Vrijwillige bijdrage voor kerk van jongere

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

03-06-2021, 09:05

Vraag

Aan iemand van de Hersteld Hervormde Kerk. Bij ons in de gemeente is het zo dat ieder lid vanaf 18 jaar een oproep krijgt voor vrijwillige bijdrage. Ik vind dat goed dat dat gebeurt. Nu ben ik net 18 dus kan ik binnenkort ook een brief verwachten. In de brief word je opgeroepen om eenmalig of per maand geld te geven aan de kerk. Er staat niet bij hoeveel verwacht wordt en het is niet verplicht. Het is dus aan jezelf of je wat geeft en hoeveel.

Ik heb zelf niet echt een idee wat ‘normaal’ is en hoeveel ik moet geven. Ik ben helemaal niet arm en kan best wat missen. Mijn studie word betaald door mijn ouders en ik heb een inkomen rond de 300 euro per maand en weinig uitgaven, alleen luxe produkten. Hoeveel adviseert u mij te geven en alleen aan de kerk of ook aan goede doelen of bijvoorbeeld de zending?


Antwoord

Beste vriend(in), fijn te merken dat je ook met deze dingen rekening wil houden. Het is niet alleen in de HHK maar ook in andere kerkverbanden dat men een vrijwillige bijdrage vraagt. En let wel: het is vrijwillig. In de oude Nederlands Hervormde Kerk werd vroeger kerkbelasting toegepast. Via de belastingdienst had men inzage in de inkomsten van gemeenteleden en kon de kerkvoogdij een aanslag opleggen die, als ik me niet vergis, 2 procent bedroeg van je netto inkomen. Toen dit systeem werd opgeheven, bleek dat de vrijwillige bijdrage meer opleverde.

Als je 300 euro per maand inkomsten heb en je studie wordt door je ouders betaald (wat een luxe!), kun je denken aan 10 procent. Je kunt dat verdelen over je eigen gemeente, de zending en andere goede doelen. En zegen bij de studie. 

Ds. A. J. Schalkoort

Lees ook: 'Betalen in de kerk'

Lees meer artikelen over:

collectegift
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn man is qua geloofsleven totaal veranderd ten opzichte van hoe wij begonnen in het huwelijk. Alles verwerpt hij nu: kinderdoop, christelijke feestdagen, kerk, alles. Hij richt zich helemaal op joo...
Geen reacties
03-06-2019
Ik geef nu al acht maanden met veel plezier en zonder moeite borstvoeding. Nu is het alleen zo dat mijn zoontje het liefst nog steeds alleen melk drinkt en geen fruit of warm eten. Vaak heb ik ook het...
4 reacties
03-06-2011
Wij willen een huis gaan bouwen, maar hoe weten wij dat dit Gods plan is? Straks maken we verkeerde keuzes. Het is allemaal duur en straks krijgen we tegenslag.
Geen reacties
03-06-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering