Samen in de naam van Jezus

SMS / 27 reacties

28-03-2012, 09:42

Met enige regelmaat kwam ik bij ze en hadden we zakelijk contact. Het stel had een eigen kledingzaak in een nogal behoudende plaats. Heel reformatorisch Jeruzalem kocht daar zijn of haar outfit. Zelf droegen ze doordeweeks en op zondag, degelijk donker zwart. Ze hadden het altijd over kerken, dominees, of de jeugd van tegenwoordig. Vroeger... toen was alles beter. Dat oude volk. Gekrookte rietstengels en brandende vlaswieken.

Ik stribbelde wat tegen en mompelde iets over bekering en de gewilligheid van Christus. Aandringen en nodigen durfde ik niet. Het waren immers goede klanten. En zo verloochende ik net als Petrus, mijn Heere en Zaligmaker. En dat alles voor een paar aalmoezen.
 
Jaren gingen voorbij. Ik kreeg ander werk en een andere bediening. Mijn zakenvrienden verloor ik uit het oog. Totdat ik ze bij een interkerkelijke conferentie tegen het lijf liep. Anders gezegd, ze zagen mij als eerste. Simon, ken je ons nog?, vroegen ze. Nou, eigenlijk niet... Voor me stond een vrolijk echtpaar, met alledaagse nette kleren. Ze straalden. "Je kwam vroeger bij ons in de kledingzaak." Pas toen zag ik het. Ze hadden een complete metamorfose ondergaan. Hun ogen stonden anders, maar vooral... ze hadden een ander hart. Een nieuw hart.
 
Wat is er met jullie gebeurd?, vroeg ik. "We hebben de Heere Jezus leren kennen", was het antwoord. Een stortvloed aan woorden volgden. Bijbelse woorden. Over Gods genade. Over een gewillige Zaligmaker. Over het overtuigende werk van de Heilige Geest. Geen woord meer over kerk en dominees, want ze zagen Jezus alleen. En ze waren geworden tot levende getuigen in hun eigen zeer behoudende kerk. Het was ditmaal een genoeglijk weerzien. Samen in de naam van Jezus...

SMS op 28-03-2012, 09:42
27 reacties
QuadCoreInside
28-03-2012 / 13:07
Inhoudsloos met voor de verandering weer een veel te subtiele steek naar de rechterflank van de gereformeerde gezindte.
lieslvp
28-03-2012 / 13:30
hoezo inhoudsloos? 'levende getuigen in hun eigen zeer behouden kerk' beter kan toch niet? Daar hebben we er nooit genoeg van!
En ik denk dat het ook geen kwaad kan als je eens wat anders in je kast hebt hangen als alleen zwart
karlo
28-03-2012 / 16:28
Welja, daar gaat SMS weer een keer. Weer een keer op herhaling. Bravo, Geweldig. Nog meer van hetzelfde. Trouwens moet zijn rokende vlaswieken.
Mister
28-03-2012 / 16:38
Nu zou het ook nog leuk zijn als de schrijvers op Refoweb eens een ware metamorfose zouden ondergaan en eens positief zouden schrijven over de inwoners van Reformatorisch Jeruzalem...
webrefo1
28-03-2012 / 18:38
Refoweb is absoluut niet reformatorisch meer in hun omgang met andere mensen! Jammer, jammer, jammer! Zo gaan we niet met elkaar om, toch? Als die dwars-colums bevatten een steek onder water naar de rechterflank! Wanneer eens iets positiefs over hen? Of is dat er niet?
Race406
29-03-2012 / 12:38
@webrefo1: Zodra het grootste deel van de rechterflank niet meer vasthoudt aan allerlei uiterlijke wetjes en regeltjes, zich niet meer vastklampt aan allerlei oude (en al heeeeeeeeeeeel lang overleden) vaderen, en die zaken boven de Schrift stelt, zodra ze niet meer blindelings alles slikken wat er van de kansel de gemeenten ingesmeten wordt, zodra de mensen niet meer worden afgescheept met een "uitgestalde Christus" waar vervolgens niet bij wordt gezegd hoe je deel aan die Christus krijgt etc.
Onhoud 1 ding: Ik ken mensen ter rechterzijde waarin ik toegewijde christenen (h)erken! Evenzo ken ik toegewijde christenen ter linkerzijde.
De strekking van de column is dat er vaak zoveel nadruk wordt gelegd op allerlei uiterlijkheden. Bij die zere plek wordt de vinger gelegd in dit geval.
Ik weet niet waar SMS kerkt, maar ik vermoed dat jij in ieder geval "ter rechterzijde" kerkt.
Heb je wat kennis van de evangelische hoek? Ik nodig je van harte uit om een column daarover te schrijven..!
Omega
29-03-2012 / 13:47
Wat is er zo positief aan de inwoners van "reformatorisch Jeruzalem"? @mister Noem eens wat zaken, zodat Refoweb daar een column aan kan wijden.
karlo
29-03-2012 / 17:56
Ik zou iederéén aan willen raden om op deze collumn niet te reageren voor het net zo'n gehakketak wordt als de vorige van SMS. Met meer dan 170 reacties. Wat dat betreft zet @Race406 al weer danig de toon en @Omega heeft er zo te zien ook al weer zin in. Schei toch uit aub.
Omega
29-03-2012 / 18:24
Samengevat @Karlo: "Vaste waarden dienen in reformatorisch Nederland niet ter discussie gesteld te worden." Ik proef voorzichtig nog een tweede aspect: "Zelfreflectie is des duivels oorkussen." ;-)
karlo
29-03-2012 / 21:58
@Omega zucht.... je samenvatting is niet helemaal volledig m.z. "vaste waarden dienen in ref. Nederland niet op deze manier ter discussie gesteld te worden." ( zie mijn vorige reacties)
Het tweede aspect is mij niet geheel duidelijk, ik ken dit gezegde, maar dan met ledigheid. Je hoeft het niet uit te leggen, want ik zal mijn eigen raad opvolgen, in een vorige loopbaan zouden we zeggen: einde oefening. Groet.
zeeland
30-03-2012 / 00:02
Jammer dat Refoweb, de Reformatorische Omroep, Stichting Jij Daar etc. de laatste tijd 1 bepaalde doelgroep op het oog hebben en dat is niet reformatorisch Nederland. Of misschien zeg ik het verkeerd; dat ze de gehele reformatorische gezindte hun visie willen opleggen op meerdere (slinkse) manieren.....
Misschien zit ik er helemaal naast, maar het lijkt wel alsof bovenstaande stichtingen/omroepen etc allemaal Gereformeerde Bond zijn of lichter en haar visie verkondigen.
Misschien ben ik te argwanend en te wantrouwend, maar laat ik het zo zeggen, het is meer dan een licht vermoeden....!!!
QuadCoreInside
30-03-2012 / 00:06
Amen Karlo, laten we hier in vredesnaam mee OPHOUDEN, waarom wil iedereen toch gelijk hebben. Verdraag elkaar gewoon en maak het de wereld en de duivel niet zo makkelijk. Welterusten.
Omega
30-03-2012 / 09:47
@Zeeland We zouden ook kunnen erkennen dat er iets vreselijk mis is in reformatorisch Nederland en dat achter de zogenaamd degelijke facade niets anders dan ongeloof en onbekeerlijkheid schuilgaat. En ondertussen sturen we zendingswerkers naar de Derde Wereld, terwijl onze eigen achterban zich voorbereidt op een plekje in de hel (letterlijk citaat van een Ger. Gem.-dominee). Gelukkig dat er nog enkele refo-organisaties zijn die -ieder op hun eigen wijze- hun achterban probeert wakker te schudden. Het is immers nog het heden der genade, met een gewillige Zaligmaker. En in plaats dat we ons bekeren, roepen we: "God moet het doen, een mens kan zich niet bekeren, er moet eerst wel iets gebeuren." Of nog subtieler als hierover kritische stukjes verschijnen: "Refoweb is niet meer reformatorisch" of "er moeten positief geschreven worden over de reformatorische achterban."

Nergens wordt de naam van Jezus (de mooiste Naam aller namen) zo gemeden als in de rechterflank van de gereformeerde gezindte. En dat terwijl er geen andere weg is om zalig te worden. Onder de meeste vrome en traditioneel klinkende oneliners rennen we rechtstreeks naar de eeuwige verdoemenis. Er zouden meer (organisaties en) predikanten dan alleen bij Refoweb het lef moeten hebben om dat hardop te zeggen. Denk daar maar eens over na.
Autumn
30-03-2012 / 11:49
Scherpe column! Je moet 'm een paar keer goed doorlezen en dan haal je de kern er wel uit.
adj106
30-03-2012 / 16:25
Geweldig goede column!
Gelukkig durft refoweb deze stukken nog te publiceren, want velen volgen het voorbeeld door alleen over de regels te spreken en niet over de inhoud. Jezus is een naam geworden die bijna niet wordt uitgesproken. Het is herkenbaar hoe we als we de vrijheid van Christus hebben ontvangen we terugblikken op het leven waarin we het pad gingen van bekritiseren en roepen dat het zo makkelijk niet gaat, terwijl we zelf geen geloofszekerheid hebben.
Justinus
02-04-2012 / 20:00
@Race406 (29.03-12:38) en @Omega (29.03-18:24): het is scherp gezegd, ik voel het echter ook zo aan. Dat wil niet zeggen dat ik anders denkenden (zoals bv. @Karlo en @Zeeland) het recht ontzeg om daar tegen in te gaan. Persoonlijk vind ik, met alle respect voor ze, dat de tijd van de oud-vaders geweest is, we leven in het heden en moeten het doen met de zienswijze en beleving die is afgestemd op het heden.
Het ‘oude’ is niet fout, verre van dat, maar we moeten wel verder! Oude voorschriften zijn geweest. De rechtspraak past zich aan de tijd waarin we nu leven, het Bedrijfsleven doet dat: moet het kerk-zijn dat ook niet doen?

@Allen: wees blij met een site als Refoweb. Hier kan en mag veel gezegd worden, soms gaan sommige dingen me wel een tikkeltje te ver… soms ook vind ik meningen star en bekrompen en achterhaald… wat een voorrecht dat zoiets kan op Refoweb!
jeewee
11-04-2012 / 19:17
Ik begrijp oprecht de boze reacties niet.
Het is een heerlijk verhaal als je leest hoe mensen ook de slavernij van de wet worden verlost.
Heel bijzonder ook hoe de hand in eigen boezem wordt gestoken door op te merken dat- ie maar niks zei.
Omdat het zulke goeie klanten waren.
En toch gaat God door. Ook als mensen hun mond dicht houden waar ze zouden moeten getuigen.
solide
14-04-2012 / 09:48
tja, wat kan je verwachten van mensen die napraten. zonder het zelf te beleven.een idee misschien om je af te vragen waar ze door vernieuwd zijn? de duivel bekeerd ook!
Omega
14-04-2012 / 15:14
Volgens mij brengt de duivel je nooit bij Jezus, Solide. Die haat hij namelijk met een grondige en diepe haat. De duivel laat je wel in de waan dat een rechtzinnige kerk, een behoudende dominee en een vroom leven genoeg zijn.
karlo
14-04-2012 / 16:12
@omega Het spijt me erg, maar nu dwing je me toch om van mijn eigen advies om niet te reageren, af te wijken. Want dit trek ik niet meer. Je maakt het echt wel erg bont en donkergrijs. Want je zegt op 30 maart:" Nergens wordt de naam van Jezus zo gemeden als in de rechterflank van de ger. gezindte. En dat terwijl er geen andere weg is om zalig te worden".
Einde citaat.
Misschien wil je mij dan eens zeggen, wat dan de rechterflank precies is? Ik kom de laatste jaren regelmatig onder de prediking in de HHK, ik dacht ter rechterzijde zoals men dat noemt, en er wordt niet anders verkondigd dan dat Jezus de enige weg is. En in geen enkele preek wordt de naam van Hem gemeden, in tegendeel, het staat er bol van.
Verder zeg je hierboven, 14 april 15.14 : "de duivel laat je wel in de waan dat een rechtzinnige kerk, een behoudende dominé en een vroom leven genoeg zijn." Einde citaat.
Echt nu kost het me moeite om het respect te bewaren, want dit is complete onzin!! Want als ze ergens niet in de waan leven, dat deze zaken genoeg zijn, is het wel in de rechterflank van de ger. gezindte!!! Ik vraag me nu toch werkelijk af of je weet waar je het over hebt of je bent zo gefrustreerd w.b. de rechterflank, dat je een zwaar vertekend beeld geeft. Toch jammer, erg jammer.

Lees ook deze columns

Red Bull heeft in Zuid-Afrika het omstreden Jezus-televisiespotje teruggetrokken na klachten van christenen. In de recla...
geen reacties
22-03-2012
"Erotiek en seks zijn door God bedacht en aan de mensheid gegeven en dat betekent dat christenen voorop horen te lopen i...
5 reacties
14-03-2012
Iedere dag weer vertalen we nieuwe hoofdstukken van de Bijbel in de Simbiti-taal. En bijna iedere maand trekken we de af...
5 reacties
12-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering