Nobel? Rampzalig!

Menno de Bruyne / 8 reacties

04-07-2016, 10:49

Ik weet niet of u ’t weet, maar in het mooie, oude, gemoedelijke Hanzestadje Kampen heeft de SGP nogal op haar kop heeft gehad. Het scheelde niet veel of onze mannen waren naar buiten de stadpoort gesleept en in de IJssel gegooid.


Gelukkig kwam het niet zover, maar binnen de stadsmuren werden onze SGP’ers, de fractievoorzitter als eerste, voor het stadhuis aan de schandpaal genageld. De rotte eieren en beurse dadels vlogen hem om de oren.

Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik: zouden onze mannen de IJsselbrug hebben opgeblazen? Of een koe hebben losgelaten op de toren? Linkse raadsleden gedwongen hebben rechts te schrijven? Of een Kamper ui hebben verteld over de burgemeester?

Ali Baba

Niets van dat alles. De volkswoede in de gemeenteraad was ontbrand omdat de SGP te kennen had gegeven de groei van de islam in Nederland te betreuren. Een keurig verhaal, lijkt me, geen soera tussen te krijgen. Laten de boze baasjes maar blij zijn dat ík geen stemverklaring heb afgelegd. Dan zouden Ali-Baba, diens 40 rovers en hun Hollandse beschermheren wel anders hebben gepiept.

Vooral bij de PvdA riepen ze rood aan – wat in die kringen natuurlijk niet ongebruikelijk is. Eigenlijk zouden de PvdA’ers erg blij moeten zijn dat de SGP ervoor zorgt dat ze weer wat rode blosjes op de wangen krijgen, maar goed, ondank is ’s werelds loon. Er werden zelfs excuses geëist van de SGP’ers. Terecht weken de mannenbroeders geen duimbreed.  

Eerlijk

Islam betekent letterlijk ‘onderwerping’. Nou, laat dát maar aan de Kamper PvdA over. De enige die de SGP openlijk steunde, was CDA-jongere Anne Adema. Die schreef: “Juist als je moslims als medeburgers ziet, kan je eerlijk aangeven dat je het jammer vindt dat ze de islam volgen. (…) Ik vind dat er onnodig grote woorden worden gebruikt door progressieve partijen. Dat kan verdraagzamer.”

Die zit. 

Gelauwerd

Over de islam gesproken. In het weekblad Vrij Nederland stond een interview met een van de meest gelauwerde schrijvers van de 20e eeuw, de Hongaar György Konrád. Hij staat bekend om zijn strijd voor vrijheidsrechten, een ‘linkse humanist’. Luister naar wat hij zegt:

“In een democratie moet je weten wie er binnenkomt. (…) De mensen die nu binnenkomen gooien op reis hun papieren weg, ze arriveren anoniem, met niks dan een hulpvraag waarmee ze de last van hun volledige bestaan in handen van het land van aankomst leggen. Ik vind het naïef om die last zonder meer te accepteren.

Er zijn in Syrië talloze gewapende groepen, je moet weten waar de mensen die binnenkomen aan gelieerd zijn en of ze de westerse waarden willen accepteren, daarvoor is veel meer controle nodig. Sommige mensen moet je simpelweg buiten houden. Het openstellen van de grenzen is een idee van Europeanen die niet begrijpen wat er op het spel staat…”

Op de vraag of je moreel niet verplicht bent om tóch je grenzen open te houden, zegt hij: “Natuurlijk is het zielig, vrouwen en kinderen op bootjes, maar wat moeten we met al die jonge mannen? (…) Ze zeggen op zoek te zijn naar veiligheid maar hier in Hongarije willen ze niet blijven. Ze willen door naar Duitsland of Zweden. Ze weten precies hoeveel geld ze daar per maand zullen ontvangen. Als ze alleen voor hun veiligheid vreesden, dan zouden ze genoegen nemen met ons land.

We stellen ons echt te soft op. (…) We moeten niet handelen vanuit een verkeerd sentiment. We moeten uitzoomen, het grotere geheel blijven zien. (…) Merkels gastvrijheid leek nobel, maar voor Europa is het rampzalig.”

Zo, horen we het ook eens van een ander…

 

Uit: De Banier - 'Haagse propjes' 

Menno de Bruyne op 04-07-2016, 10:49
8 reacties
blijblij
05-07-2016 / 11:08
citaat van een Tweede Kamerlid: "Wij betreuren het dat er nog steeds christenen in dit land zijn."

Wordt dat hier ook nobel gevonden?

Of is onder de grondwet de ene religie wat meer bevoorrecht dan een ander? (vanuit een seculier standpunt, volgens sommige is het christendom natuurlijk geen religie......) Of de ene gelovige wat meer dan de andere?
Jaleco
06-07-2016 / 16:59
@blijblij

Wat de SGP zegt is iets heel anders.

"Wij betreuren de groei van de islam" is iets heel anders dan "wij betreuren het dat er nog steeds christenen in dit land zijn" .
Als je het op dezelfde lijn wilt zetten, kom je op "Wij betreuren de groei van het christendom".
Omega
06-07-2016 / 18:51
@Jaleco En als je het dan helemaal goed wilt doen, dan zou dat ook nog eens gezegd moeten worden door een moslimpartij in een moslimland. Maar goed, ook die vergelijking gaat niet helemaal op, aangezien moslimlanden (vrijwel) geen democratie kennen ;-)
blijblij
07-07-2016 / 09:26
@jaleco: maar dat het christendom groeit kan niemand in NL zeggen. ;)

Maar de SGP zegt toch eigenlijk hetzelfde? Als iemand het vervelend vindt dat de criminaliteit groeit wil dat zeggen dat hij/zij een beetje criminaliteit wel goed vindt?

@omega: een christelijk land? Dat is toch ook al een tijdje geleden.
En we hebben het niet over een moslimland, maar over Nederland, waar godsdienstvrijheid in de Grondwet staat!

Maar dat refo's niets met Godsdienstvrijheid hebben is wel duidelijk, alleen als het over hun eigen vrijheid zou gaan is refoweb te klein, de D66 van de duivel en worden christenen vervolgd.....

Ik zou het als gelovige erg eng vinden dat er dergelijke opmerkingen over een religie gemaakt worden, want uiteindelijk kan dat ook consequenties hebben voor de eigen religie.
Jaleco
07-07-2016 / 10:44
@blijblij
Klopt dat het christendom in Nederland niet groeit. Maar even ter vergelijking. Het is groot verschil of je het hebt over een religie die groeit of dat je het hebt over de aanhangers van de religie.

En jazeker vinden christenen het jammer dat de islam groeit. Weet je waarom? Omdat je alleen toekomst hebt door het geloof in Jezus Christus. En dat gunnen wij iedereen op de hele wereld.

Ik weet niet of je je weleens verdiept hebt in het leven van Mohammed en het leven van Jezus? Je zou dan tot de conclusie kunnen komen dat het navolgen van Mohammed slecht is voor de samenleving, terwijl het navolgen van Jezus goed is voor de samenleving. Er is een groot verschil tussen iemand die anderen ombracht (Mohammed), en iemand die Zichzelf laat ombrengen voor vijanden (Jezus) en gebiedt onze naaste lief te hebben als onszelf.
Als seculier (met het doel een goede samenleving te hebben) zou je het daarom moeten toejuichen als de principes van Jezus in praktijk worden gebracht, terwijl je het zou moeten betreuren als de principes van Mohammed in praktijk worden gebracht.
Omega
08-07-2016 / 09:15
@blijblij Niet alleen refo's hebben weinig met godsdienstvrijheid, maar dat geldt voor het gros van de mensheid. Ook in Nederland. In de praktijk is de godsdienstvrijheid (van welke religie dan ook) in ons land aan (seculiere) regelgeving onderworpen.
Jaleco
25-07-2016 / 21:01
"Gun iedereen zijn religie".
Als je twee euromunten spaart, dan kun je denken over de valse: ach, ik doe gewoon alsof het echte zijn. Zo heb je er meer, maar is het de waarheid?
Er is maar één weg tot God. Als ik een ander zijn religie gun, en ik vertel hem niet dat er maar één weg is tot God, en dat is door Jezus Christus, ben ik dan liefdevol of.... Ik zeg niet dat ik hem mijn religie opleg, maar dat is wel iets anders dan de ander "vrijlaten". Net zoiets als dat je iemand vrijlaat die in een brandend huis ligt te slapen.
Wat zal ik zeggen op de dag van het oordeel als mijn islamitische buurman zegt: Ik had wel een aardige buurvrouw, ze was een goed mens. Ze stond altijd voor me klaar, maar ze gunde mij m'n religie en heeft me nooit verteld dat de Jezus die er toen voor mij als Redder kon zijn, eens mijn Rechter zou zijn?
Verder raad ik aan om dit boek te lezen: https://www.bol.com/nl/p/de-kromme-en-de-rechte-weg/1001004002818913/
Mug
25-07-2016 / 21:23
Ik kan me vergissen, maar ik heb het idee dat blijblij deze ruzieachtige discussie is begonnen door verkeerd te lezen. Er staat niet dat de SGP een nobel idee heeft, maar het gaat over een uitspraak van een Hongaarse schrijver nl: ....Merkels gastvrijheid leek nobel, maar voor Europa is het rampzalig......
En met die uitspraak zullen veel mensen het wel eens zijn.

Lees ook deze columns

Mogelijk hebt u gelezen dat er een onderzoek is gedaan in Amerika onder 75.000 vrouwen en dat bewezen is dat vrouwelijke kerkgangers ouder worden dan vrouwelijk niet-kerkgangers. Dit is de uitkomst va...
1 reactie
27-06-2016
Onlangs liep ik mijn vaste ochtendroute door het bos (wij noemen het ‘de eerste’). Ik genoot van de ‘oceaan van groen’. En omdat je de route kent, weet je ook wat je verwachten kunt aan wild. Er zijn ...
Geen reacties
21-06-2016
We leven in een tijd van een explosie van groei en bloei. Prachtig, het is als een oceaan van golvend frisgroen. De kleuren en geuren van het voorjaar kan een mens verkwikken. De wandelingen in het bo...
Geen reacties
16-06-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering