SGP’ers uit de bocht

Kruipolie / 6 reacties

08-02-2016, 15:34

Snelle Jelle Laurens Verduijn, de onchristelijke verkeersneuroot uit Ter Aar, kan z’n biezen wel pakken. Niet omdat de Nieuwkoopse SGP/CU-fractie-asssistent noodgedwongen wordt afgeserveerd door het partijpolitieke kader, maar simpelweg omdat het altijd nog asocialer kan. In het verkeer dus. Vergeleken bij de razendsnelle refomoeke’s en -pake’s uit het walhalla der kalvermesters, het Veluwse vlek Uddel, is Laurens slechts het Dafje tussen de Ferrari’s en de rollater op het Zandvoortse circuit.

Als we de plaatselijke predikant ds. A. Goedvree mogen geloven, worden de refotainers in het dorp tot de laatst beschikbare centimeter volgestouwd met koters en veranderen de peperdure bolstaande bulkwagens vervolgens rücksichtslos in ongeleide projectielen. Het is in ieder geval niet veilig om per benenwagen de zondagse godsdienstoefeningen te bezoeken of doordeweeks de plaatselijke buurtsuper. Een dubbel wonder dus dat de kerken er uitpuilen.

En de predikant kan het weten. Hij staat er bij en kijkt er naar. Met verbijstering en op veilige afstand.  Dat wel. En daarom trekt hij aan de bel. Of beter gezegd: trapt hij op de rem. In de Veluwse Kerkbode van januari steekt hij z’n geplaatste boosheid niet onder stoelen of banken.

“Met grote regelmaat zie ik auto’s door Uddel gaan die getuigenis geven van een bovengemiddelde welvaart en van een bovengemiddeld aantal kinderen. Maar het opmerkelijke is dat ik vaak zie dat twee of zelfs drie kinderen op de voorstoel zitten naast vader of moeder, of ook zelfs op het dashboard. Dat snap ik werkelijk niet, als je genoeg (lederen) stoelen in de auto hebt, om dan nog de kinderen los in de auto te plaatsen. Wat als er een ongeluk gebeurt en wat als de airbags van de bijrijder geactiveerd worden? De gevolgen zijn niet te overzien.”

“Veelal gebeurt het dat deze machtige bolides door Uddel vliegen met een bovengemiddelde acceleratie - wat de kans op ongelukken in menig opzicht alleen maar vergroot. Ik heb hier werkelijk heel veel moeite mee. Niet in de laatste plaats vanwege het sterke vermoeden dat menig bestuurder (die zich hieraan schuldig maakt) in het stemhokje voor een christelijke partij zal kiezen – waarschijnlijk SGP. Van deze partij weet ik dat zij het ‘theocratisch ideaal’ hoog heeft.”

Wel, in dit alles zou ik graag het volgende ter overweging geven: wie als christen gehoorzaam wenst te zijn aan de Heilige Schrift, dient ook onze overheid onderdanig te zijn (Romeinen 13:1-7). Wie op dergelijke wijze de regels van onze overheid met voeten treedt, ten koste van eigen kroost en andere weggebruikers, geeft wat mij betreft blijk van een bovengemiddelde mate van ongehoorzaamheid en nonchalance. Ook achter het stuur geldt: bekeert u!”

Er is slechts één piepklein probleempje waar de pastor geen rekening mee houdt: een mens kán zich niet bekeren. Geloven ze in Uddel...

Kruipolie op 08-02-2016, 15:34
6 reacties
Arjan
09-02-2016 / 16:10
Die man heeft wat met veilig rijden. http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1759888/2004/02/24/Kerkfusie-in-Arnemuiden-auto-dominee-gesaboteerd.dhtml
huibertus
12-02-2016 / 11:26
Bah,wat een geniepige beschuldiging aan het slot van het verhaal.
Mona
12-02-2016 / 13:53
Met Huibertus eens.
Misschien moet je Bijbelse olie proberen, Kruipolie ;-)
DEQ
18-02-2016 / 02:20
De predikant heeft wat 'bovengemiddeld'; van het gebruik van dat woord kan gesteld worden dat het inderdaad bovengemiddeld wordt gebruikt. Maar dat terzijde!

Terecht wordt er gewezen op het onverantwoordelijk rijgedrag van menigeen zoals wordt beschreven. Niet in de laatste plaats ook het te hard rijden!

Ik ken een geval, of eigenlijk een ongeval waarbij een jongeman van de gereformeerde gemeente alle aandacht had voor zijn vriendin naast hem en plaats van op de weg. Dat eindigde in een ernstig ongeval. De jongeman reed kwam op de verkeerde weghelft terecht en knalde met hoge snelheid op een tegenligger. De jongeman en zijn vriendin hadden het ongeval niet zien aankomen, ze waren met 'iets' anders bezig.

De andere automobilist heeft het weliswaar overleefd maar is blijvend gehandicapt en vanwege het ongeval volledig arbeidsongeschikt. Hij blikt getrouwd te zijn, en had ten tijde van het ongeval drie kleine kinderen. In een fractie van een seconde is zijn leven,maar ook dat van zijn vrouw en kinderen voor goed veranderd! En niet ten goede, zo heb ik begrepen! Hoewel de man het ongeval overleefde heeft hij tal van operaties moeten ondergaan en gebruikt zeer zware pijnbestrijdingsmedicatie. Dit alles maakt het ook dat zijn levensverwachting lager is dan de gemiddelde Nederlander.

De vriendin, die met de jongeman op weg was naar Lunteren, werd hysterisch toen de klap volgde van het ongeval. Je rijdt met dik 100 km per uur over een weg en je weet een steelse kus te geven aan je vriendin en juist op dat moment stuurt de wagen naar links, de verkeerde weghelft op. De onervarenheid wat het rijden betreft speelt hierbij ook een rol. Je moet immers altijd alle aandacht aan het rijden besteden.

De jongeman heeft nooit de moeite genomen het slachtoffer op te zoeken of op andere wijze zijn medeleven te betuigen. Iets wat je zou verwachten van iemand die lid is van de gereformeerde gemeente. Natuurlijk, het is zo makkelijker om niet geconfronteerd te worden met je eigen domheid! Maar daarmee gaat het niet weg. Het versterkt nog eens door de wijze waarop je omgaat met het slachtoffer en zijn thuissituatie. Jouw onverantwoordelijk rijgedrag heeft het leven van een ander feitelijk tot een hel gemaakt!

Wat is mijn rol hierin en waarom schrijf ik dit? Het is een van de vele zaken die ik als jurist heb behandeld. Inmiddels ben ik gepensioneerd maar dit is een van die zaken die je bijblijft. Naast de lichamelijke ellende wat zo'n man moet ondergaan is het feit dat de jongeman (inmiddels iemand van tegen de 50) lid is van gereformeerde gemeente nooit invulling heeft gegeven aan datgene wat Christus ons allen voorhoudt in Matheus 25. Lees dat maar eens wat daar staat en wat van toepassing is op deze kwestie.

We ontvangen niet alleen het leven uit Gods handen maar ook verstand! Dat moeten we niet te grabbel gooien en al helemaal niet als dat ten koste gaat van anderen! En als dat wel gebeurt dan is het zeer betreurenswaardig dat men feitelijk te laf is om de eigen verantwoordelijkheid te dragen en daarvoor uit te komen!

De verkeersregels zijn er niet voor niets. Het regelt niet alleen het verkeer op de weg maar probeert daarmee ook ongevallen te voorkomen. Maar als we de verkeersregels aan onze laars lappen dan is men de dwaasheid zelve!
Omega
18-02-2016 / 09:18
Het zoveelste dodelijke ongeval op de Garderenseweg bij Uddel. Als bomen konden spreken tussen Uddel en Garderen...

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2105791/20-jarige-uit-Uddel-komt-om-bij-ongeluk-in-Ermelo
gebakerd
18-02-2016 / 12:35
Goed stuk, alleen erg jammer van de laatste regel.

Lees ook deze columns

“Alles wat buiten onze normen en waarden valt, staan we niet toe.” Wie veronderstelt dat er nu een streng-gereformeerde ...
4 reacties
02-02-2016
Wij noteren de zoveelste koopzondag-fittie in het voormalige Israel van het Westen. Locatie is ditmaal Waddinxveen. Na d...
1 reactie
27-01-2016
Om ‘Sympathy for the devil’ of ‘Highway to hell’ te beluisteren hoef je tegenwoordigvandaagdedag niet eens meer naar een...
13 reacties
23-12-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering