Niet gemaakt voor seksuele doeleinden

Alie Hoek - van kooten / geen reacties

17-04-2007, 00:00

Vraag

Ik lees uw antwoorden regelmatig. Zo las ik ooit eens een antwoord van u, waarin u aangeeft dat de anus niet gemaakt is voor seksuele doeleinden. En niet alleen omdat het onfris is. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik was laatst met mijn vriend bij een lezing over seksualiteit voor stellen zoals wij die willen gaan trouwen. Nu viel die lezing ons erg tegen. Zo zei die mevrouw onder andere dat anale seks niet zo aan te raden is omdat er veel bacteriën in de anus zitten. Ik vond dit erg magertjes. En dacht: er is toch wel meer over te zeggen! Ik denk daar nu best over na. Ik kwam toen ook op uw antwoord dat de anus daar niet voor is gemaakt.

Maar als ik verder denk, dan denk ik: de mond is toch ook niet gemaakt voor aanraken van geslachtsdelen? Ik probeer hier voor mezelf een antwoord op te vinden zodat ik het gesprek aan kan gaan met die persoon van de lezing. Ik heb het idee namelijk dat orale handelingen wél meer gebruikelijk zijn binnen christelijke huwelijken. Of heb ik het mis? Mijn vraag gaat dus puur om verstandelijke antwoorden. Ik ben nog niet getrouwd dus ik heb er nog geen ervaring mee en kan me er ook nog maar erg weinig bij voorstellen. Ik ben gewoon benieuwd hoe u er over denkt!

Antwoord

Er valt niet duidelijk af te grenzen wat nu precies nog wel mag in een christelijk huwelijk en wat niet meer. Wel zie je aan de functie van bepaalde organen waar het wel of niet voor bedoeld is. De anus is gemaakt om de ontlasting op te houden en het vervolgens als dat nodig is door heen te laten gaan. Dat is de functie van de anus. En inderdaad is het ook nog eens zo dat daar veel bacteriën zitten. De meeste mensen hebben er dan ook terecht een natuurlijke aversie tegen om anaal seksueel contact te hebben.

Voor oraal seksueel contact ligt dat toch iets anders. De mond heb je ook gekregen om te zoenen. Vandaar dat de mond tot de erogene zones wordt gerekend. En als mensen elkaar dan zoenen en ze zijn seksueel geprikkeld, dan is het te begrijpen dat  daarin ook de geslachtorganen betrokken kunnen worden. Dat ligt dus toch wel iets anders dan bij anaal seksueel contact. Lang niet alle echtparen zullen oraal seksueel contact hebben.

Je kunt zeggen dat alleen dat is binnen een huwelijk geoorloofd waar beiden achter staan en waarbij men elkaar geen schade berokkent. Degene die het minst ver wil gaan, zal het daarbij voor het zeggen hebben.

Alie Hoek-van Kooten

Alie Hoek - van kooten

Alie Hoek - van kooten

Tags in dit artikel:

oraal
geen reacties

Terug in de tijd

Ik verbaas me telkens weer als ik in reformatorisch Nederland de mensen hoor zeggen dat de kerk (als gebouw) het huis va...
12 reacties
17-04-2014
Waarom geloven zoveel christenen nog in een 6000-jarige aarde, terwijl het bewijs voor een oude aarde zo ontzettend ster...
48 reacties
18-04-2015
Aan ds. W. Harinck. De Christenreis van Bunyan, is dat doorgaans de weg waar over het volk van God gaat? Kennen al Gods ...
geen reacties
17-04-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering