Bang voor IS

Ds. M.F. van Binnendijk / 1 reactie

01-12-2015, 08:00

Vraag

Nu ik dit schrijf is het een aantal dagen na de terroristische aanslag in Parijs. Als ik dan hoor dat IS vooral in theaters en openbare gelegenheden toeslaat vraag ik me het volgende af: is het wel verantwoord om nog christelijke concerten te bezoeken in grote kerken of iets dergelijks? Zou daar beveiliging moeten komen of moeten we zulke plaatsen gaan weren? Dan kunnen we toch nergens meer komen? Ik word er heel angstig van en weet niet meer of ik daar nog wel met mijn kinderen heen kan.


Antwoord

Vanuit de situatie die ontstaan is vanuit de aanslagen in Parijs begrijp ik dat u angstig bent geworden. Dat is precies wat Daesh (Islamic State, IS) voorstaat: Angst zaaien door terreuraanslagen. 
 
Echter doet uw vraag ook vermoeden dat u denkt dat kerken en christelijke uitgaanscentra ineens doelwit nr. één zijn geworden. Dat waag ik tegen te spreken. Het voert hier te ver om de ins en outs uit de doeken te doen van het ontstaan van IS (begonnen met het wegnemen van Saddam Hoessein uit Irak), wat haar doelstellingen zijn (kalifaat) en haar methoden (te gek voor woorden). Laten we echter niet vergeten dat de aanslagen in Parijs (zoals in de media al veelvuldig is verwoord) te maken hebben met landen die direct betrokken zijn bij de bombardementen in/op Syrië. Nederland vliegt momenteel met haar F-16’s enkel boven Iraaks grondgebied, niet boven Syrië. Daarnaast moeten we ‘Parijs’ ook plaatsen in het licht van issues (achterstandswijken, werkloosheid enz.) met haar voorsteden die al bestaan, lang voordat IS geboren werd.
 
Wat uw vraag zelf betreft, mag u zich terecht afvragen of uw eigen angsten het niet hebben gewonnen van uw vertrouwen in God. De aanslagen mogen dan een islamitische achtergrond hebben, ze waren níet specifiek gericht op christenen of christelijke centra. Vervolgens mag u zich afvragen of u persoonlijk ánders in dit leven wilt staan en voorbij wilt gaan aan de roeping, waarmee wij als kinderen van God alle geroepen zijn. Zijn wij (dienstknechten) méér dan onze Heere en Heiland, op Wie de grootste aanslagen van terreur zijn neergekomen? Een oprechte kind van God weet met Paulus van vervolging, haat en terreur, die heel persoonlijk kan zijn. Daar is in 2000 jaar niets aan veranderd en daar kan IS niets aan toe- of afdoen. 

Ten derde meen ik, dat de kans dat u of één van uw kinderen op weg naar de kerk wordt aangereden door een medekerkganger vele malen groter is dan een aanslag op ‘uw’ kerkgebouw door een IS-strijder. De tijd die voor ons ligt zal dat bewijzen of tegenspreken. 
 
Tenslotte...

Op de door de SDOK gehouden conferentie op vrijdag 6 november j.l. met als thema “De kerk in het nauw” is een enquête gehouden onder alle deelnemende predikanten, met de vraag wat zij als de grootste bedreiging zagen voor de kerk in Nederland van vandaag (alle denominaties vertegenwoordigd). Zeer verrassend was de uitkomst: “aanslagen door de islam” scoorden niet hoger dan 22 procent in de categorie “zeer bedreigend.” In diezelfde categorie “zeer bedreigend” scoorde echter “lauwheid in de kerk” (zeg maar: terreur van binnenuit!) met niet minder dan 76 procent. Wellicht is dat het enige passende antwoord op uw vraag.
 
Ds. M. F. van Binnendijk te Rotterdam

Lees meer artikelen over:

angst
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.F. van Binnendijk

  • Geboortedatum:
    30-11-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Stadskanaal
  • Status:
    Actief
170 artikelen
Ds. M.F. van Binnendijk

Bijzonderheden:

Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
mortlach
02-12-2015 / 19:26
Het is ontzettend naar om te zien dat de terroristen (deels) in hun doelen zijn geslaagd: terreur veroorzaken. Hoewel het natuurlijk volkomen begrijpelijk is, is het precies wat ze willen: het gewone, dagelijkse leven van alledaagse mensen verstoren. En hoewel we natuurlijk wel waakzaam moeten zijn, is het beste wat we kunnen doen, niet aan die gevoelens toegeven.

Als je nu naar de reacties van mensen op de aanslagen kijkt, zie je een hele hoop positiefs en een hele hoop "dikke middelvingers" richting IS. (Zo van: ons maak je niet bang. Google eens op "IS badeendje" en je ziet wat geweldige resultaten van de weerstand.

Terug in de tijd

Mijn vriend, die reeds eerder tweemaal gescheiden is van twee verschillende vrouwen en nu met een derde vrouw -die in verwachting is- wil trouwen, vraagt mij of ik zijn getuige wilt zijn op hun trouwd...
1 reactie
30-11-2013
Een vraag van een getrouwde man. Ik ben vrij chaotisch en vergeet daardoor soms dingen. Dit tot ergernis van mijn vrouw. Ik vergeet dan bijvoorbeeld ’s avonds om beneden een lamp uit te doen. Als ik d...
2 reacties
30-11-2020
Dit jaar hoop ik op zondag jarig te zijn. Wij zijn het gewend om op deze dag de verjaardag niet te vieren. Daarom doen we het meestal een dag ervoor of erna. Ik had het samen met mijn moeder besproken...
Geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering