1 april in Harskamp

Refomator / 10 reacties

04-04-2014, 16:04

In het durrep Harskamp kunnen ze geen genoeg krijgen van de 1 aprilgrap. Er doen op het moment van schrijven 4 vermeende grollen de ronde doen onder de Harskampenezen.
1) dominee moet zonen van zaterdagvoetbal afhalen van kerkenraad.
2) dominee condoleert bij sterfgeval nabestaanden en overhandigt hen begrafenisvoorschriften.
3) kerkenraad is bij Psalmzangavond bang voor enige gezangen.
4) dominee moet direct zijn pastorie verlaten na wederzijds besluit met kerkenraad.

De echte Kamper-dijenkletser van April Fool's Day blijkt bij naspeuring echter slechts versie 4. De dominee mag namelijk nog 6 maanden blijven bivakkeren en hoeft dus niet direct weg. Bovendien is het geen maatregel van de kerkenraad maar van de generale synode. 1 april, kikker in je bil!

Maar genoeg gelachen als een Harskampse boer met kiespijn. Wat begon als een iedereen-is-lievvv-niets-aan-de-hand-berichtje in het Reformatørisch Dagbladet over 'uiteenlopende visies op het kerkelijk leven' en een 'wederzijds besluit om uiteen te gaan' is inmiddels een riekende beerput geworden. Dachten betrokkenen het voorval af te kunnen doen met een vlak persberichtje, inmiddels is de deksel opgelicht door het plaatselijke journaille van Edestad. Ook het Neerlands Dagblad ruikt onraad.

Zo'n 80% van de gemeenteleden zou de dominee hersteld willen zien, als we de berichten op de Twitters en Edestad moeten geloven. Eind van het jaar is er de zesjaarlijkse verkiezing van ambstdragers en dan zouden wel erg snel bezwaarde broeders het veld moeten ruimen.

Hopelijk komt er snel duidelijkheid. Ruim voor 1 april.

Refomator op 04-04-2014, 16:04
10 reacties
Jan1991
04-04-2014 / 16:45
Beste Reformator,
Er is veel aan de hand in Harskamp en ik begrijp best dat er frustraties zijn. Maar volgens mij moet je de nood van een kerkelijke gemeente niet in het openbaar uitmeten. Maar in de binnenkamer brengen.
Het doet mij pijn als er over een probleem in de gemeente zo lelijk en tegelijk grappig wordt gepraat. Het gaat om Gods Koninkrijk! Naar mijn mening een heilige zaak.
Ik proef geen ernst en verdriet, maar eerder triomf en betweterigheid.
Laten we liever bidden of de Heere Zijn Kerk dwars door alles heen wil bouwen, ons allen wil leiden in de wegen van Zijn Woord. Bidden om een Reveil.
Dat lijkt me beter dan een 'grappig stukje' te willen schrijven over iets wat uiterst verdrietig is. Je doet zo voluit mee in het roddelcircuit.
Groeten,
rotterdam
04-04-2014 / 19:40
@Jan1991
2 jongetjes voetballen op zaterdag ? Dominee wil de preek bespreken ? Gezangen ?
Een heilige zaak ? Gods koninkrijk ?
Jan1991
05-04-2014 / 09:04
@Rotterdam
Het gaat mij niet om de bepaalde kwesties. Ik ben bijvoorbeeld een voorstander van preekbesprekingen.
En ik begrijp best dat er frustraties kunnen zijn over het doen en laten van de kerkenraad. Het gaat mij om de manier hoe Reformator met een kerkelijk probleem om gaat.
Ik vind het uiterst verdrietig dat in een gemeente zo veel ruzie is. Dat doet pijn omdat ik denk dat, dat niet is tot opbouw van Gods Kerk. Alle zorgen moeten we niet breed uitmeten, maar brengen in de binnenkamer.
En natuurlijk moet een en ander ook besproken worden (kerkenraad, synode, gemeentevergadering, etc.) maar dit niet op internet. Dat we als christenen daar aan mee doen is jammer.

Het doet me ook pijn als er zo nodig 'grappig' over wordt geschreven. Dit helpt ook helemaal niet om het probleem op te lossen. Het zorgt voor nog grotere tegenstellingen. Bovendien is het ook een beetje naar als heel refo-Nederland zich gaat bemoeien met Harskamp.
rotterdam
05-04-2014 / 13:21
Ik begrijp uw goede intenties, Jan1991, maar als de kerkenraad van Harskamp de zaak zo uit de hand laat lopen dat de dominee uit z'n ambt moet worden ontheven en binnen 6 maanden z'n huis moet verlaten dan moet je niet gek opkijken en flink genoeg zijn om harde kritiek te incasseren. Als je als H.H.K. zegt te staan in de traditie van de hervormde kerk en had daar ook naar gehandeld dan was dit conflict op een andere manier beslecht.
lia78
07-04-2014 / 08:42
Sorry hoor, maar volgens mij is Refomator in de leer geweest bij Story of Privé... Deze manier van schrijven, en dan over zo'n onderwerp! Ik vind dit in ieder geval niet Refoweb-waardig!
ikkie
07-04-2014 / 10:41
Inderdaad Lia78, Dit soort rommel hoort niet op Refoweb thuis. Meer wil ik er niet over zeggen.
rotterdam
07-04-2014 / 10:46
lia78 ; je hebt gelijk dat de stijl "te wensen overlaat" maar ik vraag me ook wel af "waar de kerkenraad in de leer is geweest"?
sydneylover
07-04-2014 / 14:14
Wat uit de artikelen in het RD en daarna in Edestad blijkt, is dat het RD netjes aan de leiband van de HHK is blijven lopen en het neutrale persbericht heeft geplaatst.

Kennelijk vond een gemeentelid uit Harskamp dit onvoldoende waarna deze naar de Edestad is gegaan, en deze krant heeft anderhalve week na de publicatie uit het RD dus iets meer achtergrond gegeven.

Ik zou zeggen: geef het Refoweb niet op de kop, ik kan de bizarre motivatie om deze dominee uit Harskamp weg te pesten ook niet plaatsen. Er gaat in ieder geval niet echt de geur van 1 van de vruchten van de Heilige Geest van uit. En dat mag de betreffende kerkenraad zich als eerste zélf verwijten..
chris2
11-04-2014 / 16:23
@sydneylover Ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Dit is namelijk precies het soort berichtgeving dat we van het RD mogen verwachten: weinig onderzoek, vooral achterban behagen, veel overnemen van persbureaus, uit het FD of kopen van Trouw en alleen in het commentaar stukjes die principieel moeten overkomen, maar gericht zijn op het sentiment van de achterban en het pleasen van de mainstream opinie.
grafdelver
23-04-2014 / 20:49
God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf.
als je God met heel je hart lief heeft en je hart naar Hem uitgaat krijg je je naaste vanzelf lief.
maar jammer genoeg gaat het hart van een kind van God ook wel eens meer uit naar de wereld.
het ene moment ben je vol van Zijn liefde en het andere moment word je ergens boos om en is die sterke liefde die je voelt weer weg.
hier op aarde blijft het een strijd.
we moeten meer naar Hem zien en verlangen naar Zijn wederkomst.
Dan zal de kerk een schare zijn die niemand tellen kan uit alle soorten kerkverbanden en zonder leerverschillen en mag Zijn Kerk eeuwig Hem zonder zonde en gebrek Hem groot maken.

Lees ook deze columns

Woedend was hij. Verbitterd. Bijna veertig jaar had hij er voor de klas gestaan, nu moest hij eruit van het schoolbestuu...
5 reacties
02-04-2014
Ze gingen voor goud, maar kregen lood. Deze trending topic op twitter is mooi samengevat het resultaat van het mislukte ...
12 reacties
01-04-2014
Bizar nieuws in De Volkskrant deze week: een academisch ziekenhuis in Cambridge heeft haar eigen ‘groene’ stroom opgewek...
2 reacties
27-03-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering