Christen en Artifical Intelligence

Redactie Refoweb | 2 reacties | 23-04-2025| 14:44

Vraag

De opkomst van Artifical Intelligence (A.I.) wordt steeds heftiger en populairder. Hoe moeten we hier als christen mee omgaan en hoe kunnen we straks onderscheiden wat niet van A.I. is en wat wel? 

Als je aan A.I. vraagt om een preek te schrijven over een bepaalde Bijbeltekst, dan is dat zo gebeurd. Dit zal niet zo gauw gebruikt worden voor preken, maar het is wel allemaal mogelijk. Ze kunnen zelfs je gedachtegangen omschrijven die vaak nog kloppen ook.


Antwoord

We kunnen er net zo mee omgaan als alle andere nieuwe technieken die geïntroduceerd werden in het verleden. Het inzetten ten dienste van Gods koninkrijk (denk aan bijbelvertaalwerk) en als hulpmiddel voor onszelf. Zo gebruiken wij het bij Refoweb om afbeeldingen bij artikelen te genereren, tekstuele samenvattingen te maken van video's en om meer informatie te krijgen over vragen die buiten ons kennisgebied liggen. Maar ook hier geldt dat A.I. niet het einde is van alle tegenspraak. De inhoud controleren is niet onbelangrijk. Onderaan ChatGPT staat dan ook: "ChatGPT kan fouten maken. Controleer belangrijke informatie."

Een preek schrijven zal inderdaad niet zo snel gebeuren. Maar we kennen mensen die dankbaar gebruik maken van A.I. om een inleiding te houden voor een kerkelijke samenkomst. Eerst wordt het programma dan 'gevoed' door het inladen van bijvoorbeeld de bijbel (eventueel in diverse vertalingen) en bijbelverklaringen van Calvijn, Henry, etcetera. De uitkomst zal dan ook in het verlengde daarvan liggen en is behoorlijk betrouwbaar. Zo zie je bijvoorbeeld in mum van tijd wat kanttekenaren of bijbelverklaarders over een bepaald bijbelgedeelte te zeggen hebben.

We weten niet waar dit allemaal gaat eindigen en de ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. Het is best een griezelige gedachte dat foto's en video's straks wellicht niet meer van echt te onderscheiden zijn. Er is echter al software die nagaat of een tekst geschreven is met behulp van A.I. Wellicht dat dit in de toekomst toch te herkennen valt (?).

Als uitsmijter nog het antwoord van A.I. zelf ;-)

 

Mooie en belangrijke vraag. De opkomst van A.I. brengt inderdaad veel mogelijkheden, maar ook nieuwe ethische en geestelijke uitdagingen met zich mee — ook voor christenen.

Hier zijn een paar gedachten over hoe we hier als christen mee om kunnen gaan:

1. **Wees bewust en waakzaam**
Als christenen worden we vaak opgeroepen om *waakzaam* te zijn (1 Petrus 5:8). A.I. kan content genereren die eruitziet als waarheid, maar die misleidend of zelfs manipulatief kan zijn. Denk aan nepvideo's, vervalste preken, of zelfs AI-gegenereerde 'profetieën'.

**Hoe onderscheiden?**
- Vraag om de leiding van de Heilige Geest (Johannes 16:13).
- Vergelijk alles met het Woord van God (Handelingen 17:11).
- Zoek naar de *vrucht* van de boodschap: brengt het liefde, vrede, waarheid voort (Galaten 5:22-23)?

2. **Gebruik het als een gereedschap, niet als een gids**
AI kan helpen met bijbelstudie, preekvoorbereiding of het verspreiden van het Evangelie — maar het mag nooit de plaats innemen van:
- gebed,
- relatie met God,
- of het werk van de Heilige Geest.

Gebruik A.I. zoals je een boek of computer gebruikt — als hulpmiddel, niet als autoriteit.

3. **Blijf menselijk**
A.I. is slim, maar mist wat ons mens maakt: *ziel*, *geweten*, *liefde*. In een wereld waar A.I. steeds meer 'menselijk' lijkt, worden echte menselijke relaties en christelijke gemeenschap des te waardevoller. De kerk mag een plek zijn waar het *niet-algoritmisch* is — waar echte gesprekken, gebrokenheid en genade ruimte krijgen.

4. **Herken en ontmasker misleiding**
A.I. kan ook gebruikt worden voor leugens, propaganda en verwarring. Hier is onderscheiding belangrijk. "Beproef de geesten, of zij uit God zijn." — 1 Johannes 4:1

Vraag je af:
- Wordt Christus verhoogd?
- Is er liefde in waarheid?
- Roept het op tot gehoorzaamheid aan God?

Tot slot: leef in vertrouwen. We hoeven niet bang te zijn. Christus is Heere over alles — ook over technologie. Als we dicht bij Hem blijven, leidt Hij ons ook in dit digitale tijdperk.
 

Lees ook: 'Chatgpt en de bijbel'

Lees meer artikelen over:

internet
Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2529 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
kejak
24-04-2025 / 09:14
Ik heb nog niet de ervaring gehad om een AI-tekst onder ogen te krijgen zonder dat ik dat wist dus ik weet niet hoe ik daarop zou reageren. Maar het valt me op dat - als je het van te voren weet - een tekst van AI toch wel als zodanig te herkennen valt. Nu ook weer in het antwoord van refoweb. Het zijn teksten zonder ziel, zonder een bepaalde stijl. Normaal lees ik een tekst zo dat ik me ook verplaats in de achterliggende gedachtegang van de schrijver. Bij AI kan dat niet, niet alleen omdat het AI is ( dat ook natuurlijk) maar ook omdat de tekst daarvoor geen ruimte laat. Het is lege perfectie.
Ellenoor
24-04-2025 / 12:45
Belangrijke keerzijde is wat mij betreft dat het energie en water slurpt. En de eerste verhalen over mensen die die onder barre omstandigheden algoritmes moeten trainen zijn ook al naar buiten gekomen. Alleen dat al zou je als christen terughoudend moeten maken. Natuurlijk zijn er goede toepassingen, bijvoorbeeld in de medische wetenschap en bij bijbelvertaalwerk. Maar ik verbaas me over het gemak waarmee mensen voor de lol of uit gemakzucht alles aan ChatGPT vragen. Wat is er mis mee om bestaande foto’s te gebruiken voor een website, of om zelf Bijbelverklaringen te bestuderen bij het voorbereiden van een Bijbelstudie?
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Nogal negatief zelfbeeld

Hallo, ik ben een meisje van 17 jaar oud en heb al jaren last van een nogal negatief zelfbeeld, ik kan gewoon echt niet van mezelf houden. Ik ben al een hele tijd bezig om hiervan af te komen. Soms he...
Geen reacties
23-04-2008

Ogenschijnlijk verschillende scheppingsverhalen uit Genesis

Aan prof. dr. M. J.Paul. Ik heb uw boek “Oorspronkelijk, overwegingen bij schepping en evolutie” (nog) niet gelezen. Wel las ik een aantal recensies over het boek, waardoor de belangstelling er voor i...
Geen reacties
23-04-2018

Kinderbijbels

1) Ik ben een jonge moeder met een CGK-achtergrond. Welke kinderbijbel raadt u aan voor mijn kinderen van bijna twee en nog net geen vier jaar oud? Er is zoveel keus, maar ik zoek iets eenvoudigs maar...
6 reacties
23-04-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering