Denktank tegen seculiere storm

Kruipolie / 10 reacties

20-10-2012, 09:47

We hebben er weer een boeiend speeltje bij in reformatorisch Nederland: de Denktank Gereformeerde Gezindte. Een zeer gereformeerde predikant uit de achterban opperde dit gedenkwaardige plan onlangs in een evenzo zeer gereformeerd dagblad. Doel is om de seculiere overheid, en de nare tegenwind die zij naar verwachting gaat verspreiden, van gedegen, gemotiveerd en doorwrocht repliek te dienen.


We hebben in de Bijbelgordel blijkbaar teveel kennis van allerlei zaken om die niet onbaatzuchtig te willen delen met niet-christenen. Ultra-preciezen en iets-rekkerlijker-preciezen-met-status staan inmiddels te trappelen om deel te nemen aan deze zoveelste elitaire uitvinding, zodat de crème de la crème van onze gezindte weer de nodige met ootmoed gelardeerde kennis ten toon kan spreiden.

Het enthousiasme van de potentiële denktankers kent inmiddels geen grenzen. Veelbelovende cursussen, leesgroepen, congressen en publicaties -ja, zelfs een tijdschrift- staan ons als bevindelijke onmondigen te wachten. Zodat wij ons te zijner tijd met de nodige kennis van zaken strijdlustig kunnen verweren tegenover de onvoorspelbare ongelovigen. De liberale agenda van het nieuwe kabinet heeft immers geen mededogen met zwaarmoedige christenen en hun buitengewone verworvenheden. "SGP, gewetensbezwaarde ambtenaren, bijzondere scholen, jongensbesnijdenis (van onze joodse vrienden) en doop gaan als eerste op de slachtbank. De seculiere storm zal door onze scholen, kerken en gezinnen waaien," klinkt het alarmerend. De socialisten over ons én onze zwaarbevochten spulletjes...
 
Hoe geloofwaardig is zo'n eliteclubje als diezelfde (eigen)wijze autoriteiten elkaar de kerk uit knokken en onderlinge verdeeldheid als een vanzelfsprekend historisch fenomeen accepteren. Zijn we zo vreselijk benauwd onze gesubsidieerde verworvenheden te verliezen? Het zou toch vreselijk zijn als ieder afgescheiden kerkje straks niet meer zijn eigen schooltje kan stichten?! Zit in het in het verdwijnen van het 'gemeste kalf' niet het werkelijke pijnpunt van ons refobastion? We willen wel de financiële lusten, maar niet de principiële lasten van een anti-christelijke regering.
 
De Denktank Gereformeerde Gezindte is een zoveelste poging om het werkelijke probleem in de achterban niet te hoeven onderkennen. En dat is... onze onbekeerlijkheid en onwil om te buigen voor het evangelie van vrije genade. Het oordeel begint bij het huis Gods, proclameert Petrus in 1 Petr. 4:17. Als wij niet (meer) gesmaad (willen) worden om de Naam van Jezus Christus, dan is er iets goed mis in kerkelijk Nederland. De hooghartige gedachten om dat te kunnen voorkomen met een kennisclub, is te dwaas voor woorden. We hebben het sowieso te druk met het wassen van elkaars oren.
 
Of zoals een andere dominee onlangs nuchter betoogde: "Denktank? Niks ervan. God regeert. Dan gaan wij toch geen denktank van de grond tillen?" Jezus zegt: kom tot Mij! En als iedereen dat doet, hebben we helemaal geen denktank meer nodig. Laat die vier magere jaren maar komen.

Kruipolie op 20-10-2012, 09:47
10 reacties
zeeland
20-10-2012 / 17:12
Goed zo @Kruipolie, help ook maar mee zagen aan de stoelpoten van christelijk Nederland....

IDD terug naar God, maar diezelfde dominee die de denktank bedacht, heeft dat ook gezegd, alleen wordt daar niet naar geluisterd.....

Beetje jammer dat ieder idee wat in reformatorisch Nederland wordt geopperd, veroordeeld wordt in de columns onder DWARS op Refoweb.
Misschien een idee om DWARS te veranderen in MEEDENKEN of iets dergelijks en positief opbouwend mee te helpen in christelijk Nederland, want niemand schiet er wat mee op als alle ideeën als kleiduiven worden afgeschoten!!
sunlover
25-10-2012 / 18:03
De auteur van deze column blijkt niet op de hoogte te zijn van het doel van de denktank zo blijkt uit zijn schrijfsel. Misschien dat hij de stukken van ds W. Visscher nog eens door zou kunnen lezen om te begrijpen wat deze man werkelijk wil zeggen. De denktank is er niet alleen om de seculiere medemens van repliek te dienen dat had de auteur kunnen weten. Maar Op zelfgemaakte karikaturen is het waarschijnlijk makkelijker schieten.
jsml
26-10-2012 / 09:38
Reformatorisch nederland heeft al een speeltje voor Ultra-preciezen en iets-rekkerlijker-preciezen-met-status zodat de crème de la crème van onze gezindte de met ootmoed gelardeerde kennis ten toon kan spreiden..

De meest mensen kennen deze denktank beter als REFOWEB....
Omega
26-10-2012 / 09:50
@jsml Mooi, dan is een nieuwe denktank niet meer nodig ;-) Kijk even of jouw dominee er ook tussen staat: http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/ (zoeken op panelleden).
MvR
29-10-2012 / 10:28
@ boer: ik denk dat het eerlijk is om die ongelukkige uitspraak van 1 predikant niet te projecteren op iedere predikant die naar uw smaak iets te rechts is; zo is het nogal gemakkelijk om iedereen weg te zetten...
@ sunlover: eens!
@ jsbach: het is natuurlijk niet waar dat elkaar versterken altijd betekent dat je daardoor niets kunt betekenen! Ik denk bijvoorbeeld aan de RMU of de NPV: juist door mensen bij elkaar te brengen kun je (1) zaken helderder doordenken en (2) krachtiger naar buiten treden. Natuurlijk moeten we ook persoonlijk onze plek innemen. Maar het een sluit het ander niet uit.
@ Kruipolie: misschien zou je eens aan christenen in Engeland moeten vragen wat voor gevolgen het heeft gehad dat hun kinderen naar openbare scholen moesten. Het bestaan van christelijk/reformatorisch onderwijs is echt geen luxeproduct! En dat ieder afgescheiden kerkje zijn eigen schooltje opricht, dat is natuurlijk voor het overgrote deel buiten de werkelijkheid. Juist op scholen zie je vaak hoe kerkverbanden ook samen kunnen werken.
En u zegt: 'we hebben het sowieso te druk met het wassen van elkaars oren'. (1) Zie de denktank: blijkbaar heeft men nog tijd over, dus het valt nogal mee. (2) Wilt u dan a.u.b. uw washand gauw in de wasmachine gooien?
Sambalbij
29-10-2012 / 10:38
Met zeer veel respect voor de 'zeer gereformeerde predikant uit de achterban', maar het lukt zijn kerkgenootschap amper om een kopje koffie te nuttigen met de kerk waar ze zich het meest mee verwant weten. Een denktank is dus uitgesloten.
Omega
29-10-2012 / 21:18
Speciaal voor @MvR: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/910301/Ruzie-over-reformatorische-basisschool.htm#.UI7jvVG6V8E En een beetje googlen levert nog veel meer soortgelijk nieuws uit eigen kring op ;-)
daf
30-10-2012 / 09:27
Kruipolie = drs. W. J. de Potter?

http://www.refdag.nl/opinie/gereformeerde_gezindte_zelf_grootste_bedreiging_refo_onderwijs_1_686603
MvR
30-10-2012 / 10:37
@ Omega: (1) ik ben niet naief, weet uiteraard wel dat er wel eens wat mis gaat; en het voorbeeld dat hier aangehaald wordt is zeer bekend en ook verdrietig; (2) het is echter onzin te doen alsof dit de basislijn is.
Omega
30-10-2012 / 18:21
@MvR De basislijn is -om met de woorden van Kruipolie te ploegen- dat de preciezen niet rusten voordat alles precies is en de rekkelijken dat omgekeerd evenredig ook niet doen. Je zou eens een paar weken op de burelen van een onder ons bekende krant moeten meelopen. Als de redactie publiceerde wat daar allemaal binnenkomt aan achterbanellende, zou het refobastion volledig uit z'n haarscheurtjes barsten. De vragenrubriek (en dat is vaak al schrikken) toont slechts het topje van de ijsberg.

Lees ook deze columns

Gisteren berichtte De Volkskrant opnieuw over de vorig jaar overleden populaire Britse icoon Jimmy Savile. De immens populaire diskjockey trok vijftig jaar lang een spoor van ernstig seksueel misbruik...
4 reacties
16-10-2012
We beginnen vandaag met een mini-quiz. Bij het woord Post-Refo denk je als eerste aan de:A) dienstdoende brievenbezorger van de Bijbelgordel B) Nadere Reformatie C) wél volwassen versie van PostRok D)...
9 reacties
10-10-2012
Het is een ontnuchterende conclusie die de commissie-Samson maandag in haar eindrapport trok: niet alleen de geestelijk verzorgers binnen de Rooms-katholieke kerk hebben zich in het verleden schuldig ...
2 reacties
09-10-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering