Waarom wordt Abraham de vader aller gelovigen genoemd?

Ds. A. Jonker / Geen reacties

26-04-2007, 00:00

Vraag

Waarom wordt Abraham de vader aller gelovigen genoemd?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Voor de Joden was het heel gebruikelijk om Abraham, de stamvader van het volk Israël, “vader” te noemen. Zo zegt Zacharias in zijn lofprijzing: “En aan de eed, die Hij Abraham, onze vader, gezworen heeft, om ons te geven,” (Lukas 1:73). De Joodse leiders zeggen tegen de Heere Jezus: “Abraham is onze vader” (Johannes 8:39). De Heere Jezus gebruikt dat ook als hij spreekt over de rijke man en de arme Lazarus. Dan laat Hij de rijke man zeggen: “Vader Abraham, ontferm u over mij” (Lukas 16:24).

Abraham is vader van de Joden, die besneden zijn. In Romeinen 4 wijst de apostel Paulus er op, dat Abraham al geloofde en de gerechtigheid van God ontving, toen hij nog niet besneden was. Daarom is Abraham ook de vader van de gelovigen uit de volken die niet besneden zijn. Dit stemt overeen met Efeze 3:6 waar we lezen dat de heiden mede-erfgenamen zijn van dezelfde belofte (als de Joden), namelijk de beloften van Gods Genadeverbond. Zo kan hij genoemd worden: “een vader is ons allen” (Rom.4:16). Dit moet dan wel betekenen: vader van alle gelovigen.

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik stelde eerder een vraag aan drs. Kole over "Nieuwe zonden maken nieuwe schulden." Dank u voor het antwoord. Alleen begrijp ik nog iets niet; wat betreft iemand die mag weten dat God in hem werkt. U...
1 reactie
26-04-2011
Noach bouwde de ark. Waar haalde hij de spijkers of nagels voor de ark vandaan?
Geen reacties
26-04-2016
Ik heb een vraag over de vroege kerk en het probleem rond de toe-eigening van het heil. Voor mijn gevoel zijn er in het Nieuwe Testament (NT) drie reacties op het evangelie. 1. Die het met vreugde ...
Geen reacties
26-04-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering