Hoe prikkel je tieners in het geloof

Ingezonden mededeling / Geen reacties

16-10-2019, 20:32

De jeugdgroep van de kerk ligt stil en niet alle tieners voelen zich betrokken bij de livestream van de kerkdiensten. Door de jeugdleiders wordt bij kerken wel het een en ander via Whatsapp gedaan, maar dit is toch niet hetzelfde als anders. Deze tijd biedt echter ook kansen om de geloofsgroei van pubers te stimuleren.


Bijzondere tijd

Voor iedereen is het een bijzondere tijd. Tieners vinden het vervelend dat ze hun vrienden soms alleen via internet kunnen ontmoeten omdat ze redelijk aan huis gebonden zijn. Het is belangrijk om je kinderen te stimuleren om bijvoorbeeld de online clubmeeting of tienerdienst van de kerk niet over te slaan, maar juist eens bij te wonen. Doen er zich spontaan mooie momenten voor? Schuif de laptop dan even opzij en maak extra tijd voor de kinderen. Binnen het gezin kunnen jullie ook de verbinding meer opzoeken door bijvoorbeeld iedereen een favoriete Bijbelpassage voor te laten dragen. Ook in de zorgen over opa of oma kan er openheid ontstaan wat tot een goed gesprek leidt over de kwetsbaarheid van ons als mens.

Niet te veel pushen

Vaak krijg je met kleine acties meer gedaan om de geloofsgroei van tieners te stimuleren dan wanneer je gaat pushen. Probeer spelenderwijs diverse dingen uit om te kijken wat werkt. Misschien zijn de Bijbel-ideeën waarvan jij denkt dat ze leuk zijn, niet interessant voor je tiener. Maak er een spel van en test de kennis die je tieners hebben over de Bijbel. Pak wat velletjes papier en teken een tijdslijn, van Genesis tot Openbaring. Om ze wat op weg te helpen kun je jaartallen en pictogrammen bij de lijn tekenen, zoals een kruis of een tempel. Je kinderen krijgen ieder een paar briefjes met woorden, zoals ark, ballingschap of Salomo. Vervolgens plaatsen ze het briefje bij de juiste periode op de tijdlijn. Maken ze een foutje? Een mooi moment om toelichting te geven en bepaalde Bijbelse verhalen weer aan te halen.

Spelenderwijs het geloof prikkelen

Er zijn vele manieren om de interesse in het geloof spelenderwijs te prikkelen en kennis te vergroten. Maak bijvoorbeeld een Kahoot-quiz over een Bijbels thema en speel de quiz samen met het hele gezin. Kijken je pubers 's avonds graag televisie? Zoek dan een serie op waarin het geloof een belangrijke rol speelt en bedenk met elkaar welke vragen de serie oproept. Een goed voorbeeld is de serie Messiah. Ook kunnen jullie in het alledaagse leven op zoek naar God, gewoon dichtbij huis. Welk verhaal vertelt de hemel als jullie in de tuin op een kleedje naar de wolken staren? Tenslotte is dit een mooie tijd om te delen.

Ingezonden mededeling op 16-10-2019, 20:32
Geen reacties

Meer nieuws

De crowdfundingsactie voor Week van het Leven heeft in korte tijd ruim 140.000 euro opgebracht. Daarmee kan de folder van 11-16 november landelijk van deur tot deur bezorgd worden.
Geen reacties
02-10-2019
Simone Maas kwam na haar huwelijk en de geboorte van haar kinderen in een "achtbaan van allerlei gevoelens". Ook de herinneringen aan een moeilijke periode in haar jeugd begonnen op te spelen. Dit uit...
Geen reacties
03-09-2019
Onder reformatorische christenen zijn er verschillende opvattingen over hoe men de zondagsrust invult. Sommigen maken enkel tijd voor kerk en gezin, anderen vinden dat kleine huishoudelijke klusjes of...
2 reacties
18-08-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering