SGPJ dient klacht in tegen Second Love

Nieuwsredactie / 7 reacties

21-06-2013, 15:33

SGP-jongeren heeft vandaag een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen een reclamespotje van de website Second Love. Deze site roept mensen die getrouwd zijn op om de vaste partner te bedriegen door vreemd te gaan. Volgens SGP-jongeren is de radiocommercial in strijd met het fatsoen en met de wet. Dit meldt de organisatie op haar site:

Volgens de voorzitter politiek van SGP-jongeren, Martin de Jong, is de reclame strijdig met de fatsoensnormen en draagt ze bij aan een verzwakking van maatschappelijke verbanden. ‘De reclame is in strijd met basale normen die voor het functioneren van de samenleving van fundamenteel belang zijn. Trouw zijn en je aan je woord houden zijn hoekstenen van het recht. In het leven van alledag zijn ze van onmisbaar belang. Wie oproept om te handelen in strijd met deze wezenlijke maatschappelijke normen, draagt bij aan ontbinding en verzwakking van maatschappelijke (ver)banden. Reclame voor bedrog en overspel kunnen we niet hebben. Second Love stookt doelbewust in goede huwelijken, met alle gevolgen van dien’, schrijft De Jong in zijn brief aan de Reclame Code Commissie.

De radiocommercial van Second Love staat niet alleen haaks op fatsoen, maar botst ook met de wet. In artikel 1:81 van het Burgerlijk Wetboek staat dat echtgenoten elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd zijn. Blijkbaar voelt Second Love aan dat ze in strijd handelt met dit wetsartikel, gezien de wijze waarop de website in haar gebruiksvoorwaarden haar aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen uit probeert te sluiten. Dat blijkt uit de volgende passage: ‘Wij oordelen niet over de morele aspecten van tweede relaties, maar anderen (inclusief uw eventueel bestaande partner) mogelijk wel. Uw gebruik van onze diensten is volledig uw eigen verantwoordelijkheid en komt uitdrukkelijk voor uw eigen risico.’

Bovenstaande is voor SGP-jongeren reden om de Reclame Code Commissie te verzoeken het reclamespotje van Second Love in strijd te verklaren met de Nederlandse Reclame Code.

 

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in Spirit 24 Nieuws over Second Love

 

Nieuwsredactie op 21-06-2013, 15:33
7 reacties
Omega
22-06-2013 / 13:48
Er is veel ellende in de wereld @Franciscus, maar we zullen je er niet mee lastig vallen ;-)
EdW
22-06-2013 / 14:28
Zelfs mijn onchristelijke collega's vinden Second Love een belachelijke en onzinnige website. Hopelijk heeft de klacht van de SGP-Jongeren succes.
LeonS78
24-06-2013 / 12:07
Hoewel ik het ook een vrij vage reclame vind, is wel met enige zekerheid te stellen dat de klacht kansloos zal zijn. Niet snel wordt aangenomen dat iets in strijd is met de goede zeden; ook in dit geval: de reclame is - even los van wat men er van vindt - niet direct aanstootgevend. Daarnaast zijn de bepalingen in artikel 1:81 BW nauwelijks afdwingbaar. Jurisprudentie is schaars en het meest recente beroep op dit artikel werd afgewezen (zie Rechtbank Arnhem, 15 april 2009, LJN: BI2224).

De woordvoerder van de SGP-jongeren gaf op tv ook aan dat een dergelijke website overspel in de hand zou werken en negatieve gevolgen zou hebben voor de relatie. Nu is dat natuurlijk ook een vrij simplistische gedachte. Sowieso geldt eigen verantwoordelijkheid en als men toevlucht zoekt tot een dergelijke website, was de relatie al niet goed te noemen... dat wordt niet veroorzaakt door secondlove.nl.
Gerard
24-06-2013 / 22:48
Mooi initiatief van SGPJ
jeewee
27-06-2013 / 09:05
Yep, inderdaad krijgt Second Love hierdoor extra aandacht.
Misschien maar goed ook, omdat velen nauwelijks benul hebben wat er in ons keurige landje/wereld gaande is.

Goed én moedig van de SGP jongeren om hier desondanks tegen in te gaan!
blijblij
28-06-2013 / 18:23
en de klacht wordt niet in behandeling genomen.....
mieptruus
01-07-2013 / 17:48
Dus wat is wijs? Wel of niet wat van zeggen?
Gewoon zwijgen?

Meer nieuws

Een groep oud EH-studenten heeft tussen de 200 en 300 leerlingen van het Gomarus College in Groningen gefeliciteerd met ...
1 reactie
18-06-2013
In dit artikel vind je een overzicht van de geslaagden die tot op heden bekend zijn van Calvijn College, Driestar Colleg...
geen reacties
12-06-2013
Diverse gemeenten in de bijbelbelt starten voor het eerst een campagne om de vaccinatiegraad in hun gemeente omhoog te k...
53 reacties
07-06-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering