Refoweg

RefoMator / 9 reacties

10-10-2012, 14:41

We beginnen vandaag met een mini-quiz. Bij het woord Post-Refo denk je als eerste aan de:

A) dienstdoende brievenbezorger van de Bijbelgordel
B) Nadere Reformatie
C) wél volwassen versie van PostRok
D) nieuwe zusterwebsite van www.refoboekperpost.nl
E) Mensen die hun reformatorische wortels achter zich hebben gelaten.


E is juist! Jij mag nooit meer raden.

Deze lieden, de Franca Treurs, Maarten het Harten en Jan Siebelinkjes van deze wereld, kunnen binnenkort in therapie om 'met mensen te reflecteren op zijn of haar reformatorische wortels.' Plaats van verwerking is het oer-christelijke Hattem op de Veluwe. Op de bezinningsdag 'Refoorbij' kun je voor 62,50 (inclusief zeer licht verteerbare lunch) je tranen de vrije loop laten en de brokstokken uit je verleden, zoals je calvinitische arbeidsethos en bescheiden genieting der dingen, in de armen van Reintje Joke (geen grap) leggen.

Reintje Joke Stomphorst (slachtoffer/initiatiefnemer) is predikante in de PKN en heeft met haar bureau 'Zayit' een heuse praktijk voor persoonlijke begeleiding van post-refo’s, die 'zoeken naar eigen antwoorden op de grote levens- en zingevingsvragen. Met hulp van Zayit bepalen ze wat uit hun reformatorische opvoeding fungeert als basis en wat bij nader inzien ballast vormt. Dankzij Zayit komen ze meer in balans, en leren ze lichter, zinvol leven.'

Mocht het die dag niet schikken dan kun je je verhaal ook kwijt bij het EO-programma De Vijfde Dag:



Een gat in de markt, dat Refoorbij. Alleen die naam kan echt niet. Humorloos, saai, ver gezocht, zonder diepgang, het zou door een refo bedacht kunnen zijn. Is Refoweg niets?

 

RefoMator op 10-10-2012, 14:41
9 reacties
Mona
10-10-2012 / 16:35
Tja...

Door deze 'therapie' belooft Reintje Joke een lichter, zinvol leven...
'Refo's' hebben dus per definitie een zwaar, zinloos leven?
En daar kan je dan bij Reintje Joke van bevrijd worden?

Zo komt het op mij over als ik de website doorlees.
Als je de zware kerkdeur achter je dicht hebt gedaan (zo staat het er echt...) dan ben je er nog niet, dan komt nog de verwerking.

ik ben erg benieuwd naar andere reactie's!
Want ik snap wel een beetje de intentie van Reintje, maar ik blijf toch wel met vragen zitten.
Gerard
10-10-2012 / 20:23
Paulus heeft een betere oplossing dan deze zotheid:

Fil 3:14
Eén ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.
dkw
11-10-2012 / 10:35
Citaat:
Deze lieden, de Franca Treurs, Maarten het Harten en Jan Siebelinkjes van deze wereld,
Einde citaat.

Wij voelen ons toch niet beter mag ik hopen?
rotterdam1
11-10-2012 / 13:08
Nee, ik voel mij niet beter dan de dominee maar ik vind wel dat we op dit soort tendentieus geklessebes zo min mogelijk moeten reageren. Dominee Rijntje biedt een cursus aan voor 62,50 incl. een zeer licht verteerbare lunch. So what ? We wonen in een vrij land. Deze keer is het “refoweg” volgende keer een vrouwen praatgroep “de keffende kenau” of een mannen praatgroep “Mietje-Matje”. Gewoon negeren.
Nomad
11-10-2012 / 23:09
Ook ik heb wel wat vragen bij deze cursus. Anderzijds denk ik dat een beetje zelfreflectie voor ons als huidige refo's (pre-post-refo's?) niet verkeerd is.
Denken we nu echt dat er geen medemensen, medechristenen, rondlopen die beschadigd zijn door onze eigen kring? Die heel veel met gevolgen van gehandhaafde patronen en denkwijze's hebben te dealen?
Ik lees namelijk niet dat deze mensen zich af willen zetten tegen hun "oude" omgeving, maar meer dat ze proberen de draad van hun leven weer op te pakken.
Of geloven we echt dat er geen geestelijk leven is buiten onze refo-kring?
Laten we ons best doen om een verwerkingsclubje zoals deze overbodig te maken.
1a2b3c
12-10-2012 / 10:08
Volgens mij zegt Reintje Joke nergens dat ALLE refo's een zware last met zich meedragen.
Er staat dat ze in haar ambtelijke praktijk veel van zulk soort mensen is tegengekomen, en die groep wil ze helpen. Ze komt uit de oud gereformeerde gemeente in Nederland, dus ik kan me er best wat bij voorstellen. Je geweten kan heel verkeerd gevormd zijn.
M.i. heeft dat niets te maken met 'het eigen nest bevuilen', maar is het bedoeld om inzicht te krijgen om te onderscheiden wat het 'vuil' uit het eigen nest is, en wat het goede.
Zodat je enerzijds het kind niet met het badwater weggooit, en anderzijds niet met het juk van eigen wetten en tradities loopt te zeulen.
Verder staat er inhoudelijk maar weinig hoe of wat, dus waarom meteen al veroordeeld?
1a2b3c
12-10-2012 / 23:05
@Molly Malone: Christus' juk is zacht en Zijn last is licht en ik hoop dat er meer refo's zijn die daar zwaarder aan tillen dan aan alles wat mensen zwaar of zelfs traumatisch maken van het refo-zijn. Ik wil bij deze 'belaste' refo's graag een hart onder de riem steken en zeggen: Vlucht tot Hem, Hij wil je redden en rust geven!!

Van harte mee eens ;-)
MUS
16-10-2012 / 18:38
Jezus leefde pre-refo
Eens komt de tijd van post-refo...
ron_meeder
19-10-2012 / 15:52
Het hangt natuurlijk een beetje van je karakter af of het refo-leven een last is.
De meeste mensen zijn er wellicht niet geschikt voor. De halve zondag in de kerk zitten, en dan de rest van de dag ingetogen doorbrengen, hoeveel mensen kunnen dat? Het is natuurlijk niet voor niets dat 99,99999% van de reformatorische aanwas uit geboorten afkomstig is. Met andere woorden, mensen met de geschikte genetische aanleg voor het refo-schap. Niet-gereformeerden voelen zich gewoon niet aangetrokken tot de reformatorische kring.

Lees ook deze columns

Het is een ontnuchterende conclusie die de commissie-Samson maandag in haar eindrapport trok: niet alleen de geestelijk verzorgers binnen de Rooms-katholieke kerk hebben zich in het verleden schuldig ...
2 reacties
09-10-2012
Vorige week doken ze plotseling overal op: vrouwen in lingerie. Levensgroot op billboards. Overal, bij de bushalte, in metrostations en op pleinen. Aanleiding: de Hema (het bekende rookworstenwarenhui...
15 reacties
04-10-2012
Kees is een heerlijk en bijzonder mens. Gestudeerd heeft hij niet, maar toen de Heere hem in het hart greep, mocht hij op de school van de Heilige Geest. Die leerde hem dingen die hij op de universite...
12 reacties
26-09-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering