Gezinsgids uitgebannen?

Buitenman / 16 reacties

01-09-2015, 09:54

Ik was verbaasd. Daar kwam Vrouw Buitenman met de boodschap: “Ik wil die Gezinsgids niet meer.” Ze zou haar ouders gaan vertellen dat ze het blad niet meer hoefden mee te geven na een bezoekje. Wat mocht daar de reden wel van zijn?


Toen Vrouw Buitenman naar de middagkerkdienst was, keek ik de laatste exemplaren door die ze gelezen had en die gereed lagen voor weer een volgende meelezer. Ja, het moest wel liggen aan dat dikke zomernummer. Daarin stond niet alleen een artikel waarin het aandacht besteden aan kleding en aanverwante zaken werd veroordeeld, er werd ook stelling genomen tegen strand- en zwembadbezoek.

Ja, dat moest het wel zijn. Vrouw Buitenman besteedde in haar vakantie nu juist dagen en dagen aan het maken van enkele broeken voor zichzelf, van leuke blommetjesstof, en van een rokje voor de dochter. Ze kan er soms heel leuk uit zien, met oorbellen en andere bescheiden versieringen waar nooit iemand in onze omgeving iets kwaads van zou kunnen denken. Dat nu met één zogenaamd degelijke armzwaai weg laten vegen? Dan ken je Vrouw Buitenman niet!

En dan dat strand. We hadden juist twee schitterende middagen op het strand doorgebracht en er genoten van de kinderen. Thuis altijd binnen, achter de computer of bezig met een mobiel. Hier op het strand blij scheppend, zwemmend, keuvelend, kortom spelend zoals kinderen horen te spelen. En zoals wij ons ook onze jeugd herinnerden: kastelen bouwend, verre einden zwemmend, stoeiend met de branding. Bovendien zoals ook onze ouders er van genoten. Ik haalde me de foto’s uit de jaren vijftig voor de geest, met ooms en tantes, degelijke leden van de Gereformeerde Gemeenten, half ingegraven of aan de vloedlijn – alle in badpak dan wel zwembroek. Zelfs grootvader moet voor de Tweede Wereldoorlog met zijn zoons in zee hebben gezwommen – vader wist zich de kleur van diens zwembroek nog ter herinneren.

Wie haalt het in zijn hoofd om zoveel eenvoudig vermaak, nog gezond op de koop toe, aan mensen te willen ontzeggen? Het moet wel iemand uit de verre binnenlanden zijn, een doodserieus en lichtelijk schuw figuur. Ik wens hem (het zal wel een hem zijn) veel plezier toe in zijn achtertuin, met de kinderen in een privébadje waar ze binnen enkele jaren veel te groot voor zullen blijken te zijn.

Of Vrouw Buitenman de Gezinsgids werkelijk uit het huis gaat bannen, weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien was ze alleen maar tijdelijk verontwaardigd. Ik ben benieuwd, maar wacht in volle gerustheid de eventuele ontwikkelingen af.

Buitenman op 01-09-2015, 09:54
16 reacties
Incognito_1
01-09-2015 / 13:38
Wie haalt het in zijn hoofd om zoveel ophef te maken over de bescheiden mening van een ander? Het moet wel iemand uit de verre buitenlanden zijn, een snel oordelend en bovendien behoorlijk schuw figuur.
Ik wens meneer (en mevrouw) Buitenman veel plezier toe in het zwembad of op het strand, met hun eigen gecensureerde lectuur! ;-)
Buitenman
01-09-2015 / 18:16
Geachte Incognito, de bijdragen waarover ik het hier heb, zijn niet zomaar 'de bescheiden mening van een ander', maar zijn artikelen die meningsvormend en -beïnvloedend bedoeld zijn. Voor de duidelijkheid: het gaat niét om uitspraken van privépersonen die bijvoorbeeld werden geïnterviewd, maar om de strekking van gehele artikelen. En ingezonden brieven of iets dergelijks kent 'De Gezinsgids' al helemaal niet, dus daarvan was ook geen sprake. Het waren artikelen die bedoeld waren om mensen in hun opinie te vormen dan wel die opinie te wijzigen. Helaas heb ik het dikke zomernummer van genoemd blad hier niet meer bij de hand, het is inmiddels ten huize van een 80-jarig familielid. Die trouwens met begrip reageerde toen ik vertelde hoe Vrouw Buitenman zich had gestoord aan de artikelen over kleding en strand- en zwembadbezoek!
Mona
01-09-2015 / 20:31
Hey Buitenman,

ben je weer terug, of ben je een andere Buitenman?
http://www.refoweb.nl/dwars/1448/afscheid-van-buitenman/

Ja de discussie over badkleding is nog niet klaar hoor.
Elke zomer komt hij weer langs.
Ik vind: terecht!
Prima zomer-item om over na te denken wat Paulus bedoelt met de woorden 'zedig gekleed'.
Maar ja, dat is mijn mening.
Wellicht ben ik een 'echte binnenlander, doodserieus en lichtelijk schuw'.
Alhoewel, ik heb dan weer geen abonnement op de Gezinsgids.... ;-)
henkie
02-09-2015 / 09:37
Ik heb (gelukkig) niet de indruk dat dit soort meningen nu breed worden gedragen.
In het artikel staat ook een echtpaar dat hun kinderen niet op zwemles doet. Daar heb ik meer moeite mee.
Incognito_1
02-09-2015 / 11:00
Beste Buitenman,
Zelf heb ik het betreffende artikel ook even onder ogen gehad. Volgens mij stonden er voornamelijk meningen van privé-personen in. Wat uiteraard bedoeld kan zijn om mensen in hun opinie te vormen, maar dan nog waren het slechts meningen van een aantal mensen. Misschien wel enigszins eenzijdig, maar toch. Het stemt wel tot nadenken. En misschien is het zelfs wel logisch dat het wat eenzijdig is, omdat iedereen waarschijnlijk mensen genoeg kent in zijn omgeving die geen enkel probleem met zwemmen heeft. Juist dat maakt het artikel interessant ;-).

Waar ik een beetje moeite mee heb, is dat ik het idee krijg dat mensen zich storen aan deze 'afwijkende mening', alleen maar om het feit dat die afwijkt van de 'norm'. Eigenlijk lees ik in je column dat je de mensen die deze mening hebben, vreemd, onnadenkend, enz. vindt. Terwijl ik die artikelen juist gelezen heb als: deze mensen hebben misschien een wat afwijkende mening van de middelmaat, maar zij durven tegen de stroom in te gaan, zij weten wat ze willen en zij kunnen dit Bijbels onderbouwen.
Arjan
02-09-2015 / 16:14
Een artikel in de Gezinsgids waarin de aandacht voor kleding en aanverwante zaken wordt afgewezen? Ik ben een uur geleden begonnen met lachen en nu nog niet bijgekomen. Al die blaadjes, RD, Terdege, Gezinsgids enzo bestaan bij de gratie van de grote adverteerders. En laten dat nu net bedrijven zijn die hun bestaansrecht ontlenen aan de grote gereformeerde consumptiedrang. Zolang het maar een rok is, of een Duitse auto, dan is het lekker degelijk en dus prima. Oh ja, en lekker donkerbruine meubels koop je bij Mart, of als je iets minder centjes hebt in Kesteren...
kram94
02-09-2015 / 17:06
Weet je waar ik nou zo verdrietig van wordt: Door dit soort columns en reacties erop zorgen we alleen maar voor verdere versplintering binnen de christelijke kerk. Waarom moet er nou zo nodig afgegeven worden op anderen. Weten jullie niet wat er in de Bijbel staat: Mattheus 7: "3 Waarom ziet u wel de splinter in het oog van uw broeder, maar merkt u de balk in uw eigen oog niet op? 4 Of, hoe zult u tegen uw broeder zeggen: Laat toe dat ik de splinter uit uw oog haal; en zie, er is een balk in uw eigen oog?" Ik heb zelf ook het artikel gelezen, maar ik kreeg in geen geval de indruk dat zwemmen erin 'verboden' werd. Natuurlijk zijn er mensen met afwijkende meningen, maar om gelijk zo af te geven alsof de hele gereformeerde gezindte op die manier denkt is ronduit hypocriet. En Arjan, uit welk tijdperk stam jij dat jij denkt dat het zó gaat? Wees allemaal alsjeblieft wat meer verdraagzaam en blijf bij jezelf.
Buitenman
02-09-2015 / 19:38
Beste Kram 94. Pardon, waar heb ik in mijn column gesuggereerd dat 'de hele gereformeerde gezindte op die manier denkt'? Dat staat er dus níet. Voor datgene waarom het mij wél gaat, verwijs ik naar mijn eerdere reactie op broeder Incognito.
En wanneer je over 'splinter en balk' op deze manier gaat praten, kun je eigenlijk over niets meer een mening te berde brengen. Ik hoop dat je aan mijn verhaal over hoe onze kinderen zich vermaakten op het strand, hebt gemerkt waarom het ons werkelijk gaat. Overigens gebruikte onze Heer de gelijkenis over de splinter en de balk ten aanzien van personen waarvan Hij een en ander wist (of zelfs alles wist). Of je zoals in dit geval deze gelijkenis ook te berde kunt brengen t.a.v. iemand die je verder helemaal niet kent (mij dus), lijkt me dubieus.
O ja, in mijn column staat niet 'zwemmen', maar 'strand- en zwembadbezoek' als het gaat over de strekking van het Gezinsgids-artikel.
Beste Mona, in mijn afscheidscolumn na precies een jaar, op uitnodiging, 'dwarse' columns voor Refoweb te hebben geschreven, heb ik gemeld dat ik nog heel af en toe, dus incidenteel, zou terugkomen met een column. Zoals nu dus.
markusa
03-09-2015 / 11:14
"Ja, het moest wel liggen aan dat dikke zomernummer."

"Ja, dat moest het wel zijn."

Mmm, een aantal aannames, maar was dat ook de reden Buitenman? :D
Buitenman
03-09-2015 / 15:14
Hallo Markusa. Ik heb inmiddels de column laten lezen aan Vrouw Buitenman, die hier in huis woont en met wie ik getrouwd ben. De column had haar volle instemming en ja, het klopte. Mijn aannames waren correct. Vrouw Buitenman had nog wel een aanvulling. In het artikel over kleding had de auteur het beeld gebruikt van de oudtestamentische tabernakel, die blijkbaar ook van buiten niet mooi was (zelfs zwart of zo) maar waarbij de binnenkant daarentegen veel belangrijker was. Vrouw Buitenman vond dit een wel erg gezocht en ongeldig argument om over kleding van mensen te praten of zelfs voorschrijvend bezig te zijn.
AHHK76
03-09-2015 / 23:08
Eerlijk gezegd vind ik dit het schrijven van een column niet waard!
Buitenman je bent lekker dwars...;-).
Zo'n artikel is een prima tegenwicht, tegenover de hedendaagse moraal: dat alles maar moet kunnen. Bloot is (niet) normaal...Het gaan naar het strand of zwembad is voor sommige mensen niet verstandig. Zij kunnen al die prikkels niet verwerken. Nou rustig thuisblijven dan maar, zou ik zeggen.
Zelf ga ik ook veel liever naar het strand als het daar heel rustig is... Maar als u geen moeite heeft met alles wat daar te zien is, dan gaat u gewoon wel. Helemaal prima!
In het gewone leven bedek ik mezelf ook het liefst van hals tot knie. Dus ik vind het ook jammer dat badpakken zo kort van stof en diep van inzicht zijn. Niet echt eerbaar, zoals volgens de Bijbel de kleding hoort te zijn. Misschien is het tijd om een nieuwe badkledinglijn te ontwerpen, zodat de lezers van de Gezinsgids zich ook thuis voelen in zwembad en op het strand!?
Mona
04-09-2015 / 12:27
Kan er geen link komen naar dat artikel?
Nu heb ik geen idee wat er daadwerkelijk is geschreven.

AHHK76,
volkomen met je eens, ik deel je mening.
Ik heb ondertussen wel ervaren dat dit standpunt (zedig kleden) erg ouderwets is, ook in "refoland".
ACK
04-09-2015 / 12:58
Beste Buitenman,

Ik ben een zeeuw en opgegroeid bij het strand. Ondanks dat gegeven vind ik dat er een mooi artikel in de Gezinsgids geschreven was. Niet met alles was ik het eens, zo vind ik dat je je kinderen zeker wel zwemles moet geven. Kinderen kunnen ongelooflijk genieten van het strand, dat zie ik aan mijn eigen jeugd en aan mijn eigen kinderen. Echter grotendeels kon de essentie en intentie van het artikel me wel raken, we vinden het normaal als we elkaar niet in ondergoed over straat zien gaan, op het strand moet alles wel uit kunnen, het is toch eenvoudig vermaak volgens Buitenman. Ons arglistige hart is echter op het strand niet anders dan op straat. Ik vind je column daarom ook getuigen van weinig empathie en zelfkennis. De essentie van het artikel uit de Gezinsgids is je blijkbaar ontgaan of moedwillig ontgaan. Iedere zondagochtend hoor je neem ik aan toch wel het 7e en 10e gebod, je kent de woorden van Jezus toch wel over het aanzien en begeren van een vrouw en overspel, over de voorbeeldige wandel van de vrouw in 1 Timotheus 2: 9 en 10? Je weet toch wel van de huidige toenemende problematiek in de psychiatrie omtrent pornoverslaving? Leg het Woord naast vrouwelijk schoon wat te zien is op het strand, ken je hart, wie zonder zonde is werpt de eerste steen. Dat stukje ontbreekt in je column en volgens mij is dat nu juist de essentie. Tuurlijk genieten kinderen van het strand, heerlijk zandkastelen bouwen, duiken in de golven enz. Maar als volwassenen beleven we het strand toch gauw anders is het niet? Best een goed stuk daarom in de Gezinsgids, gooi maar is een steen in die vijver van gewend geworden werelds strandcomfort! Nee ik heb geen aandelen, maar ik beveel van harte de Gezinsgids aan, DWARS op een eerlijke en oprechte manier!
blijblij
04-09-2015 / 15:03
Zo hé! Alle mannelijke refo's hebben schijnbaar zeer perverse geesten en elke vrouw/jongedame in badpak of bikini is meteen een lustobject voor verdorven gedachten.

"Maar als volwassenen beleven we het strand toch gauw anders is het niet?"

Nou, als ik naar het strand/zwembad ga dan ga ik lekker zwemmen, voetballen met neefjes, met m'n ogen dicht bakken in de zon of een boek lezen. En als er dan een mooie vrouw langsloopt denk ik: "dat is een mooie vrouw' en vervolgens lees ik verder....

Zijn alle mannen wezens die alleen maar aan seks kunnen denken? Nee toch!

Dus Buitenman, veel plezier op het strand!
En voor iedereen die wel alleen maar aan seks kan denken: ik zou nu gaan, weercijfer 1, geen mens te bekennen op het strand!
ACK
04-09-2015 / 15:27
"En als er dan een mooie vrouw langsloopt denk ik: "dat is een mooie vrouw' en vervolgens lees ik verder.... "

Je zegt het zelf. Zeg mr. was iedereen maar zo als jou ;). Ik zou blijblij zijn.

In mijn omgeving voorbeelden genoeg van uitzonderingen of die dat op latere leeftijd werden, toch geen overbodige waarschuwingen in 't Woord. Denk ook David en het dak waarop hij stond, het vervolg leze men ps. 51. Verder Prediker en Spreuken, Tolle Lege, genoeg wijze woorden in deze zaken van onze Salomo. Naïeve onschuld kan omslaan in andere zaken, voorbeelden genoeg. Ik associeer refomannen niet met perverse seksgerichte mannen, maar ik willen er alleen op wijzen wat het Woord zegt en het valt me op dat Buitenman dat op de één of andere wijze op geen enkele wijze noemt (overigens ook BlijBlij niet). Hij schrijft een column die wel prikkelt, maar geen gefundeerde richting wijst. Dat vind ik jammer.
Omega
05-09-2015 / 14:49
Wie de 'prikkelende' korte rokjes zondags ziet in veel zeer behoudende kerken, hoeft niet eens naar het strand om een 'verbond' te moeten sluiten met z'n ogen. Wat dat betreft heeft Buitenman een punt als hij zich columnisch stoort aan dit onderdeel van het artikel in de Gezinsgids.

Lees ook deze columns

Porno werkt als drugs. Zeer verslavend. Het wordt wel de nieuwe drug genoemd. Ook steeds meer christenmannen en –vrouwen zijn verslaafd aan porno. Ze voelen zich schuldig, maar het lukt hen niet ermee...
1 reactie
28-08-2015
Het is ook nooit goed. De aloude Statenvertaling, maar nu aangevuld met woordenboek, is slechts enkele maanden op de markt, of de nodige penetrante plasjes zijn er al op geloosd. Niet uit HSV-kringen ...
31 reacties
07-08-2015
Kunnen alle gelovigen maar beter van hun geloof afstappen, zelfs als ze er hoop en troost uit putten en er verder niemand mee lastigvallen? Die vraag legde opinieblad HP/DeTijd pas voor aan twee atheï...
2 reacties
31-07-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering