Hoe verder van Dordt, hoe hypercrieter het wordt

RefoMator / 38 reacties

28-12-2023, 10:04

De kerkredactie en recensenten van het Reformatorisch Dagblad hebben het boek ‘Dordt zoals je Dordt niet kende’ verkozen tot nummer 6 in de top 5 van beste en meest spraakmakende boeken in de categorie 'Kerk&religie' van 2023. Helaas net buiten een eervolle vermelding in de Groene Apeldoorner. Of eigenlijk helemaal zonder vermelding.


Het veelbesproken boek dat het uitvloeisel is van een aantal lezingen die door ruim 100.000 mensen zijn bekeken, had dan ook geduchte concurrentie van pareltjes als de nummer 2 'Abraham Hellenbroek als prediker'. Dordt, dat vanaf kansels, tijdens lezingen, catechisaties en in elk christelijke medium gedurende gans 2023 tot in den treure is besproken, was net iets minder spraakmakend dan een wonder van de boekdrukkunst als nummer 5 'Verzoening door voldoening'. 1+1= niet altijd 2 blijkbaar. In dit geval 6 dus.

Het RD hoeft zich voor 2024 waarschijnlijk in minder chicanes te wringen om Brink te lijstjescancellen. De opvolger van de gewraakte bestseller is namelijk ook in het jaar 2023 uitgeven. 'Hyperdordt-belijden zonder te geloven' valt dus vanzelf buiten de boot van de toekomstige top 5. HypercrietApeldoorn slaakt ongetwijfeld een zucht van verlichting…

RefoMator op 28-12-2023, 10:04
38 reacties
Fluitekruid
28-12-2023 / 15:04
Ach wat sneu dat het favoriete boekje geen eervolle vermelding krijgt. Dat moet echt een grote teleurstelling voor je.
Jantje1
28-12-2023 / 16:31
Het zou te wensen zijn dat Refoweb eens stopte om de spreekbuis te zijn van dr. Van den Brink.

Ik vraag me toch af hoe het komt dat er in de gemeenten van de predikanten die dr. Van den Brink vergelijkt met het Roomse juk waarvan hij bevrijdt is, nog steeds mensen tot bekering komen in een weg die dr. Van den Brink afserveert als 'kleine lettertjes'.

Daarmee tast dr. Van den Brink het werk van Gods Geest aan, mijns inziens. En dat vind ik levensgevaarlijk. Het komt gevaarlijk dicht in de buurt van het bedroeven tegen de Heilige Geest.
Zv70
28-12-2023 / 16:55
@Jantje1 Waar stelt Van den Brink dat er geen mensen tot bekering komen onder een 'prediking met kleine lettertjes'? Volgens mij stelt hij dat er heel veel mensen niet tot geloofszekerheid komen, maar jij hebt ergens nog wat anders gehoord of gelezen?
Erik1960
28-12-2023 / 18:37
Gelukkig weer eens een Dwars waarin het eigen nest op de hak genomen wordt. Er is vooruitgang.
Erik1960
28-12-2023 / 18:37
Gelukkig weer eens een Dwars waarin het eigen nest op de hak genomen wordt. Er is vooruitgang.
Konijntje
28-12-2023 / 19:37
Ik vind dat het Reformatorisch Dagblad correct is omgegaan met dit onderwerp. Ze hebben er verslag van gedaan, er is een recensie geplaatst, er heeft een boeiend gesprek plaats gevonden tussen ds. Visscher en dr. Van de Brink en recent stond een helder interview in het RD met dr. Van de Brink.

Het RD hoeft geen partij te trekken. Ze doet enkel verslag en als RD abonnee ben ik van mening dat ze dit uitgebreid en correct hebben gedaan. Complimenten voor het RD!
Omega
29-12-2023 / 12:33
Nou, nou @Konijntje. Volgens mij heb je dan de heiligverklaring van Kersten gemist in het RD. Diverse redactieleden hebben in hun directe omgeving plaatsvervangend boetedoening gedaan van deze miskleun. Het zou mij niets verbazen dat ds. Verschuure daarom het afgodsbeeldje van deze man inmiddels heeft verwijderd uit zijn boekenkast.
Konijntje
29-12-2023 / 16:20
@ Omega: ik vond de artikelenreeks over ds. Kersten erg matig. Ik heb het af en toe ook met gekromde tenen gelezen.

Laat onverlet dat ik vind dat het RD goed verslag heeft gedaan m.b.t. de boeken van dr. Van den Brink. Ook het laatste interview, waarin goed werd doorgevraagd, kon dr. Van den Brink goed zijn punt maken (hij legde het overigens ook goed uit).
Zv70
29-12-2023 / 23:59
Voor geïnteresseerden: er komt een videoserie met vraaggesprekken met Van den Brink op geloofstoerusting.nl
Volgende week deel 1
Race406
30-12-2023 / 13:57
@Omega: Kersten was onfeilbaar. Wat hij in de oorlog deed was niet altijd even handig, maar ja hij bleek ook maar een mensch te zijn.
En dat hij het autorijden op zondag gansch ende zeer gheheel niet choet kon ende keuren, maar in een steegje wel in de auto stapte om naar de volgende preekbeurt te rijden, dat is ook maar buiten beschouwing gelaten. Overigens WERD hij gereden, dus bedreef hij de zonde van het op zondag auto rijden niet actief.... ;-)

Nu wachten we nog op een zaligverklaring van Mallan, en daarna op die van G. Wisse.
Ben benieuwd naar die RD artikelen... :-)
jewannes
30-12-2023 / 20:00
Ds. Kersten, ds. Mallan, prof. G Wisse en ds. A Verschuure zijn allemaal kinderen van God.
De eerst drie juichen al voor Gods Troon en ZIJN al zalig!
Ds. Verchuure zal ook eenmaal zalig worden! Ongetwijfeld!
Wie dat niet worden, zijn degene die nog onbekeerd voortleven en zich openlijk als vijanden van Gods volk openbaren! Ook ongetwijfeld!
God heeft dat immers Zelf geopenbaard in Zijn Woord.

JOH. 15
De haat der wereld

18 Indien u de wereld haat, zo weet, dat zij Mij eer dan u gehaat heeft.
19 Indien gij van de wereld waart, zo zou de wereld het hare liefhebben; doch omdat gij van de wereld niet zijt, maar Ik u uit de wereld heb uitverkoren, daarom haat u de wereld.
20 Gedenk des woords, dat Ik u gezegd heb: Een dienstknecht is niet meerder dan zijn heer. Indien zij Mij vervolgd hebben, zij zullen ook u vervolgen; indien zij Mijn woord bewaard hebben, zij zullen ook het uwe bewaren.
21 Maar al deze dingen zullen zij doen om Mijns Naams wil, omdat zij Hem niet kennen, Die Mij gezonden heeft.

Mocht er iemand van deze vijandigheid nu zeggen dat er geen haat in het spel was, dan zeg ik je dat ook leugenaars de Hemel niet beërven zullen anders zou de Bijbel een leugenboek zijn nietwaar?

Als jullie niet aan je eigen zaligheid twijfelen, maar je zien jezelf juist als kinderen van God en niet als smaders dan zien jullie Matheus 7 ook als een leugen:

Math. 7
16 Aan hun vruchten zult gij hen kennen. Leest men ook een druif van doornen, of vijgen van distelen?
17 Alzo een ieder goede boom brengt voort goede vruchten, en een kwade boom brengt voort kwade vruchten.
18 Een goede boom kan geen kwade vruchten voortbrengen, noch een kwade boom goede vruchten voortbrengen.
19 Een ieder boom, die geen goede vrucht voortbrengt, wordt uitgehouwen en in het vuur geworpen.
20 Zo zult gij dan dezelve aan hun vruchten kennen.
Omega
31-12-2023 / 12:44
@Konijntje Daar ben ik het dan weer helemaal mee eens, als trouwe abonnee van het RD ;-)

@jewannes Blijkbaar heb je een blik mogen werpen in het Boek des Levens, want je precies wie er allemaal zalig worden. Vijanden van jouw waarheid gaan het vast en zeker niet redden, want ook daar lijk je enige zeggenschap over te hebben. We moeten dus erg voorzichtig met je zijn als jij in de ballotagecommissie zit. We zullen je met de grootst mogelijke egards behandelen, want anders wordt het een schare die op de vingers van één hand te tellen is.

De kans dat jij je vergist is natuurlijk minimaal, maar als ds. Verschuure van zichzelf zegt nog "voor de zaak te staan", dan vermoed ik niet dat hij de kledingzaak van Speksnijder bedoelt om een nieuw pak aan te schaffen.
Doeterniettoe
31-12-2023 / 13:16
Jewannes, mij krijg je met je geïndoctrineerde verhaal niet om. Er zullen mensen in de hemel zijn die je er niet verwachtte en er zullen ook mensen niet zijn die jij er zeker wel verwacht.
Doeterniettoe
31-12-2023 / 13:16
Jewannes, mij krijg je met je geïndoctrineerde verhaal niet om. Er zullen mensen in de hemel zijn die je er niet verwachtte en er zullen ook mensen niet zijn die jij er zeker wel verwacht.
Doeterniettoe
31-12-2023 / 13:17
Omega. Ik ben her weer van harte met je eens.
jewannes
31-12-2023 / 14:21
Omdat het me haast onmogelijk wordt gemaakt om nog iets zinnigs te zeggen zonder helemaal verguist te worden, dacht ik om eigenlijk Gods Woord te laten spreken en er zo weinig mogelijk zelf aan toe voegen!
Maar Omega, bedoel je nu te zeggen dat dat stukje uit Johannes 15 een leugen is?
O, sorry hoor, dan moet je mij daar niet op aankijken, maar het gewoon uit je Bijbel knippen!
Ik nam echt wel gespot van deze en gene waar over Gods volk!
Echter, God neemt het Zelf voor Zijn volk op in Zijn Woord. In Zach. 2 -8 staat:
“want die ulieden aanraakt, die raakt Zijn oogappel aan”.

Ook nu je op mijn reactie reageert kom je erg spottend over als je oneerbiedig praat over het Boek Des Levens.
Ik zie dan dezelfde vruchten zoals Mattheus 7 dat bedoeld. Nou, knipt dat dan ook maar uit de Bijbel!
Ik durf eigenlijk niks meer te zeggen, laat ik dan de Bijbel nog maar wat zeggen over dat spotten, want ik vertrouw erop dat dat géén leugenboek is.

Psalm 1-1
Welgelukzalig is de man, die niet wandelt in den raad der goddelozen, noch staat op den weg der zondaren, noch zit in het gestoelte der spotters.

Of
1 Korinte 13 vers 1 en 2:
Al ware het, dat ik de talen der mensen en der engelen sprak, en de liefde niet had, zo ware ik een klinkend metaal, of luidende schel geworden.
En al ware het dat ik de gave der profetie had, en wist al de verborgenheden en al de wetenschap; en al ware het, dat ik al het geloof had, zodat ik bergen verzette, en de liefde niet had, zo ware ik niets.

Tja, dat is toch iets anders dan die armen vol met beloftes die je jezelf toegeëigend hebt en waardoor je meent juist wél zalig te worden. Dan moet het voor jou niet moeilijk zijn om te kiezen wat je nu gaat weg gaat knippen.
Maar voor de duidelijkheid, het zijn mijn woorden niet hé, voordat de bui weer losbarst met al je meelopers er achteraan zoals nu ook weer Doeterniettoe.
Tja, ik lees de nieuwe vertaling niet zoals je weet en begrijp natuurlijk ook de moeilijke woorden van je niet, maar daar zijn dan ook weer moderne uitleggers voor te vinden. Weliswaar niet in de kanttekening, maar dan toch op Wikipedia:
Indoctrinatie = Indoctrinatie (of: indoctrineren) is een vorm van manipulatie
O juist, hé, uhh, ik heb die Bijbelteksten zelf gemaakt? of een beetje “vertaald” ofzo?
Ik begrijp het eigenlijk niet goed, maar goed, laat het beter maar zo!
Doeterniettoe
31-12-2023 / 16:18
Ik ben geen meeloper maar een gelijkdenkende. Ik ben een gg-er en ben er van overtuigd dat johannes 3:16 waar is. Zonder kleine lettertjes. Dit voor de duidelijkheid. Het boek des levens is niet voor onze discussies maar een vrij en welmenend evangelie wel.
Omega
01-01-2024 / 17:42
@jewannes De Bijbel is de absolute waarheid, maar je maakt die tot een leugen door er stukjes uit te knippen om je eigen gelijk te halen en er andere mee om de oren te slaan. En als je echt wil weten wat vijandschap en haat is, moet je maar eens een bezoek brengen Noord-Korea en Pakistan.
jewannes
01-01-2024 / 20:42
@Doeterniettoe, je haalt een prachtige heerlijke boodschap aan uit de mond van de Heere Jezus Zelf gesproken! Wat een rijk evangelie hebben we! Jazeker Joh. 3-16, 16,

Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.

Maar het ongelofelijke gebeurd nu door @Omega om zich bewust stekeblind te houden voor het door jou uitknippen van de bovengenoemde tekst om juist zíjn/jullie gelijk te halen!
Nee, ik knip geen stukjes uit Gods Woord om mijn eigen gelijk te halen hoor, verre van!
Gods Woord is één geheel! Met een tekst als in Joh. 3 v 16 kan je echter andere teksten die je niet zo goed van pas komen, NIET als een leugen wegstrepen!
Ik heb dat dus niet gedaan, ik kan het niet terugvinden. Waar maak ik de Bijbel tot een leugen? Ik heb de teksten gekopieerd! Ik heb zeker niet in alles gelijk, maar die teksten hebben wel gelijk!
Die staan er niet voor niets, ook niet om als valkuil te dienen, daar mag je zeker van zijn.
Het staat er juist allemaal om je de volle waarheid van het Evangelie te leren.
Niet een halve waarheid, want dat is ook een leugen, toch?
Lees 1 Korinthe 2 nog eens aandachtig door. Heus niemand moet zich hier “te bekeerd” voor voelen. Ik ook niet.
Ik hoop dat ieders boosheid op mij een beetje geblust wordt als ik nog een stukje uit Gods Woord kopieert en daarmee de enige juiste, door de Heere Jezus Zelf uitgesproken verklaring weergeeft van wie Hij bedoeld heeft met die “hele wereld, die in Hem gelooft”.

Gods Woord heeft hier het oppergezag.
Mocht dit niet overeenkomen met bepaalde boeken over kleine lettertjes of grote letters van misschien wel een professor; weet één ding, Gods Woord bedriegt je niet voor de eeuwigheid.

Ter verduidelijking, het gaat over wat dat ware geloof inhoud en wie er nou eigenlijk zalig wordt, ofwel het eeuwige leven hebben!
Probeer het alsjeblieft niet te zien als een poging van mij om het beter te willen weten dan anderen, maar ziet het als een middel tot behoud, maar ook tot versterking van je ziel in deze geesteloze tijd waar we elkaar meer de oren wassen als de voeten.
Van wat hieronder volgt, hoop ik dat we wat geleerd hebben.
Er moet enige kennis van deze zaken in jouw en mijn hart gevonden worden wil het wel zijn op weg naar de eeuwigheid.

Nog even dat 11e en 12e vers in het bijzonder gezien waar deze discussie mee begon.
Wie van ons is nooit eens te ver gegaan en heeft wel eens dingen gezegd waar je achteraf spijt van had en ja, ik kwam ook wel een beetje spottend over! Bij God is vergeving, voor jou en voor mij. Ik heb in mijn leven al veel schaamte en spijt gehad.

Mattheus 5:

De Bergrede: de Zaligsprekingen
1 En Jezus, de schare ziende, is geklommen op een berg, en als Hij nedergezeten was,
kwamen Zijn discipelen tot Hem.
2 En Zijn mond geopend hebbende, leerde Hij hen, zeggende:
3 Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen.
4 Zalig zijn die treuren; want zij zullen vertroost worden.
5 Zalig zijn de zachtmoedigen; want zij zullen het aardrijk beërven.
6 Zalig zijn die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid; want zij zullen verzadigd
worden.
7 Zalig zijn de barmhartigen; want hun zal barmhartigheid geschieden.
8 Zalig zijn de reinen van hart; want zij zullen God zien.
9 Zalig zijn de vreedzamen; want zij zullen Gods kinderen genaamd worden.
10 Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil; want hunner is het Koninkrijk der
hemelen.
11 Zalig zijt gij, als u de mensen smaden, en vervolgen, en liegende alle kwaad tegen u
spreken, om Mijnentwil
12 Verblijdt en verheugt u; want uw loon is groot in de hemelen; want alzo hebben zij
vervolgd de profeten, die voor u geweest zijn.

Wees er ten volle van overtuigd, dat deze woorden, eenmaal door de Heere Jezus uitgesproken, kenmerken zijn van de ware genade en dus van het ware zaligmakend geloof in onderscheid van historieel geloof of wonder geloof of welk ander geloof dan ook.
Valt het je ook op dat de Heere Jezus helemaal niet spreekt over geloven of aannemen van de mens zelf? Dat hoeft ook niet, want dat geeft Hij zelf aan Zijn kinderen.
!k hoop niet dat hierover weer een storm los breekt, van van nature doen we liever alles zelf en hebben we de Heere niet nodig. Ja, het is niet eenvoudig! Het lijkt wel of de Heere een onmogelijke weg gaat met Zijn Kerk!
Gods zegen toegewenst, ook voor het nieuwe jaar 2024!
Stillawake
02-01-2024 / 10:23
@Jewannes:
Hoe weet jij dat bijvoorbeeld Kersten voor God's troon juicht?
Ik heb altijd geleerd dat het leven wat men op aarde geleefd heeft de enige indicatie is die wij over de eeuwige bestemming van mensen hebben.
En dat we het dan nog steeds van genade moeten hebben.

En als ik lees over het leven en geloof van Kersten durf ik de stelling die jij poneerde toch echt niet aan...

Lees ook deze columns

De Protestantse kerk adviseert haar plaatselijke filialen met kerst de diensten opnieuw online te houden. Dit vanwege de verhoogde terreurdreiging. Het in de coronatijd beproefde concept: ‘liever het ...
11 reacties
22-12-2023
Loop je daar met goedkeuring van de dominee een kerkdienst te skippen voor een optochtmars, word je opeens omringd door clubs die ook het groen van Hamas een warm hart toedragen! Wie had dat nou kunne...
12 reacties
16-11-2023
Het is een bekende grap. Waarom bereikt een ambtenaar nooit de top van een boom? Antwoord: omdat bomen sneller groeien dan ambtenaren kunnen klimmen. En wie wel eens zaken heeft gedaan met een van onz...
9 reacties
24-10-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering