Moeite met aanraking na incest

prof. dr. J.C. Borst / Geen reacties

30-03-2006, 00:00

Vraag

Toen ik tien jaar was en mijn broer dertien, kwam hij altijd bij mij en dan wou hij (zoals ik het nu bekijk) seks met mij hebben. Ik begreep daar toen helemaal niets van, wel voelde ik dat het niet normaal was. Mijn ouders zijn er later wel achter gekomen en hebben er veel over gepraat. Nu heb ik verkering, maar ik heb nog heel vaak moeite met aanrakingen. Hoe kan ik dit gebeuren een plek geven zodat ik wel kan genieten van lichamelijke aanrakingen (mijn vriend weet het wel)?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Over intimiteiten tussen (oudere) broer en (jongere) zus is weinig bekend. Door velen wordt het afgedaan als "kinderspel". Wat goed dat ouders er veel over hebben gepraat. Het praten over een taboe, wat het toch is, maakt het wat makkelijker om er mee om te gaan.
 
Ik weet niet of er een relatie te leggen is tussen deze ervaring als 10-jarig meisje en als volwassen vrouw. Het zou goed kunnen, maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Om de reden van de problemen tussen man en vrouw in het hier-en-nu te onderzoeken zou ik enkele gesprekken aanbevelen met een deskundige, een gekwalificeerd psychotherapeut of een ervaren maatschappelijk werker. Zij hebben de deskundigheid relaties te leggen vanuit het verleden naar het heden c.q. de goede vragen te stellen. Het wordt dan zo een kwestie van verwerken, van oud zeer, van wellicht verdrongen pijnlijke herinneringen. Ik heb daar veel goede resultaten van gehoord.

Ik vind het voor alle duidelijkheid niet op het terrein van een predikant liggen en zeker niet van een "vrijwilliger". Zij kunnen luisteren en meeleven, maar zijn niet deskundig op dit terrein. Het is belangrijk dat er iets gebeurt. Terecht schrijft deze mevrouw dat intimiteit en seksualiteit binnen een unieke relatie iets moois is en uiterst kostbaar. Daarvan mogen we van de Heere ook genieten!
 
Hartelijke groeten,
Dr. ds. J. C. Borst

prof. dr. J.C. Borst

prof. dr. J.C. Borst

  • Geboortedatum:
    24-10-1952
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sleen
  • Status:
    Inactief
  • Bijzonderheden:

    - predikant te Sleen
    - docent Christelijke Hogeschool Ede
    - hoogleraar pastoraat aan de Evangelisch Theologische Faculteit Leuven.

Tags in dit artikel:

seksueel misbruik
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik wil u graag een vraag stellen over 'klokkenluiders' (melders van misstanden). Hoe wordt nu tegen deze klokkenluiders aangekeken vanuit de Bijbel? Is het verantwoord om verkeerde dingen uit je bedri...
1 reactie
30-03-2012
Hoeveel bevolkingsgroepen zijn nog niet bereikt met het evangelie? Is daar zicht op?
Geen reacties
30-03-2022
Ondanks dat ik er veel over gelezen heb, weet ik niet wat ik moet doen. Ik ben gelovig opgevoed, maar heb een jaar of twee bijna niets aan het geloof gedaan omdat heel veel dingen in de kerk mij erg t...
14 reacties
30-03-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering