Wat houdt het kruiswoord "Mij dorst" in? Waarom heeft Jezus dit geroepen? Heeft ...

Ds. C.J. Droger / geen reacties

10-04-2007, 00:00

Vraag

Wat houdt het kruiswoord "Mij dorst" in? Waarom heeft Jezus dit geroepen? Heeft dat voor ons meerwaarde (met eerbied gesproken!)?

ADVERTORIAL

Geef om leven, kies Care4Life

Care4Life is een nieuwe christelijke zorgverzekering, voor mensen die bewuste en principiële keuzes willen maken.

Lees verder...

Geef om leven, kies Care4Life

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Je stelt een vraag over het vijfde kruiswoord van Jezus. Je voelt aan dat Hij die uitspraak niet zomaar gedaan heeft. En dat is ook zo. Alle woorden van Jezus aan het kruis hebben een diepe betekenis. Wat is de betekenis van het vijfde kruiswoord?
 
Allereerst geeft Jezus ermee aan dat Hij dorst heeft. Letterlijk zegt Hij: “Ik heb dorst”. Dat Hij dat heeft, is te begrijpen. Wat heeft Hij inmiddels niet meegemaakt! Je kunt dat in de Evangeliën nagaan. Bovendien heeft Hij wat vocht nodig, opdat Hij Zijn laatste kruiswoorden duidelijk zal kunnen uitspreken. Hij zal dat gaan doen met een luide stem. Daarom heeft Zijn mond wat vocht nodig.
 
De diepe betekenis van dit kruiswoord is, dat Jezus aan het kruis borgtochtelijk dorst gehad heeft. Dat betekent dat alle vocht dat wij tot ons nemen, voorvloeit uit Jezus' kruislijden. Je zou het zo kunnen zeggen: omdat Jezus aan het kruis dorst geleden heeft, daarom kunnen wij drinken.
 
Heb je zo wel eens genoten van een kop koffie, van een glas fris? Ook die zegeningen krijgen we op grond van Christus' lijden en sterven. Wie dat beleeft, beleeft een glas drinken als een wonder. Deed jij dat ook al?
 
Als je nog eens iets wilt lezen over de kruiswoorden van Jezus, dan zou ik je willen verwijzen naar twee mooie boeken daarover. Het ene is van A. W. Pink en heet “Het spreken van de Borg op Golgotha”. Het andere boek is van prof. G. Wisse en heeft als titel “De zeven kruiswoorden”. In beide boeken worden alle zeven kruiswoorden van de Heere Jezus uitvoerig besproken. Aanbevolen!
 
Met hartelijke groeten!
Ds. C. J. Droger

Ds. C.J. Droger

Ds. C.J. Droger

 • Geboortedatum:
  10-01-1963
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Vlaardingen
 • Status:
  Actief
geen reacties

Terug in de tijd

Ik zoek een oud cassettebandje met niet ritmische gemeente koor- en solozang, deel 8 van Je Deum tdc 8108G, met de Psalm...
geen reacties
10-04-2008
Is het geoorloofd om buitenshuis (in de natuur) seks te hebben (als getrouwd stel). Het lijkt ons heel fijn en een bepaa...
geen reacties
10-04-2019
Ik heb al tijden een raar geluid in mijn hoofd, vooral als ik mijn nek draai. Het doet geen pijn en het lijkt op een kra...
1 reactie
10-04-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering