Goede baan en mooie merkkleding

Ds. J. van Rossem / Geen reacties

19-12-2007, 00:00

Vraag

Als je een goede baan hebt en mooie merkkleding kunt betalen, moet je je dan schuldig voelen en eigenlijk bij C&A kopen en het verschil aan een goed doel overmaken?


Antwoord

Een ieder zij in deze in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd. Is het verkeerd, wanneer je een goede baan hebt, om mooie merkkleding te kopen? Het lijkt me niet, tenzij je je hart er op zet en je het gebruikt om te pronken. Dan richt  je de aandacht op jezelf, dat is gevaarlijk Je laat dan zien dat je carriére mocht maken. Dat zal de bedoeling niet zijn. Bovendien kan het afgunst opwekken. Sommige mensen hebben goede kleding nodig voor hun presentatie, dus min of meer dan als beroepskleding. Maar het lijkt me, anderzijds, niet verkeerd om je met smaak te kleden. Als we daarbij maar niet vergeten dat de kleding niet gegeven is om te pronken, maar om de zondige naaktheid te bedekken. Wat zit er achter als we dure kleding aanschaffen?

Dan maar bij C&A kopen (vanouds een Roomse zaak?) En het verschil voor een goed doel bestemmen? Op zich geen bezwaar. Bovendien is soberheid in kleding een Bijbelse zaak. Probeer het eens en vraag je zelf eens af of je je daarbij in je geweten beter voelt? Niet om in jezelf beter te zijn, maar om er de Heere mee te eren.

Als een wet willen we dit niet vast stellen. Probeer bovenal te komen aan het kleed van de gerechtigheid van de Heere Jezus Christus om je schuld te bedekken. Dat is voor niets te krijgen. Dat is niet te koop, maar het is te krijgen om de prijs van Christus’ bloed. Niet opdat jij zou stralen, maar opdat Hij zou stralen. Alles waarmee we onszelf bedoelen is verkeerd, alles waarmee we de Heere mogen bedoelen is goed. En de Heere wil vooral dat we eerbaar gekleed gaan. En in dit alles hebben we een heilige zorgvuldigheid nodig.

Ik bid je Gods zegen toe.

Ds. J. van Rossem

Lees meer artikelen over:

rentmeesterschap
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van Rossem

  • Geboortedatum:
    04-03-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
121 artikelen
Ds. J. van Rossem

Bijzonderheden:
Ds. van Rossem is op 7 maart 2013 overleden.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Er wordt in Jesaja voorspeld dat Hij die door God gezonden zou worden, Immanuel zou heten. En Jezus heet Jezus. Hoe kan dat?
4 reacties
19-12-2018
Ik ben een jonge man van tweede helft twintig en heb bijna drie jaar verkering met een meisje, ook tweede helft twintig In deze tijd hebben we samen veel verwerkt, zoals het slachtoffer zijn van verkr...
1 reactie
19-12-2011
Er wordt wel eens gezegd: “De weldaden van Christus zijn nog niet Christus zelf. Maar Hij openbaart Zich door woord en geest in de belofte van het evangelie.” Betekent dat, dat als je de belofte krijg...
Geen reacties
19-12-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering