Voorlezen Heilig Avondmaalsformulier bij voorbereidingsdienst

Ds. C.J. Meeuse / geen reacties

20-03-2004, 00:00

Vraag

Ik mag al vele jaren elke zondag graag naar de Ger. Gem. gaan. Al heb ik nog niet de leeftijd om belijdenis te doen, heb ik toch een vraag wat betreft het Heilig Avondmaalsformulier. Bij Ds. Vreugdenhil wordt het eerste gedeelte van het formulier in de voorbereidingsdienst gelezen. Bij Ds. Meeuse is dat niet het geval, deze doet het in de dienst zelf. Is de eerst genoemde manier niet correcter? Dat gedeelte gaat immers over de zelfbeproeving die een mens moet doen om aan het H. A. te mogen. Dat moet men naar mijn mening doen in de week van voorbereiding.

ADVERTORIAL

Geef om leven, kies Care4Life

Care4Life is een nieuwe christelijke zorgverzekering, voor mensen die bewuste en principiële keuzes willen maken.

Lees verder...

Geef om leven, kies Care4Life

Antwoord

Het lezen van het avondmaalsformulier gebeurt vanouds in de dienst waarin het H. Avondmaal ook gevierd wordt. Vanwege de lengte van de dienst zijn sommige gemeenten er toe overgegaan een deel van het formulier een week eerder te lezen.

Het is zeker waar dat tijdens de voorbereidingsdienst de zaken die in het eerste deel van het formulier aan de orde zijn, ook in de prediking een plaats moeten hebben. Zou in die dienst ook nog eens dit deel van het formulier gelezen worden, dan komen ze in de voorbereidingsdienst tweemaal aan de orde. Daarmee zijn we meteen bij het nadeel van deze handelswijze: In de avondmaalsdienst worden deze zaken dan in het geheel niet genoemd, terwijl er misschien wel mensen in de kerk zijn die er bij de voorbereidingsdienst niet waren.

Laat daarom de voorbereidingsdienst aan zijn doel beantwoorden en laat de zaken aan de orde komen. Laat de avondmaalsdienst een herhaling geven in het eerste deel van het formulier wat de voorbereiding betreft, en vervolgens uitgebreid spreken over het doel van het avondmaal. Overigens dienen de zaken van de voorbereiding ook in de week van voorbereiding thuis overdacht te worden en is het wenselijk dat men ook thuis dus zichzelf onderzoekt en over het avondmaal iets leest.

Ds. C. J. Meeuse

Ds. C.J. Meeuse

Ds. C.J. Meeuse

 • Geboortedatum:
  05-10-1945
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Apeldoorn
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

Heilig Avondmaalvoorbereidingsweek
geen reacties

Terug in de tijd

In de geschiedenis over de overspelige vrouw in Johannes 8 gaat, nadat Jezus gezegd heeft, “iedereen die zonder zonde is...
geen reacties
20-03-2017
In de Bijbel staat: "Wat niet uit het geloof is, is zonde". Is dat dus bij alles waar geen geloof bij zit?
14 reacties
20-03-2012
Deze maand krijgen veel jonge meisjes een oproep om zich in te laten enten tegen baarmoederhalskanker. Heeft deze inenti...
geen reacties
20-03-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering