Ouderling doet dienst op kerkhof

Ds. A.A. Brugge / Geen reacties

24-01-2007, 00:00

Vraag

Laatst woonde ik een begrafenis bij van een familielid die vanuit de kerk werd begraven. De dominee leidde de rouwdienst, maar tot mijn verbazing werd de dienst op het kerkhof overgenomen door een ouderling en was de dominee er niet meer bij! Ik begrijp dat de begrafenisplechtigheid wordt gezien als een verlengstuk van de rouwdienst (eredienst), daarom houden de (meeste) vrouwen ook hun hoed op, maar hoe kan een dominee dan halverwege weglopen? Of zie ik dit verkeerd?


Antwoord

In verreweg de meeste gevallen wordt zowel de rouwdienst als ook de teraardebestelling op de begraafplaats door de predikant verricht. Hij leidt de rouwdienst en spreekt op het graf. Daarnaast is het ook de gewoonte dat de predikant aanwezig is bij, wat wel de “nabegrafenis” wordt genoemd, het sluiten in de kerk van de begrafenisplechtigheid.

Zelf hecht ik er veel waarde aan om van het begin tot het einde van de begrafenisplechtigheid aanwezig te zijn. Dit voor de familie, om hen te tonen dat de begrafenis van hun geliefde, mij ernst is, en ik mij niet door tijdsdruk of een overvolle agenda laat leiden.

Nu zeg ik er bij, in normale omstandigheden. Er kunnen omstandigheden zijn dat men niet bij de “nabegrafenis” aanwezig kan zijn. Of incidenteel ook niet bij de teraardebestelling. Dit zijn dan wel hoge uitzonderingen. Aan welke uitzonderingen kunnen we dan denken? Bijvoorbeeld als de dominee een huwelijksdienst heeft afgesproken, die doorgang moet vinden. Het kan ook zijn dat de predikant ziek is en daarom na de rouwdienst naar huis gaat.

Ds. A. A. Brugge

Lees meer artikelen over:

doodouderling
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.A. Brugge

  • Geboortedatum:
    18-01-1966
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Doetinchem
  • Status:
    Inactief
27 artikelen
Ds. A.A. Brugge

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een student verpleegkunde en krijg de kans om een buitenlandstage te lopen. Dit lijkt me heel leuk en leerzaam, maar ik weet nog niet zeker of ik het ga doen. Deze stages kunnen zowel binnen al...
Geen reacties
24-01-2022
Er zijn familieleden die door onjuiste informatie van mijn zus, geen contact meer met mij willen. Ze komen ook niet naar me toe voor wederhoor. Mijn zus kan zo overtuigend vertellen, daar kan ik niet ...
Geen reacties
24-01-2023
Beste meneer Van Heijningen, naar aanleiding van mijn vraag over opwekkingsmuziek: het is heel duidelijk! Hartelijk dank. Kunt u mij ook vertellen wat praisemuziek is?
Geen reacties
24-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering