Spurgeon een hypercalvinist

Dr. C. A. van der Sluijs | Geen reacties | 08-05-2006| 00:00

Vraag

Waarom noemen ze Spurgeon wel eens hypercalvinist? Ik meen dat er een boek is geschreven waarin dit in de (onder)titel staat. Misschien weet u hier antwoord op?

ADVERTORIAL

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een christelijke Egyptische familie te doneren. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u straatarme Egyptische christenen een onvergetelijke Kerst?

Antwoord

Ja, in de ondertitel van mijn proefschrift over Spurgeon gaat het ook over hypercalvinisme: “Een baptist tussen hypercalvinisme en  modernisme.” Ik denk dat je daarover iets opgevangen hebt. Ondertussen kan het tegelijk duidelijk zijn dat ik vind dat Spurgeon geen hypercalvinist was. Een hypercalvinist wil altijd calvinistischer zijn dan Calvijn of letterlijk “boven Calvijn” uitgaan. De uiterst rechtse stroming in de gereformeerde gezindte wordt zo wel aangeduid. Maar Spurgeon heeft daar in ieder geval niets mee of van.

Of het zou moeten zijn dat zijn standpunt over de Heilige Doop hem een beetje in de hoek brengt van de vroegere Dopersen. Hij verwierp de kinderdoop en aanvaardde en ontving als (als zuigeling) gedoopte de geloofsdoop op zestienjarige leeftijd. En dit brengt uiteraard verschillen met zich mee ten aanzien van de verbondsopvatting bij Calvijn. Het verbond der genade omvat bij Spurgeon alleen de uitverkorenen (te vergelijken met het standpunt van de Gereformeerde Gemeenten in deze), terwijl het meer hervormd of gereformeerd (vgl. Hervorming of Reformatie) is om te stellen dat het éne verbond der genade tweeërlei kinderen des verbonds omvat. Het merkwaardige is echter dat ds. G. H. Kersten (de oprichter van de Ger. Gem.) van Spurgeon zei dat hij voor iedereen wat had, behalve voor Gods volk. Kennelijk zag hij dus in Spurgeon geen geestverwant.

Wat heerlijk dat er in de hemel meer herkenning van en plaats voor elkaar zal zijn, dan die wij op aarde hadden.
 
Met vriendelijke groet,
Ds. C. A. van der Sluijs

Lees meer artikelen over:

Spurgeon
Dit artikel is beantwoord door

Dr. C. A. van der Sluijs

  • Geboortedatum:
    14-09-1942
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
174 artikelen
Dr. C. A. van der Sluijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties
Je kunt niet (meer) reageren op dit bericht. De reactiemogelijkheid is niet geactiveerd of de uiterste reactietermijn van 1 maand is verstreken.

Terug in de tijd

Zorgen om penis

Ik heb de volgende vraag: ik durf er niet mee naar de dokter en hoe langer ik erover denk, hoe moeilijker het wordt. Hoewel ik nog nooit geslachtsgemeenschap heb gehad, heb ik wel heel erg kleine pukk...
Geen reacties
08-05-2009

Kan een tijdgelovige nog bekeerd worden?

Kan een tijdgelovige nog bekeerd worden?
Geen reacties
08-05-2005

Bezoeken van onzedelijke sites

In de Bijbel wordt gesproken over hoererij. Wat moeten we verstaan onder hoererij zoals in de Bijbel vermeld staat? Valt hieronder ook het bezoeken van onzedelijke sites?
Geen reacties
08-05-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering