Nooit speelde hij op zondag

Ingezonden mededeling / 2 reacties

18-08-2019, 12:55

Onder reformatorische christenen zijn er verschillende opvattingen over hoe men de zondagsrust invult. Sommigen maken enkel tijd voor kerk en gezin, anderen vinden dat kleine huishoudelijke klusjes of op het internet energie vergelijken wel kan. Het is in de eerste plaats natuurlijk een gewetenskwestie. Iemand die zijn geweten liet spreken op een plek waar dat niet zo gauw verwacht wordt is Folkert Velten. Vanwege zijn geloof speelde hij nooit op zondag, maar de spits was gezegend met een enorm talent.

De overlevering wil dat hij in de belangstelling stond van Ajax, maar Velten verkoos de kerkgang boven zijn carrière. Een unicum in een wereld die zichzelf nogal eens tot geloof uitroept: voetbal als religie. Velten liet echter altijd zijn geweten spreken, voordat hij dat met zijn voeten deed.

Verleidelijke aanbiedingen

Van 1988 tot en met 1998 speelde Velten, inmiddels 56 jaar oud, voor de Almelose club Heracles. Een laatbloeier, zo bleek, want de spits speelde tot zijn 23ste bij amateurclub Enter Vooruit. Ondanks de grote belangstelling kon Velten niet ingaan op allerlei verleidelijke aanbiedingen van profclubs uit de eredivisie: hij wilde niet op de dag des Heeren voetballen. Het tweede niveau, de Eerste Divisie die nu Keuken Kampioen Divisie heet, bood uitkomst: in deze klasse van het betaalde voetbal werden de wedstrijden veelal op vrijdagen en zaterdagen afgewerkt. Zo kon hij kiezen voor Heracles (tegenwoordig wel eredivisie) en zijn geloof trouw blijven.

Topscorer

Folkert Velten zal Heracles trouw blijven totdat hij in 1997 zijn been breekt. Hij bleek een fenomeen in de Eerste Divisie: in de elf seizoenen dat hij als midvoor stond, speelde hij 377 wedstrijden, waarin hij 221 maal doeltreffend was. Zijn debuutgoal viel uitgerekend tijdens een oefenwedstrijd tegen Real Madrid, de voetbalreus uit de Spaanse Primera División. In het seizoen dat hierop volgde liep Velten bijna één op één (24 goals in 28 ontmoetingen). Tegenwoordig zou men hem kunnen vergelijken met spelers als Klaas-Jan Huntelaar of Wout Weghorst. Een topscorer was geboren en dat zou Velten meermaals laten zien. In 1994 werd hij gekozen als Beste Speler van de Eerste Divisie. Heracles heeft een tribune naar het clubicoon vernoemd.

Ajax en de Bundesliga

Velten bleef natuurlijk niet onopgemerkt bij de grotere clubs: zo zou Ajax vergaande interesse hebben getoond en was het vlak over de grens gelegen Almelo natuurlijk een makkelijke plek om talenten te spotten voor clubs in de Duitse competitie, de Bundesliga. Veltens hervormde geloofsovertuiging weerhield hem echter van het tekenen bij een club die regelmatig op zondag in actie kwam: waarschijnlijk zou immers contractueel worden vastgelegd dat hij wedstrijden op die dagen niet zou mogen weigeren te spelen. Heracles trouw gebleven koos hij na zijn tijd als speler voor een baan als scout en assistent-trainer van onder anderen Peter Bosz en Gertjan Verbeek. Ook trainde hij regionale amateurclubs. Folkert Velten, cultheld en superspits van weleer, is nu een trouwe medewerker van een kinderboerderij en landgoed in zijn woonplaats Enter, waar het verhaal ooit begon. Hij heeft nooit op zondag hoeven voetballen, maar heeft wel respect verdiend in de voetbalwereld.

Ingezonden mededeling op 18-08-2019, 12:55
2 reacties
ArnoudvanRiemsdijk
24-09-2020 / 23:59
Veel respect voor Velten. Ik zie voetbal niet als werk, dus op zondag mag het. Toch mooi dat er zijn die hun geloof (en kerkgang) boven ALLES zetten!
WillemB
27-09-2020 / 21:39
Wat mooi dat Velten zo’n behoudende zondagschristen is, die de dag des Heeren hoog in ere houdt.
Nog mooier zou zijn als we hier ook konden lezen dat de Heere Jezus in zijn leven de hoogste plaats had.
Dan zou ik de zin van dit stukje veel beter kunnen begrijpen.

Meer nieuws

De stichting Hart van Homo’s hoopt binnenkort verschillende nieuwe bijbelstudiegroepen te kunnen starten. Er zijn mogeli...
geen reacties
15-08-2019
Persoonlijkheidsproblemen kunnen veel pijn en nood geven in relaties. 'Een persoonlijkheidsstoornis gaat diep. Mensen mo...
geen reacties
23-07-2019
Mijn naam is Ad Anker, 43 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Ik ben vaak te vinden in onze volkstuin waar ik gen...
geen reacties
12-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering