Herleving in de Ger. Gem.

SMS / 13 reacties

08-10-2014, 12:20

We zien het, maar doorgronden ’t niet... Ik schreef er al eens eerder over. Ergens in ons land bevindt zich een middelgrote Ger. Gem. waar de Heilige Geest met grote kracht werkt. Velen -jongeren en ouderen- komen er tot geloof en bekering. Het is een gemeente die actief is op het gebied van evangelisatie, maar naast het Woord ook de daad niet vergeet. In het dorp en wijde omgeving is men alle dorpelingen -kerkelijk en onkerkelijk- zoveel mogelijk tot een hand en voet.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Met als gevolg dat er door vrijwel iedereen met grote achting over deze kerkelijke gemeenschap wordt gesproken. Het begon ooit klein, met een paar jonge mensen die door de Heilige Geest in het hart werden gegrepen. In plaats dat ze de weg van de minste weerstand kozen en vertrokken naar een plek met meer en beter geestelijk voedsel, bleven ze op hun plaats. Er werd aanhoudend gebeden en gesmeekt voor de troon van Gods genade om een herleving in de gemeente. En zo gebeurde... eerst onder jongeren en daarna ook bij ouderen. De gemeente groeit en bloeit, in zowel de breedte als de diepte.

Het wonder van die eerste Pinkstergemeente te Jeruzalem lijkt zich er te herhalen onder vrijwel dezelfde condities: het Woord wordt recht gesneden. Er wordt met ‘twee woorden’ gesproken. Zonde en vergeving, schuld en verzoening in de weg van geloof en bekering. Christus wordt welmenend aangeboden en aangenomen. En het blijft niet binnen de vier muren van het godsgebouw. In Woord en daad krijgt het evangelie handen en voeten in de wereld om hen heen. Daarnaast is er grote liefde en betrokkenheid op elkaar. De catechisaties zijn voor jongeren een waar feest. Niet alleen de traditionele wijze van onderwijs wordt gegeven, maar ook eigentijdse en on-orthodoxe methoden, krijgen een plek.

Vanzelfsprekend dat deze gemeente grote aantrekkingskracht uitoefent op kerkgangers van dezelfde kerkelijke denominatie in de omgeving. En daar wordt niet iedereen in hetzelfde kerkverband vrolijk van. Inmiddels verbiedt de classis perforatie van buurleden. En zij die toch in de herlevingsgemeente ter kerke blijven gaan, wordt gedreigd met een doopverbod.

De moedige kerkenraad laat zich ondertussen niets gelegen liggen aan alle ambtelijke dreigementen. Men is Gode meer gehoorzaam dan mensen. En... er rust zegen op. Gods Geest gaat door. De Heere doet daar wekelijks toe tot de gemeente die zalig worden.

SMS op 08-10-2014, 12:20
13 reacties
kjdh
08-10-2014 / 16:13
Kijk, dat zijn nog eens berichten. Ja het gaat goed met de Ger Gem, met de PKN, met de HHK, met de CGK, met heel de kerk, want de kerk is des Heeren.
Ik ben overigens wel benieuwd welke gemeente dit betreft :-)
QuadCoreInside
08-10-2014 / 16:24
Wat een ongelooflijke onzin dat de classis toetreding vanuit buurgemeenten verbiedt omdat er schijnbaar zo'n opleving is. Het is al jaren beleid, en niet alleen binnen de GG, dat iedereen in zijn eigen woonplaats dient te kerken wanneer daar een gemeente van het eigen kerkverband is. En daar zijn gewoon hele logische redenen voor.

De laatste twee alinea's van dit stukje geven een zeer verknipt beeld van zowel de classis als van de betreffende kerkenraad.
pannenkoek
08-10-2014 / 16:57
idd een mooi bericht. Heb een vermoeden welke gemeente dit is.

Wij hebben hier een tijdje ook een gezin gehad vanuit een buurgemeente. Ze misten daar, en ze vonden het bij ons. Ze zijn terug gevloten!
Omega
08-10-2014 / 19:02
@QuadCoreInside, het beleid van de betreffende gemeenten is in ieder geval strijd met de eigen kerkorde. In eerste instantie met artikel 82 van de DKO, maar het staat ook haaks op artikel 84. En als dat "al jaren beleid" is, dan kent men de eigen kerkorde niet. Het lijkt de PKN wel ;-)
Jan1991
08-10-2014 / 19:10
De schrijver is er vergeten bij te zetten dat deze column hoort bij de vervolgserie 'Afkraken van GerGem en aanverwante kerkgenootschappen'. Volgens mij zijn er ondertussen al heel wat artikelen in deze serie verschenen.
Vlastuinjr
08-10-2014 / 19:21
Frappant: In de tweede alinea worden gemeenteleden geprezen die aan hun plaats bleven in moeilijke tijden. In de volgende alinea's lijkt het opeens logisch dat gemeenteleden niet aan hun plaats moeten blijven als het gras verderop groener lijkt te zijn.
leene
08-10-2014 / 23:29
@QuadCorelinside. Hmm je hebt voor een gedeelte gelijk. De classis verbiedt dit al jaren maar weet je wat zo gek is. De mensen die naar een 'lichtere dominee' gaan luisteren ( heb een hekel aan deze term maar weet even geen betere) worden een soort bestraft... kunnen niet aan het avondmaal e.d Maar als er iemand uit een lichtere gemeente naar een zwaardere gemeente gaat dan begrijpt men dat helemaal en worden ze soms vol begip ontvangen want ja wie houdt het nu vol bij zo'n lichte dominee. "tis toch vreselijk wat die man er in zijn preken uitgooit moest niet mogen" Snap jij dat?
Arjan
09-10-2014 / 09:47
Mooie redenatie. De Heilige Geest werkt ergens met kracht. En vervolgens zou iedereen daar naartoe moeten rennen. Hiermee maken we van de kerk een afhaalchinees. Ik zie ook in onze gemeente een enorme aanwas in leden. Veel komen uit omliggende dorpen. In veel gevallen is daar ook een Gergem. Ik oordeel niet over de redenen van deze mensen om naar onze gemeente te komen. Iedereen is welkom wat mij betreft. Maar er op deze manier over schrijven polariseert. Het vergroot de verschillen uit.
OpdeRots112
10-10-2014 / 13:34
Schitterend om te lezen. Graag zou ik weten welke gemeente dit is.
Omdat wij grote zorgen hebben in onze gemeente zou ik graag bij die gemeente gaan kerken.
Ik heb wel een vermoeden welke gemeente dit is, maar weet dit niet zeker.
Alvast bedankt.
U kan ook uw reaktie sturen naar Refoweb, die het dan weer aan mij duursturen.
Klavart
10-10-2014 / 17:01
@ Vlastuinjr, scherp opgemerkt! Dat is niet erg consequent van SMS...
Mona
10-10-2014 / 17:36
Het begon allemaal op de knieën.
Wensen we ook zo'n Geestvervulde kerk te zijn?
Dan weten wat we moeten doen!
elephant
12-10-2014 / 08:56
Volgens mij is deze colum een soort typologie.
Anders is ook de schrijver ervan is deel van de "Grote Stiekumigheid'', door niet te zeggen welke gemeente dit is.
Goed nieuws achterhouden is hetzelfde als het toesluiten van de poort om in te gaan.
Daarover leerde Jezus ook het een en ander.
2013
22-10-2014 / 23:18
Als iedereen in haar of zijn kerk hetzelfde doet , zoals die mensen in die gemeente deden. Dan komen er wellicht meer van zulke gemeentes.

Voor mijn gevoel spreken ze zich hier zelf tegen.Vinden het zo goed dat diegene bleven in die kerk en ondertussen willen ze wel dat er anderen uit andere gemeentes naar hun toekomen.

Stukje uit column:
In plaats dat ze de weg van de minste weerstand kozen en vertrokken naar een plek met meer en beter geestelijk voedsel, bleven ze op hun plaats. Er werd aanhoudend gebeden en gesmeekt voor de troon van Gods genade om een herleving in de gemeente. En zo gebeurde... eerst onder jongeren en en daarna ook bij ouderen. De gemeente groeit en bloeit, in zowel de breedte als de diepte.

Lees ook deze columns

Voor de predikanten: Wij hebben van God de opdracht niet zozeer om over zondekennis te preken, maar vooral om bij onze gemeenteleden (van de preekstoel en op bezoek) de zonden aan te wijzen. Of zou de...
Geen reacties
04-10-2014
‘Meer dan eens had een hemel-gerichte levenshouding tot gevolg dat deze wereld als een plaats van een oneigenlijk bestaan gezien werd. Dat is in de Vroege Kerk en in de middeleeuwen vele malen gebeurd...
Geen reacties
02-10-2014
Als een goudvis in een minuscuul kommetje moet Mijn Kerk, de pioniersplek van de PKN onder leiding van ds. Fred Omvlee, zich wringen om zieltjes te winnen. Gingen er vorig jaar nog ruim 75000 personen...
1 reactie
27-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering