Problemen uit verleden verwerken

T.A. (Dorothé) van Duijn / Geen reacties

19-06-2023, 11:36

Vraag

De problemen in het gezin waar ik uit kom zijn al heel oud; namelijk zo oud als ik zelf ben (overspel, incest etc.). De daders werden door de voorgangers geloofd en er werd gezegd dat ik loog. Intussen zijn de personen over wie het gaat overleden, maar het blijft haken/pijn doen. Wat nu?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Wat moedig van je dat je je (levens-)vragen hier stelt. Je schrijft maar een kort stukje, maar wat klinkt er een pijn en gebrokenheid in door. 

Wat moet het moeilijk geweest zijn dat je niet geloofd werd door de voorgangers van je kerk. Ik kan me voorstellen dat dat veel vragen en eenzaamheid gegeven heeft. 

Als ik je korte stukje zo overdenk dan merk ik dat je nu nog steeds lijdt onder dat wat er allemaal in je leven gebeurd is. Mijn wens voor jou zou zijn dat je je verleden kunt gaan verwerken en dat je het op die manier een plekje kunt gaan geven. Er zijn tegenwoordig zoveel goede soorten therapie die je hierbij kunnen helpen en die een hoog slagingspercentage hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan psychosociale therapie, exposure en EMDR (traumabehandeling). 

Verder wens ik je de kracht en de nabijheid van de Heere toe en hoop ik dat je je toevlucht tot Hem zult nemen, want onder Zijn vleugelen is genezing te vinden. 

Tot slot geef ik je het advies om niet alleen met je verhaal te blijven rondlopen; deel het met hen die je dierbaar zijn en zoek je troost in dit opzicht ook bij hen, zodat je mag ervaren dat je het niet alleen hoeft te dragen.

Heel veel sterkte toegewenst.

Hartelijke groet,
Dorothé van Duijn,
Therapeut Compassie Hulpverlening

Dit artikel is beantwoord door

T.A. (Dorothé) van Duijn

  • Geboortedatum:
    13-05-1988
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Opheusden
  • Status:
    Actief
7 artikelen
T.A. (Dorothé) van Duijn

Bijzonderheden:

Functie: Psychosociaal therapeut bij Compassie


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat aten vleeseters toen ze uit de ark kwamen? Die vraag geldt natuurlijk ook voor in de ark, maar laten we aannemen dat ze toen in een winterslaap waren of iets dergelijks. Op het moment dat ze uit d...
17 reacties
19-06-2015
Ik slik soms Aleve Feminax. Het bevat naproxen. Ik slik ongeveer drie a vier pilletjes per maand. Het kan invloed hebben op de vruchtbaarheid lees ik in de bijsluiter. Vanaf hoeveel pillen heeft het i...
Geen reacties
19-06-2018
Ik kom uit een kerk waar het accent rondom het HA ligt op het waarschuwen voor het verkeerd aangaan: een oordeel eten en drinken. Eigenlijk amper wordt behandeld waarvoor het wel is. Veel wordt er in ...
102 reacties
19-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering