H. Klomp / Geen reacties

25-12-2007, 00:00

Vraag

Gisteren sprak er bij ons een dominee over Mal 4:2 en hij zei hierbij dat als het het donkerst is, de Heere met Zijn licht komt. Hier kon ik het helemaal in vinden. Vervolgens maakte hij een opmerking die ik niet begreep. Misschien kunt u deze toelichten. Ik ben hier namelijk erg door in twijfel gekomen. Hij vervolgde met: Als het licht is zing je niet: Ik wandel in het licht met Jezus, omdat je in het licht je zonde ziet. Hoe moet ik dit verstaan? Wat bedoelt hij hiermee? Je moet en mag toch dankbaar zijn om het licht of is het altijd dat je je zonde ziet? Het kwam me ineens zo onbijbels over... ik zit nu in het donker. Help!

Antwoord

Beste vragensteller, Het is altijd moeilijk een vraag te beantwoorden n.a.v. een preek die je zelf niet hebt gehoord. Maar ik doe toch een poging. Als ik het goed opvat, zal de betreffende dominee wel niet zo voor dat geciteerde(en afgewezen) versje zijn. Nu moeten we met het vrije lied in de kerk altijd voorzichtig omgaan. Maar de kern waarin het in je vraag om gaat is m.i. deze: wanneer zie je je zonde? Je ziet je zonde als persoonlijke zonde alleen als het licht van de Heere in je leven komt. Is dat niet zo dan weet je in beschouwing ook wel wat zonde is, maar je gaat over tot de orde van de dag/van de wereld. Als het licht van de Heere je echter aan schuld en zonde ontdekt, dan vlucht je er mee als zondaar tot de Heere Jezus en je bent bij Hem welkom (zie bijv. zondag 2 uit de Catechismus). Er is bij Hem niet alleen ontdekking aan, maar ook vergeving van de zonde en schuld.

Het zou groot zijn als je van beide aspecten iets mocht kennen. Hopelijk heb ik een beetje licht over je probleem gegeven.

Groet,
Ds. H. H. Klomp
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. H.H. Klomp

Bijzonderheden:

Met emeritaat sinds januari 2017.

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik begin me hoe langer hoe meer te ergeren aan de houding van de Gereformeerde Gemeente t.o.v. de Verbondsleer van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Zo wordt in het voorwoord van het cathechisatiebo...
Geen reacties
25-12-2003
Waarom denken we zo vaak dat God het wil zoals we het doen in onze erediensten? Waarom geen mooie liederen en een begrijpelijke vertaling?
Geen reacties
25-12-2003
Ik heb waarschijnlijk anorexia. Hoe kan ik hier bijbels mee omgaan?
Geen reacties
25-12-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering