Gebedshouding: op de knieën i.p.v. zittend of staand

Ds. J. Driessen / Geen reacties

07-05-2007, 00:00

Vraag

Is gebedshouding belangrijk? Ik stel deze vraag omdat mijn man en ik beurtelings de dag sluiten en dat doen we zittend. Deze houding is zo gewoon geworden (denk aan de gebeden tijdens de kerkdiensten die ook zittend worden gedaan en ook de gebeden aan tafel), zodat ik maar zelden op de knieën ga. Soms denk ik: is het niet Bijbelser om op de knieën te gaan in de kerk (knielbanken) in plaats van zittend of staand?


Antwoord

Beste vraagstelster,

Gebedshouding is in zoverre belangrijk dat onze eerbied voor de Heere er in tot uitdrukking moet komen. Wanneer u samen met uw man de dag sluit, is er m.i. niets tegen om dat zittend te doen. Het mag natuurlijk ook knielend.

Iets anders is dat ik vind dat het samen sluiten van de dag niet de plaats in moet nemen van het persoonlijk gebed, dat je ’s morgens na het opstaan of ’s avonds voor het slapen gaan, of op een ander tijdstip van de dag doet. Denk aan Daniël die op geregelde tijden knielde voor het aangezicht van de Heere. Dat persoonlijke gebed zal als regel knielend gedaan worden, al realiseer ik me dat de gezondheidstoestand van met name oudere personen het nodig maakt dat ook dit gebed zittend of zelfs liggend gedaan wordt.
 
Nogmaals: het gaat vooral om de eerbied en de gezindheid van het hart. Zie ook Mattheüs 6:5-8.

Met hartelijke groet,
Ds. J. Driessen

Tags in dit artikel:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Driessen

  • Geboortedatum:
    25-07-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Status:
    Inactief
59 artikelen
Ds. J. Driessen

Bijzonderheden:

Ds. Driessen is op 12-02-2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb op de site van Helpende Handen gekeken voor info over autisme. Want daarnaar werd verwezen op jullie site. Die info is vrij summier, daarom bied ik jullie mijn info over autisme in de vorm van ...
Geen reacties
07-05-2016
"Toch mogen (volgens ds. Van Voorden) ouders en leerkrachten nooit tot de gedoopten zeggen: God wil je Vader zijn." De predikant noemt dit een dwaling. Het verbond der genade is volgens hem een eeuwig...
43 reacties
07-05-2012
Wanneer neem je de kinderzegen in eigen hand en wanneer ontvang je het zoals God het geeft?
Geen reacties
07-05-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering