Washokjesdenken op het Windesheim

RefoMator / 21 reacties

05-02-2011, 09:46

Wie recent een bezoekje bracht aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle kon getuige zijn van een bijzonder verschijnsel. Medelanders met een getint uiterlijk liepen af en aan naar het invalidentoilet. (En nu niet meteen de bekende is-lam grap uit de kast halen, please). Het ging om enkele moslims die, vlak voor hun gebed, ritueel pootjebaadden in de wasbak ter plaatse.


Christelijk als het Windesheim is, werd daar snel een eind aan gemaakt. Dat kan immers niet op een opleidingsinstituut met de Cee! Naastenliefde en zo! "Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend", toch?!

Zo gezegd zo gedaan. Na overleg met studentenpastor Bert Koetsier werd er een heus washok geregeld. Een buitengewoon aardige faciliteit voor 20 mensen op een leerling-aantal van zo'n 18.000 stuks.

Wellicht een idee om ook een islamitische slachthok te laten verrijzen in dit multiridicule schooltje? De middagboterham van een vers stukje halal vlees voorzien, is immers niet te versmaden. En laten we meteen de oproep tot het middaggebed invoeren. Met bijbehorende minaret natuurlijk. Een hele akbarre graag, 30 meter-plus. En volgend jaar maar een dependance openen in Iran of Jemen?

 

 

RefoMator op 05-02-2011, 09:46
21 reacties
Cloudsadmirer
05-02-2011 / 15:06
Wat een gedoe, om moslim te zijn.
arjan1984
05-02-2011 / 18:58
mwa ze hebben daar iig respect voor geloof, als heel nederland dat voor ons geloof ook zo zou hebben zaten we geramd:D

ze staan in ieder geval wel open voor andersdenkenden, dat vind ik n goed punt.

ergens past het natuurlijk niet in je christelijke identiteit. lastig puntje!
arjan1984
06-02-2011 / 13:54
verklaar je nader drusius?
adriano313
06-02-2011 / 18:02
Waarom wordt er weer gepraat over een andere religie op een religieuze website?
Lijkt mij nou nooit erg prettig, al helemaal niet als het andersom gebeurt
Bovendien profileer je jezelf hiermee niet echt als een Christen?
Is dan bijna net als het washokjes denken van de christelijke school
Je christelijke identiteit vullen met menselijke visie, ditjes en datjes
Jezelf voorbij lopen of over een andere religie praten zijn niet een voorbeeld van de Heere Jezus of christen zijn..
arjan1984
06-02-2011 / 18:14
hihi, die houding is ook geen voorbeeld van christen zijn adriano, jezus meed buitenlanders niet voor zover mij bekend. waarom moeten we ons altijd beter voelen als n ander? kunnen we nou echt niet normaal omgaan met mensen van een andere religie? en waarom verwachten we dan wel dat zij zich normaal tegen ons doen als wij het niet tegen hun doen?\

wat n struisvogels! de islam bestaat ook als je ze mijd wel hoor! en dat zij iets geloven wat wij niet geloven betekend niet dat we ze met de nek aan moeten kijken!
adriano313
07-02-2011 / 10:35
@arjan1984, volgens mij heb je mijn reactie niet begrepen. Hiernaast is Christen zijn een manier van leven (mat. 5) om God terug lief te hebben, omdat we onderdeel uitmaken van een Koninkrijk. Daarom voel je je geestelijk "beter". En niet om de strijd met mensen die God ook lief heeft...(1joh3:16)
Iedereen = iedereen. Maar om vervolgens een compromis met de duisternis te sluiten betwijfel. Een religie is n.l.niet van mensen. Het is geestelijk(onderstreep) en in deze een leugen van de duisternis! Maar beter als christelijke school(en) duidelijk zijn dat religies niet verenigbaar zijn met het Christendom. Als mensen dat als een obstakel zien, zijn ze vrij om wat anders te kiezen. En in de praktijk zie je dan dat heel wat mensen met een islamitische achtergrond zich dan toch prettig voelen in een christelijke omgeving.
De kinder zingen zelfs op de basisschool "Jezus is de goede Herder" ze spelen mee in het kerstverhaal, komen zo in aanraking met het evangelie en vertellen de verhalen door!!!
Vegis je niet ...
Dus het succes is niet omdat mensen een religiecompromis maken of het zo super vriendelijk bedacht hebben!!!(mensenwerk)
Maar omdat Gods Geest voortbeweegt!!!
en niets anders en HIJ voor iedereen gaat
want iedereen= iedereen!

Quote Anne van der Bijl; "Als je gaat doen wat Jezus zegt, kun je bovennatuurlijke resultaten verwachten, zo kom ik binnen bij Hesbollah, Hamas en de Taliban".
"Ik zoek uit waar ze wonen en stap gewoon naar binnen, om te vertellen wie Jezus is"
adriano313
07-02-2011 / 17:26
Beste @drusius, er bestaan ook principes hoe je het best met elkaar om kan gaan. Of hoe het werkt binnen de geestelijke wereld en daar is er toch maar 1 van
"Bekeringsdrift" zoals jij het noemt is juist de 'spiritalitiet' die het doet. Het is de Heilige geest die werkt waardoor het licht schijnt...
Mat 5:15-16
"15 Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. 16 Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel."
Duidelijk zijn, zet deuren open, compromissen daarintegen zorgen voor vertroebeling
1a2b3c
07-02-2011 / 19:18
drusius, dus volgens jou moet de opdracht van Jezus gewoon genegeerd worden???

Markus 16:15 En Hij zei tegen hen: Ga heen in heel de wereld, predik het Evangelie aan alle schepselen.

Liever mensen verloren laten gaan omdat er wel eens 'gehakketak' van kan komen!!
Liever een 'vreedzame' wereld die Jezus niet kent???
Jezus zei dat we Hem belijden moeten voor de mensen en Hij geeft al aan dat dat niet in rust en vrede zal gaan.
Matt.10:34 Denk niet dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.

Het klinkt wel nobel die vreedzame wereld maar denk eens even verder ajb.
1a2b3c
07-02-2011 / 22:46
Daar hebben we het pas nog over gehad in de nieuwsrubriek, dus ik ga niet weer beginnen.

-Breng eerst maar eens vrede binnen de eigen kring voordat men anderen gaat lastig vallen.

Ik voel me niet geroepen om in eigen kring alles op één lijn te krijgen.
Maar als er iemand op mijn weg komt die van Jezus niet weet, ga ik echt mijn mond niet houden omdat er zo veel verschillende kerkrichtingen zijn.
Jij mag het dan 'lastig vallen' noemen en 'bekeringsdrift' en liever hebben dat mensen onwetend blijven van de mogelijkheid van redding, als iedereen maar in vrede naast elkaar leeft. (alsof er dan niets anders is waar weer ruzie over gemaakt wordt)
Maar zo 'lief'' voor de ander ben je niet als je hem rustig naar de hel laat gaan zonder hem de weg van behoud te vertellen.
Het klinkt wel nobel hoor, dat modewoord TOLERANTIE en dat 'lief zijn voor elkaar'.
Maar in Spr.12:10 staat dat zulk soort barmharitgheden wreed zijn.
Ik hou me liever aan wat God ervan zegt.
adriano313
07-02-2011 / 23:56
Beste @drusius, het gaat volgens mij niet zozeer over waarheden, wijsheden of eigen kringetjes maar over een religie die ruimte krijgt binnen een christelijke school
Hiernaast bestaan er volgens openb. 7 (christelijke)gemeenten, dus ja er bestaat wat verschil.

Ik vroeg mij af of jij de bijbel nu ook ziet als inspiratiebron en of de inhoud hiervan je een keer zal pakken...
Want als dat gebeurt , moet je onthouden dat het Gods geest is die dan werkt,
Het is de Geest van een levende God en niet één van religie
Staat jou hart hiervoor open?
arjan1984
12-02-2011 / 17:50
ik blijf er bij dat ik t heus een dubieus punt vind, maar t gebaar is iig christelijk, omdat je een handreiking doet. Wij willen in Mekka ook kunnen bidden als we daar zijn. daar hoeft een moslim niet aan mee te doen, maar de mogenlijkheid moet er zijn. nergens staat dat windesheim opeens islamitisch is geworden, ze bieden alleen de mogelijkheid tot pootjebaden. enderzijds heb je gelijk maar aan de andere kant, wat doen ze nu helemaal. ik vind compromis met de duisternis n erg zwaar woord, alsof we gelijk dat geloof er bij aannemen.

weet niet wat ik had gedaan als ik directeur was geweest maar best een kans dat ik voor dezelde optie gekozen had!
Roeltje
14-02-2011 / 11:09
Christelijke Hogeschool Windesheim is helemaal niet christelijk! Ze kunnen de C gerust weglaten. Wij hebben er in ieder geval tot op heden niets van gemerkt. Het enige wat ze aandroegen op een open dag was een plaatje met een frisse groene appel. Of iemand wist wat dat betekende? Nee, niemand....? Het sloeg op de C van christelijk met een verwijzing naar de appel in het paradijs....??? En verder betekende het dat de school groen en fris beoogde te zijn....!?
Ook moest jeugd bij een ontgroeningsweek tijdens een soort zeskamp binnen een bepaald tijdsbestek een condoom om een neppenis doen. Hoe zot voor een Christelijke school!
Volgens mij kunnen ze de C van christelijk beter inruilen voor de T van Tolerantie.
arjan1984
14-02-2011 / 14:13
hahaha punt voor roeltje:d
henkie
14-02-2011 / 17:12
Volgens mij heeft Roeltje de strekking van de column bij de lurven...
Roeltje
14-02-2011 / 17:31
@drusius, ik zeg toch niet dat christelijk niet tolerant is. In dit geval heeft de C van christelijk geen enkele betekenis en dan kun je ‘m beter weglaten lijkt mij. Voor mijn part maak je er een N van. Neutrale School Windesheim. Weet iedereen waar of t’ ie aan toe is.
1a2b3c
15-02-2011 / 11:00
Roeltje heeft groot gelijk dat die C beter wegehaald kan worden want het is gewoon varen onder valse vlag.

Navolgers van Christus geven geen ruimte aan andere godsdiensten anders had er beter multi-religieus voor kunnen staan ipv Christelijk.
De Bijbel leert: Ef.4:5 één Heere, één geloof...
Sommigen mensen (of veel) noemen dat intolerant, maar je bent niets verplicht hoor.
Je kunt gewoon kiezen 1 Kon.18:21 Als de HEERE God is, volg Hem, maar als het de Baäl (of wie dan ook) is, volg hem!
Maar doe dan niet net alsof je Chrstelijk bent want Christelijk plus...(vul maar in) is niet Christelijk meer. Komt nog eens bij dat Christus niet eens 'aan bod' komt als ik dat zo lees.
Miss_Engineer
15-02-2011 / 16:00
Een condoom om een penis doen... dat moet je toch érgens leren? Op een refoschool leer je dat immers niet. Gevolg is dat er nog veeeeeeeel meer nakomelingen weer op diezelfde refoschool zitten en dat weer niet leren en dat er dan nog veeeeeel veeeel meer nakomel..(...). Maar dat terzijde.

Ik ben het eens met 1a2b3c, alhoewel het wel een heikel punt is natuurlijk, omdat je ook weer de naastenliefde hebt, etc. Lastig! Aan de andere kant vind ik het ook weer knap van moslims dat ze naar een christelijke school gaan. Maar misschien zegt dat meer over de christelijkheid van de school dan over die moslims...

Overigens vind ik de ondertoon van de laatste alinea niet heel erg veel getuigen van respect jegens moslims. Maar ja, anders past het natuurlijk niet onder /dwars ;-).
Roeltje
15-02-2011 / 16:58
@miss_engineer, idd is dat terzijde maar ik heb gelukkig van niemand hoeven te leren hoe je een condoom om moet doen. Gewoon een kwestie van goed de gebruiksaanwijzing lezen...
Het ging er hier alleen maar om om te kunnen laten zien wie hiermee ervaring had en wie niet. Ik verdenk de moslims op deze school ervan dat ze hier niet aan mee gedaan hebben en dat dat volkomen gerespecteerd werd. Ik ken echter christelijke jongeren die hier niet aan mee wilden doen maar waar respect ver te zoeken was!
1a2b3c
15-02-2011 / 17:49
Miss_Engineer: ....omdat je ook weer de naastenliefde hebt...

De Christelijke godsdienst sluit naastenliefde niet uit, verre van dat.
Markus 12:33 ... en de naaste lief te hebben als zichzelf... Matt.5:44 Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.
En de naastenliefde gaat nog verder want de Christenen gunnen hen ook het eeuwige leven.
Alleen dat wordt hen kwalijk genomen door de zgn. tolerante mensen want die vinden dat je hen hun eigen godsdienst moet gunnen en niet je eigen geloof op moet dringen, en dus de opdracht van Jezus negeren: Markus 16:15 En Hij zei tegen hen: Ga heen in heel de wereld, predik het Evangelie aan alle schepselen.

Ik ben er ook niet op tegen dat er moslims op een Christelijke school zijn als ze hun eigen rituelen maar niet invoeren en zich aanpassen aan de C.
Maar hier blijkt het net andersom te gaan.
1a2b3c
16-02-2011 / 08:52
Och... ach!!! tja...

(weet je drusie, elk mens zegt wel eens iets zinnigs, zelfs jij hebt daar een enkele keer last van ;)
En soms kun je vanuit heel verschillende motieven tot een zelfde uitspraak komen.)

Lees ook deze columns

Hoe klop je refo's geld uit hun portemonnee? Simpel. Zet ergens "christelijk" of "reformatorisch" voor en succes is verzekerd. De pecunia's rollen je broekzak binnen. Over verzekeren gesproken... Sind...
44 reacties
01-02-2011
Niets menselijks is het christendom vreemd. Zelfs valsparkeren niet. Politieagenten in de gemeente Barneveld hadden onlangs zelfs hun handen vol aan het wangedrag van de evangelische Doorbrekers. De h...
7 reacties
31-01-2011
Het einde van onze parlementaire democratie is nabij. Dat christendemocraten en PVV'ers met enige regelmaat hun richtingenstrijd op straat uitvechten, is inmiddels een van de zeldzame zekerheden in on...
8 reacties
07-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering