Obadja voedt verborgen profeten

Ds. A.D. Fokkema / 1 reactie

03-06-2024, 10:55

Vraag

Waar haalde Obadja het brood (en water) vandaan dat hij aan de profeten gaf zoals in 1 Koningen 18 staat? Is daarover iets bekend? In een kinderbijbel las ik dat hij dat stiekem meenam uit het paleis van Achab. Weet u waar dit op is gebaseerd? Het lijkt me zeker een mogelijkheid aangezien er een enorme schaarste was in het land, maar om Obadja van diefstal te beschuldigen zonder dat dit in de Bijbel staat vind ik ook nogal wat. Of zie ik wat over het hoofd en staat het wel in de Bijbel?


Antwoord

Het antwoord op de vraag waar Obadja het brood en het water vandaan haalde is eenvoudig: de Bijbel zegt het niet, dus wij weten het niet. Waar wij bepaalde details uit de Bijbel niet weten ontstaat al gauw de neiging om die details zelf in te vullen. Nu is het zo dat je bij het schrijven van een kinderbijbel of bij het vertellen van een Bijbelse geschiedenis aan kinderen er niet altijd aan ontkomt om bepaalde details in te vullen. Maar daarbij blijft een stuk voorzichtigheid en terughoudendheid wel heel belangrijk. Er zit daarbij ook nog verschil tussen de formulering “het zou kunnen dat” of de formulering “het is zo dat.”

Tenslotte: we lezen de Bijbel niet om onze eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Wat er niet staat is blijkbaar niet “nuttig tot lering” (2 Timotheüs 3:16). Laat dat maar een stukje ontspanning geven.

Ds. A. D. Fokkema

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

 • Geboortedatum:
  18-09-1986
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Kerkwerve
 • Status:
  Actief
30 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Tonny
03-06-2024 / 12:16
Kinderbijbels vullen inderdaad vaak een hoop in. Om die reden (o.a.) ben ik met mijn kinderen de BB/ BGT gaan lezen. 2e reden was dat deze gewoon de hele bijbel van genesis-openbaring volgt, ipv alleen de 'highlights'.

Terug in de tijd

 Wat betekent “gebroken bakken uitgehouwen die geen water houden”? (Jeremia 2: 13) Wat zijn dit voor bakken?
2 reacties
03-06-2021
Wij hebben het in de les over zelfbevrediging gehad. Daarin kwam naar voren dat er op verschillende neutrale instellingen voor gehandicapten prostituees worden ingehuurd of de begeleiding word gevraag...
Geen reacties
03-06-2006
Tijdens de periode dat ik ongesteld ben moet ik altijd vaker naar de wc voor de grote boodschap. Vaak is deze dan ook wat zachter/brijeriger. Kan daar een verband tussen liggen en zo ja, welke?
Geen reacties
03-06-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering