(...) Is het niet zo dat God juist zo goed is, dat Hij alle mensen wil roepen (....

B.S. van Groningen / geen reacties

27-03-2005, 00:00

Vraag

In een vorige antwoord van de heer Van Groningen wordt iets gezegd over de oproep tot bekering (ik ben niet degene die die vraag gesteld heeft) maar er stond in dat er gepreekt werd over: "Wendt u naar Mij toe en wordt behouden alle gij einden der aarde". Pas heb ik daar ook een preek over gehoord. In de preek kwam het eigenlijk hierop neer: “Wendt u naar Mij toe en wordt behouden alle gij uitverkoren der einden der aarde" Persoonlijk heb ik moeite met dit uitgangspunt. Is het niet zo dat God juist zo goed is, dat Hij alle mensen wil roepen en dat dit niet speciaal voor de uitverkorenen is?

Antwoord

Ik kan vrij kort zijn in mijn beantwoording. De tekst uit Jesaja 45:22 zo lezen dat de roep alleen tot de uitverkorenen gericht is, strijdt met geheel van de Schrift. Hoe zouden onbekeerden ooit bekeerd worden door Woord en Geest, wanneer de roeping niet welmenend, onvoorwaardelijk is? Dit is juist de roep van Gods Woord tot allen die het horen. Dat in de uitwerking van die Boodschap onderscheid is, dat is voor ons verborgen. Maar evenals Jesaja 55:1 en Matth. 11:28 geldt hier dat de HEERE meent wat Hij zegt. Dat uiteindelijk alleen dorstigen en vermoeiden komen is de weg waarlangs de HEERE werkt, maar in het aanbieden van Zijn Woord sluit de HEERE niemand uit, dan die zichzelf uitsluit.

Enkele jaren geleden heb ik in onze gemeente een preek gelezen met deze tekst. Graag zou ik je die ‘aanbieden’. Ik wil hem wel toesturen, als je belangstelling hebt. Helaas kon ik de preek niet digitaal vinden, dus het wordt dan een kopie.

Sterkte in alles en mocht je nog vragen hebben aangaande deze beantwoording, dan hoor ik dat graag.

B.S. van Groningen

B.S. van Groningen

 • Geboortedatum:
  25-04-1951
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Hendrik-Ido-Ambacht
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Oud-godsdienstleraar Wartburg College, docent Cursus Godsdienst Onderwijs (Bijbelkunde) en ouderling.

geen reacties

Terug in de tijd

Wordt er in de hel nog zonde gedaan?
8 reacties
27-03-2012
Ds. J. L. Schreuders, u hebt op 8-3-04 geantwoord op de vraag hoe je zeker kunt weten een kind van God te zijn, zonder d...
geen reacties
27-03-2006
Aan ds. Harinck. Mag ik u vragen stellen naar aanleiding van uw preek over HC vraag 4? 'k Heb met 'enthousiasme' mogen l...
2 reacties
27-03-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering