U met een hoofdletter

Ds. W.G. Hulsman / geen reacties

19-03-2003, 00:00

Vraag

Waarom staat in Jesaja 45:22 het woordje U met een hoofdletter? Een vraag hieraan verwant is: Kun je in de grondtaal zien of met een bepaald woord God wordt bedoeld en dat dat dus met een hoofdletter moet? Bijv. in het boek Hooglied staat de Bruidegom met een hoofdletter. Is dat een interpretatie van mensen?

Antwoord

Het Hebreeuws maakt geen gebruik van hoofdletters. Dus als er in de vertaling wel hoofdletters gebruikt worden, is dat een stuk interpretatie.

Het is te begrijpen dat het jou opgevallen is dat "U" met een hoofdletter staat in Jesaja 45:22. Want die hoort er niet te staan. Met "u" worden al de mensen van deze aarde bedoeld. In de zogenaamde Tukker-editie van de Statenvertaling staat "u" dan ook met een kleine letter.

Het woord "Bruidegom" komt in het Hooglied niet voor. Wel is duidelijk dat het in dit bijbelboek om een bruidegom en een bruid gaat. In de opschriften boven de verschillende hoofdstukken, wordt de "Bruidegom" met een hoofdletter geschreven. En als in de tekst de Bruidegom wordt aangeduid, wordt dit steeds met een hoofdletter gedaan. Ook hierin zie je weer een stuk interpretatie of uitleg.

Men ziet de Bruidegom als een aanduiding van de Heere of van de Heere Jezus. Deze uitleg is al zeer oud. En wordt tot op de dag van vandaag ook nog aangehangen.

Ds. W. G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

Ds. W.G. Hulsman

 • Geboortedatum:
  08-11-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Genemuiden
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

hoofdletterHooglied
geen reacties

Terug in de tijd

We hebben 1,5 jaar verkering. Wanneer ik commentaar van mijn vriend krijg, reageer ik vaak van: "Nou als het je niet zin...
geen reacties
19-03-2008
Aan een dominee van de Ger.Gem. Het valt mij op dat er onder predikanten verschillende soorten 'ambtskleding' wordt gedr...
2 reacties
19-03-2015
Dominee Vreugdenhil. In een van uw boeken heeft u geschreven (ik zeg het in eigen woorden want ik kon het zo snel niet m...
geen reacties
19-03-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering