Johannes moet voor Maria zorgen

Ds. W. Pieters / 2 reacties

11-04-2023, 07:55

Vraag

Waarom kreeg Johannes de opdracht van de stervende Christus om voortaan voor Zijn moeder te zorgen? Waarom dus Johannes en niet bijvoorbeeld de halfbroers of andere naaste familie van Maria?


Antwoord

Een waarom-vraag kan slechts beantwoord worden door de persoon, die iets doet of zegt. Dat is: Waarom deed A dit? Waarom zei B dat? Wie meent te weten waarom A iets doet, zonder dat A het heeft bekendgemaakt, is aan het gissen, met min of meer waarschijnlijkheid, maar nooit zekerheid. Omdat de Heilige Schrift geen antwoord geeft op de bovenstaande vraag, kan in heel de wereld NIEMAND een antwoord-met-zekerheid geven; alleen vermoedens uiten.
En of je daar wat mee opschiet? We weten dat het is gegaan, zoals hier staat en we kunnen er ook lessen uit leren, maar geen antwoord fabriceren op de waaromvraag.

Wat kunnen we leren? Dat Jezus aan Zijn moeder denkt, terwijl Hij zo intens zwaar lijdt; en dat de band met de discipel, die Hij op een bijzondere manier liefhad, van dien aard was, dat Hij aan hem de zorg voor Zijn moeder toevertrouwde.

Laten we Hem aanbidden in deze tere zorg; en navolgen in deze zorgzame liefde...

Ds. W. Pieters

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Pieters

  • Geboortedatum:
    27-06-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Elspeet
  • Status:
    Actief
259 artikelen
Ds. W. Pieters

Bijzonderheden:

website: dspieters.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
WillemB
11-04-2023 / 11:59
Mooi antwoord.
Misschien een aanvulling, dat de Schrift mogelijk indirect hier toch een antwoord op geeft:
Ons Hoofd is nu niet meer (lichamelijk) op aarde. Vanaf het kruis zijn we als Zijn gemeente als leden aan elkaar gegeven, om als familieleden, van Zijn lichaam, goed voor elkaar te zorgen.
jh987
11-04-2023 / 23:17
Mooi antwoord van de dominee.

Een andere aanvulling die op te maken is uit de Schrift (Markus 10:35, Johannes 19:25), is dat Zebedeus de vader is van Jacobus en Johannes. Zijn vrouw was bij haar zus (Maria, Zijn moeder) bij de kruisiging. Dat maakt Johannes zijn neef.

Wij kunnen ons alleen verwonderen voor de liefde van de Heere Jezus, dat in zoveel verschillende situaties is getekend in de Schrift. Merk op, dat de liefde van God de Vader en God de Heilige Geest net zo groot is. Voor wie? Voor vijanden... Laat dit alles, je ootmoedig (nederig) maken voor de Heere.

Terug in de tijd

Graag zie ik mijn vraag beantwoord worden door een GKv-predikant of een andere predikant die bekend is met de gezangen uit het LvdK. Afgelopen zondag zongen wij gezang 429 uit het Liedboek voor de ker...
Geen reacties
10-04-2015
Vandaag kreeg ik bericht van iemand die een profetie had gehoord dat er een tijd komt dat alle banken dicht gaan en je daarom geen eten etc. meer kunt kopen. Op basis van deze profetie gaf hij het adv...
1 reactie
10-04-2015
In hoeverre kun je 'nee' zeggen tegen een posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Iets concreter: kun je 'nee' zeggen tegen de verschijnselen van een PTSS door bijvoorbeeld gebruik te maken van het G-...
Geen reacties
10-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering