Lauwheid rond oproep tot boete doen

Habakuk.nu - Henk van Ree / 1 reactie

13-03-2014, 10:48

De boetedag die de Gereformeerde Gemeenten (GG) op zondag 11 mei willen beleggen, lijkt door de meeste andere protestantse kerken in ons land niet te worden overgenomen. Met vrome en soms praktische argumenten leggen die kerken de oproep van hun zusterkerk naast zich neer. Voor de één is het argument dat ‘elke dag een dag van verootmoediging is’ en een andere denominatie heeft weer bezwaren tegen het samenvallen met Moederdag. Die verdeeldheid is jammer, want wanneer kom je als christenheid in ernstige tijden dan wel tot het gezamenlijk boete doen?


Want daar is vanuit Bijbels perspectief best heel veel voor te zeggen. Of hebben we misschien geen benul meer van de ernst van het feit dat de God van hemel en aarde naar de marge van het leven is verdrongen, ook in de kerken?

Eerlijke zelfkritiek

Voor de Gereformeerde Gemeenten was een synoderapport over secularisatie en materialisme in de eigen gelederen de reden voor het instellen van de boetedag. Ik vind dit initiatief een dappere daad van eerlijke zelfkritiek. Want wie anders dan wat extreme onverdraagzamen zouden die keurige Gereformeerde Gemeenten met hun hoedjes en zwarte pakken willen beschuldigen van ‘geloofsafval en secularisatie’? Met de oproep tot boete lijken deze kerken aan te geven dat het hun in wezen niet om die uiterlijke vormen gaat. En gelijk hebben ze, want bij God kun je er in ieder geval niet mee aankomen als bewijs dat je deugt.

Voorbeeld van Daniël


Met hun oproep staan de Gereformeerde Gemeenten overigens in een puur Bijbelse traditie. Ik moet daarbij denken aan de profeet Daniel, die als minister van een wereldrijk de tijd nam om boete te doen voor zichzelf en - nota bene - heel zijn volk. Kennelijk is dat ook een optie, als de rest niet mee wil doen. Dan doe je het zelf, plaatsvervangend voor anderen. Het Bijbelgedeelte hierover uit Daniël hoofdstuk 9 geef ik hier graag even weer:

‘Ik richtte mijn gezicht tot de Heere God, om Hem te zoeken in gebed en met smeekbeden, met vasten, en in zak en as. Ik bad tot de HEERE, mijn God, en deed belijdenis en zei: Och Heere, grote en ontzagwekkende God, Die Zich houdt aan het verbond en de goedertierenheid ten aanzien van hen die Hem liefhebben en Zijn geboden in acht nemen, wij hebben gezondigd, wij hebben onrecht gedaan, wij hebben goddeloos gehandeld, wij zijn in opstand gekomen door af te wijken van Uw geboden en bepalingen.’


Wij hebben gezondigd, wij hebben onrecht gedaan, wij hebben goddeloos gehandeld

Overigens zou ik die Gereformeerde Gemeenten niet in hun eentje boete willen laten doen. Ik doe graag mee op 11 mei. En waarom zou bijvoorbeeld de Evangelische Alliantie (EA) deze inkeer tot God niet mede ondersteunen? Het is de evangelischen immers ook te doen om terugkeer tot God. Op de eigen website zegt de EA het zo in een mission statement: ‘De EA brengt organisaties en gemeenten bijeen vanuit het diepe verlangen naar een Kerk vol van mensen die Jezus Christus in alle aspecten van hun leven willen navolgen.’ En juist om dat navolgen in alle aspecten van het leven gaat het op die boetedag.
 

Habakuk.nu - Henk van Ree op 13-03-2014, 10:48
1 reactie
rvanbeers
16-04-2014 / 09:28
Los dat deze dag op Moederdag valt, waarom zou je dat gezamenlijk moeten doen? Iedereen kan toch zijn boeten / zonden tegenover de Heer brengen wanneer dat zo uitkomt? de Heer heeft toch geen speciale dag in het jaar verkozen om ons te roepen en onze boete bij hem te brengen.... Ja hoor ik sommige al dat denken en zeggen, Goede vrijdag. Dan zeg ik nee, dat is niet op goede vrijdag en ook niet op een één of andere zondag of op een doordeweekse woensdag (en daar kan ik als NGK-er zoveel lof brengen aan de zware gereformeerde dat zij ook door de weeks diensten hebben). dat moet dagelijks, elke minuut van de dag. Boetedag hoeft niet, ieder kiest zijn of haar moment en ik denk zelfs zijn of haar plek om dit te doen. Groepsgewijs mag, het hoeft niet, als we maar herkennen dat de Heer wel van ons verlangt om onze zonden en boeten te blijven belijden. tot dat Hij komt en wellicht daarna ook nog..

Lees ook deze columns

Vorige week roken onze gabbers van de Israelische marine een lading raketten die hard op weg was naar Palestijnse afvuurinstallaties. Het Iraanse schip werd 1500 kilometer van het land van melk en hon...
Geen reacties
11-03-2014
In het begin was er nix en dat is ontploft.Toch blijft het nix niks.Ik blijf in nix en nix blijft in mij.Ik zal altijd niks zijn en in nix blijven.Ik geloof in nix.
9 reacties
06-03-2014
De Russische inval in De Krim roept herinneringen op aan de tijd van de koude oorlog. Geen periode om naar terug te verlangen. Erg koud was die periode vooral voor de Russische christenen. Alleen al h...
5 reacties
03-03-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering