Niet preken over zondekennis

Ds. W. Pieters / Geen reacties

04-10-2014, 09:31

Voor de predikanten: Wij hebben van God de opdracht niet zozeer om over zondekennis te preken, maar vooral om bij onze gemeenteleden (van de preekstoel en op bezoek) de zonden aan te wijzen. Of zou de opdracht van God aan Ezechiël niet meer gelden (hoofdstuk 16 vers 2): “Mensenkind, maak aan Jeruzalem haar gruwelen bekend.”

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

En wat de Heere Jesaja (58 vers 1) voorhield: “Roep uit de keel, houd niet in, verhef uw stem als een bazuin, en verkondig aan Mijn volk hun overtreding, en aan het huis van Jakob hun zonden.”
 
Als wij dit getrouw doen en verder de volle raad van God verkondigen, ontstaat er zondekennis (niet automatisch, maar door de bearbeiding van de Heilige Geest – waar we Hem om mogen en moeten smeken), en dan ontstaat er geloof. Dit geloof wordt geboren uit het Woord, het gepredikte Woord van de gekruisigde Christus. En dan ontstaat er vreugde over de gewilligheid van God, Die gaarne vergevende is.
 
Laten we ons daarom houden aan onze veelzijdige opdracht. Dan schilderen wij de gekruisigde Zaligmaker onze gemeenteleden voor ogen en nodigen wij een ieder uit met Jesaja 45 vers 22: “Wend U naar Mij toe, word behouden, o alle einden der aarde, want Ik ben God, en niemand meer.”
 
Naar binnen kijken om te zien of we echte kennis hebben van en oprechte smart hebben over onze zonden, is wel nuttig, maar niet als we daardoor bij Jezus één moment langer vandaan blijven. Nee, laten we ons zonder enig uitstel tot Hem begeven en van Hem vragen wat we nodig hebben – de doorgaande gave van eerlijk makende en verootmoedigende genade (zondekennis) én doorgaande gave van vervrijmoedigende genade om te wandelen met God (Christuskennis).

Ds. W. Pieters op 04-10-2014, 09:31
Geen reacties

Lees ook deze columns

‘Meer dan eens had een hemel-gerichte levenshouding tot gevolg dat deze wereld als een plaats van een oneigenlijk bestaan gezien werd. Dat is in de Vroege Kerk en in de middeleeuwen vele malen gebeurd...
Geen reacties
02-10-2014
Als een goudvis in een minuscuul kommetje moet Mijn Kerk, de pioniersplek van de PKN onder leiding van ds. Fred Omvlee, zich wringen om zieltjes te winnen. Gingen er vorig jaar nog ruim 75000 personen...
1 reactie
27-09-2014
De Amerikaanse voorganger Harold R. Eberle benadrukt dat bij het lezen en interpreteren van de Bijbel de werking van de Heilige Geest vooropstaat. Wij kennen immers maar ten dele, zegt hij: “Geen enke...
2 reacties
25-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering