Niet zoveel zelfvertrouwen

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

15-05-2007, 00:00

Vraag

Ik ben een meisje van 16 jaar en ik denk vaak dat anderen over mij praten. Als ik bijvoorbeeld over het schoolplein loop met mijn vriendinnen en ik hoor een paar anderen achter mij lachen, denk ik al heel gauw dat dat om mij is! Terwijl ik dan merk dat het om heel iets anders gaat. Ik weet ook dat er niet iets bijzonders aan mij is, maar zo'n gevoel krijg ik dan wel! Ik heb waarschijnlijk niet zoveel zelfvertrouwen. Heeft iemand een paar tips voor me?


Antwoord

Lieve 16-jarige,

Hoe krijg je zelfvertrouwen... dat is wat je vraagt, nietwaar? Nu kan ik natuurlijk gemakkelijk zeggen: “door jezelf waardevol te vinden”, maar dan is je volgende vraag waarschijnlijk: “hoe weet ik dat ik waardevol ben?”

Omdat je naar Refoweb hebt geschreven ga ik er vanuit dat je christen bent, dat je weet dat je door God geschapen bent. Sta dan eens stil bij (en zeg dat ook maar hardop tegen jezelf!): “God heeft mí­j willen maken, Hí­j is mí­jn Schepper, Maker! Hij heeft mí­j gemaakt zoals ik ben, met al het bijzondere áán mij, met al het gewone ván mij.” Jij, ook jij, mag zijn “een parel in Gods hand”! Als je tegen jezelf durft te zeggen: “ik mag er zijn, ik mag er zijn, omdat God wilde dát ik er ben, groeit je zelfvertrouwen vanzelf. Want dat is toch niet alleen een geweldige gedáchte, maar zelfs een geweldig féí­t!

1. Ga maar voor de spiegel staan en kijk naar jezelf: je ziet een mooie meid, een prachtig schepsel van God. En praat dan maar tegen jezelf, hardop! Of zing het lied over de parel in Gods hand (in “ik-vorm”, want ja heus, jij bent een van die waardevolle parels!). Je hebt dat misschien nog nooit gedaan, en vindt het een beetje raar. Gewoon doen! De tweede keer is al anders dan de eerste! Spreek
-of zing- jezelf maar toe. Je bent het waard!

2. Onzekerheid hoort een beetje bij je leeftijd. Dat is niet erg want je bent aan het ontdekken wie je mag zijn en worden. Je hebt in ieder geval vriendinnen, praat je met hen over dit onderwerp? Waarschijnlijk is het ook bij hen heel herkenbaar!

3. Je kunt elkaar steunen door pósitief over jezelf, over anderen met elkaar te spreken. Roddelen, elkaar uitlachen en ander negatief gedrag geeft géén plezier, ook al denk je van wel. Want doe jij dat, met jouw vriendinnen, dan denk je al snel dat ánderen dat ook doen! Het ouderwetse gezegde “wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet” bevat nog steeds heel veel waarheid!  

4. Als er achter je gelachen wordt kun je natuurlijk ook gewoon vrágen wáárom er gelachen wordt. Zoals je zelf al schrijft, merk je dan soms dat het over iets heel anders gaat. Niet over jou, of over iemand, maar over iets. Wellicht kun je mee lachen als het grappig is. En als het tóch over jou blijkt te gaan, merk je dat ook snel genoeg aan degenen die lachen. Probeer in dat geval ook maar gewoon te vrágen wát er dan te lachen valt over jou. Ja, ik weet dat dat niet gemakkelijk is, maar met bovenstaande in gedachten kun je ‘rechtop-lopen’ en gewoon vrágen!

Dag pareltje, een hartelijke groet van,
Marijke Rots 

Lees meer artikelen over:

zelfvertrouwen
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Op Eerste Paasdag werd er gepreekt over de Emmaüsgangers. Hierbij werd Lukas 24:13-36 gelezen. Ik vroeg me af wat de relatie is tussen vers 35 en 36. Vers 36 begint met: “En als zij van deze dingen sp...
Geen reacties
15-05-2015
Het is verschrikkelijk moeilijk om met mijn ouders om te gaan. Iedere keer als ik iets serieus vertel, bijvoorbeeld hoe ik over iets denk, houden ze of hun mond dicht of gaan er grapjes over maken. Ee...
Geen reacties
15-05-2017
Jezus sprak in gelijkenissen opdat ze zich niet zouden bekeren. Wiens schuld is het dan dat ze niet bekeerd worden? Bij Jezus…Hij wil niet iedereen bekeren dus is Zijn nodiging tot iedereen niet oprec...
1 reactie
15-05-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering