Ongepaste kleding bij Avondmaal

Ds. C.J. Meeuse | Geen reacties | 19-09-2004| 00:00

Vraag

Mijn zus zat zondag in de kerk (Ger. Gem.) en er werd avondmaal gevierd. Nu is mijn zus erg met het geloof bezig en in de preek voelde ze sterk dat ze ook aan mocht gaan. Nu had ze alleen een donker rode rok met een witte bloes aan. De roeping was er wel, dus ze mocht aan gaan. Na de kerkdienst werd ze door de kerkenraad geroepen of ze even wilde komen. Daar kreeg ze te horen dat het niet kon om met deze kleding aan het avondmaal te gaan. Mijn zus legde uit hoe het zat en wat ze gevoeld had, maar was eigenlijk ook perplex. Nu durft ze niet meer aan het avondmaal en dat vindt ze heel erg. Hoe denkt u hier over?


Antwoord

Het lijkt me niet zonder gevaar om tijdens een avondmaalsdienst, min of meer in een opwelling, te besluiten aan het avondmaal deel te nemen. Niet voor niets is er een week van voorbereiding en staat ook in het formulier dat we ons van tevoren moeten onderzoeken. We moeten niet handelen uit een plotseling opkomend gevoel. Hellenbroek zegt, wat de overgang in het genadeverbond betreft, dat de zondaar dit 'bedaard' doet, dus weloverwogen.

Ik had in een vorige gemeente eens een vrouw die nooit aan het avondmaal geweest is, maar op haar sterfbed tot ruimte kwam. Ze vertelde me toen dat ze zoveel strijd over deze heilige tafel des Heeren gehad had, dat ze bevreesd was geweest om er in een opwelling aan te gaan. Ze zei toen letterlijk tegen me: “Als het dan avondmaal zou zijn, ging ik ‘s morgens voor mijn kast staan en zocht maar een 'kleurig kleedje' uit, want dan wist ik dat ik toch niet aan durfde te gaan”.

Te doen gebruikelijk is inderdaad in nagenoeg alle gemeenten om in 'gedekte kleding' deel te nemen aan de dis des Heeren. Hierover zijn geen voorschriften. Ongetwijfeld zullen ouderlingen of een predikant in een huisbezoek naderhand spreken voer de diepste drijfveren om aan te gaan. Het gaat immers in ons leven niet allereerst om de gang naar het avondmaal, maar over onze verhouding tot God, niet over hoe we aan zullen gaan, maar hoe we in zullen gaan.

Ds. C. J. Meeuse

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.J. Meeuse

  • Geboortedatum:
    05-10-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Arnemuiden
  • Status:
    Inactief
12 artikelen

Bijzonderheden:

Emeritus sinds 01-10-2017


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Doop en belijdenis houden hun betekenis

Ik ben gedoopt en heb belijdenis gedaan maar sta niet ingeschreven bij een kerk. Heeft mijn doop en belijdenis dan wel betekenis of moet je dan toch weer ingeschreven staan?
Geen reacties
19-09-2024

Geen verhoring van gebeden

Ik ben een persoon die wat pessimistisch in het leven staat. Het is niet zo dat ik dag aan dag met een diepbedroefd hart over de aarde ga, maar laat ik het zo verwoorden: ik zie snel tegen de dingen o...
5 reacties
19-09-2019

Wijkouderling

Momenteel heb ik periodiek gesprekken met mijn wijkouderling over diverse onderwerpen. Vorig jaar heeft hij mij afgewezen toen ik een probleem had. Mijn vertrouwen in hem heb ik nog steeds niet terug....
Geen reacties
19-09-2011
design website door design website by Mooimerk website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis hosting website door hosting website by STH Automatisering