De Heere is waarlijk opgestaan

Redactie Refoweb / Geen reacties

08-02-2012, 11:43

Vraag

Opgestaan of opgewekt? In Lukas 24 staat het verhaal over de Emmaüsgangers. Bij het lezen in de HSV viel het mij op dat aan het einde de discipelen tegen de Emmaüsgangers zeggen: "De Heere is werkelijk opgewekt en is aan Simon verschenen." De SV heeft hier de aloude uitdrukking: "De Heere is waarlijk opgestaan." Het zoeken van vergelijkbare teksten in de andere evangelieën leert mij dat dit verschil op meer plaatsten speelt. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar nog meer vertalingen, en allemaal, behalve de SV hebben een zin die gaat over opgewekt. Waar komt dit verschil vandaan? En een vervolgvraag: heeft dit consequenties voor de leer? Want juist wordt het vaak als twee kanten van de zaak gezien: de Heere Jezus is opgestaan, maar ook opgewekt. Maar voor zover ik het nu heb kunnen nazoeken, zeggen nieuwe vertalingen alleen het laatste, de Heere Jezus is opgewekt uit de doden.


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom “ik doop u...” en niet “ik doop je...”?
Geen reacties
08-02-2021
Als mijn man me bevredigt raak ik meer opgewonden als hij bij mijn vagina zit dan bij mijn clitoris. Dat laatste doet met eigenlijk niks maar is juist toch het gevoeligste plekje. Hoe zit dat?
Geen reacties
08-02-2007
De laatste tijd (na coronatijd) heb ik veel preken/lezingen beluisterd uit evangelische kringen en van Baptistengemeenten. Het viel mij op dat ze daar veel meer de nadruk leggen op de tekenen der tijd...
Geen reacties
08-02-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering