Dominee vergeet paraplu

Refoweb / 5 reacties

26-08-2016, 09:52

Een domineesgezin zit aan de middagmaaltijd. In het dorp waar het gezin woont, heerste al een lange tijd een ernstige droogte. De gevolgen waren groot. Diverse gewassoorten konden niet tegen de droogte en de boeren besproeiden de gewassen zo vaak als ze konden met het water wat nog in de sloten aanwezig was. Maar ook dit water raakte spoedig op, en de boeren wisten geen raad meer.

Aan het einde van de middagmaaltijd vroeg de dominee aan zijn gezin waar ze voor moesten bidden en danken, waarop het jongste dochtertje antwoordde: ‘Vader, bid of God regen wil geven!’ In zijn gebed vroeg de dominee daarom of God het gewas wilde sparen door regen te geven. Toen de maaltijd afgelopen was, stond de dominee op van tafel en zei dat hij meteen zou vertrekken. Hij moest nog een aantal zieke gemeenteleden bezoeken en hij wilde niet te laat komen.

De dominee liep naar de gang en trok zijn schoenen aan. Zijn kleine dochtertje was hem gevolgd. De dominee zei zijn gezin gedag en wilde naar buiten gaan. Net op het moment dat hij de deur open deed zei zijn dochtertje: ‘Pappa, bent u iets vergeten?’, waarop de dominee antwoordde: ‘Nee, volgens mij heb ik alles bij me’. Het dochtertje keek haar vader aan en reageerde: ‘U vergeet uw paraplu, u hebt toch aan God gevraagd om regen. Als het dan gaat regenen, dan wordt u helemaal nat!’ Beschaamd gaf de dominee zijn dochter gelijk en hij nam zijn paraplu mee naar buiten. Diverse mensen in het dorp hebben hem raar aangekeken, maar het was niet voor niets. Die avond heeft het gestort, dikke druppels water vielen op de aarde.

Met dank aan Marius van der Valk

Refoweb op 26-08-2016, 09:52
5 reacties
Jaleco
27-08-2016 / 09:27
Mooi! Geloven als een kind.
Boanerges
28-08-2016 / 19:00
Leuk verhaal maar dit is niet het originele verhaal. Om eerlijk te zijn strijkt deze versie mij behoorlijk tegen de haren in.

Het originele verhaal is namelijk dat er een aantal Afrikaanse vrouwen bij elkaar zouden komen om te bidden om regen. Een van de vrouwen had naar de bijeenkomst een paraplu meegenomen. "We gaan toch bidden om regen?" was haar redenering.

Het ergert mij dat er in het bovenstaande verhaal juist over een domineesgezin wordt gesproken. Daarin wordt op z'n minst de suggestie gewekt dat het gebed van een predikant waardevoller zou zijn dan dat van een willekeurig persoon. Waarom zou het anders specifiek over een domineesgezin gaan? Dit houd de ongewenste predikantenverheerlijking door de rechts orthodoxe gemeenschap (onbedoeld) in stand.
CrA
29-08-2016 / 13:54
Er zullen wel meerdere versie in omloop zijn. Het is bekend van Ds H. Roelofsen die in de zomer van 1904 te Opheusden, na een periode van grote droogte, een bidstond hield over Jer. 3:3 . Hij nam ook een paraplu mee. Toen de kerk uitging, goot het.
Omega
30-08-2016 / 20:58
Nu weten we nog niet of het gebed van de Afrikaanse vrouwen verhoord is. Overigens lijkt het me een groter wonder dat ze daar paraplu's hebben tegen de regen ;-)
Arjan
15-12-2016 / 11:25
Weer zo'n wonderlijk verhaal. Waarom willen veel mensen toch graag wonderen claimen? Om ze te verbinden aan menselijk gedrag? Ter meerdere eer en glorie van de bidder? Elke dag is een wonder.

Lees ook deze columns

Geregeld kom ik in het Belgische Tongerlo. Daar staat een prachtige abdij. Met een wonderschoon schilderij. Een kopie va...
1 reactie
24-08-2016
Ik zag een documentaire op Discovery over Yoga. Wereldwijd miljoenen en miljoenen  beoefenaars. Ze lieten een cursus zie...
6 reacties
18-08-2016
De lucht is betrokken en het begint soms alles doordringend hard te regenen gepaard gaand met urenlang onweer op een wij...
geen reacties
15-08-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering