Verband stress en kanker

Peter Emdee / 2 reacties

05-12-2022, 07:59

Vraag

Kan je van (extreme) stress, bepaalde soorten van kanker krijgen?


Antwoord

Na veel onderzoek is er nog geen overtuigend oorzakelijk verband tussen psychische stress en het ontstaan van kanker gevonden, maar het is ook nog niet uitgesloten.

Hartelijke groet,

Dit artikel is beantwoord door

Peter Emdee

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nijmegen
  • Status:
    Actief
19 artikelen

Bijzonderheden:
Arts-onderzoeker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
Ellenoor
05-12-2022 / 15:15
Hoge bloeddruk lijkt wel een risicofactor voor sommige kankersoorten (ik zeg “lijkt”, want als leek ben ik voorzichtig met alles wat op internet beweerd wordt op medisch gebied). Stress kan hoge bloeddruk veroorzaken, dus een indirect verband zou dan niet vreemd zijn, toch?
schoenveter
05-12-2022 / 22:18
Stress heeft invloed op veel gebieden zowel lichaam als mentaal. Indirect zie ik het als een veelzijdige ziekmaker omdat het zoveel invloed heeft. Denk aan:

- Te veel/te weinig eten en drinken en ongezond
- Drank/drugs/roken(= hoger risico op kanker)
- Minder beweging of jezelf volledig uitputten
- Slecht slapen

Denk ook aan hoofdpijn. Of je darmen, met veel stress hebben we diarree en buikpijn.
Laten de darmen nu juist super belangrijk zijn voor opname van voedingsstoffen. Met de verkeerde omstandigheden komen er ook stoffen via openingen het lichaam in die eruit hadden moeten blijven. Stress kan dit effect verergeren (darmwand verzwakken).

Ik hoorde een paar jaar geleden van een onderzoek in Amerika waarbij ze het lichamelijk afweersysteem gingen afremmen o.i.d. om een ziekte tegen te gaan/genezen, maar dat door die behandeling een paar mensen erna kanker hadden gekregen omdat de afweer verlaagt was(?). Dit hoorde ik jaren geleden dus kan zijn dat ik het niet helemaal goed uitleg, maar hier kwam het ongeveer op neer.

Mocht dit zo kloppen, dan kan stress hetzelfde doen, namelijk ons afweersysteem verslechten. Het is alleen moeilijk om dit aan te tonen.

Terug in de tijd

Als God dan zoveel macht heeft, waarom wil Hij Zijn kinderen zoveel lijden aandoen? Ik weet wel dat de toekomst goed is, maar ik vind het moeilijk te begrijpen waarom christenen zo heftig moeten lijde...
2 reacties
03-12-2012
Mijn ouders vinden de kermis niet goed. Maar waarom zou dat nou niet mogen? Wat is er nou verkeerd aan om een paar keer in de zweefmolen te gaan? Het is eigenlijk gewoon een schommel die heen en weer ...
Geen reacties
03-12-2005
Hoe kon de mens in het paradijs in de zonden vallen? De mens is toch naar Gods beeld geschapen en God is volmaakt.
Geen reacties
03-12-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering