Contactbloedingen

Dr. G. Nieuwenhuyzen / geen reacties

06-04-2021, 07:59

Vraag

Ik ben bekend met tussentijds bloedverlies wat ik kan herleiden naar de eisprong. Ik heb hier een jaar of drie, vier geleden een uitstrijkje voor gehad. Dit was goed en ook geen HPV aangetroffen. Nu heb ik deze maand twee keer een minimale contactbloeding gehad. De ochtend na de gemeenschap zag ik het dan iets in mijn afscheiding met afvegen. Ook een wat kramperig gevoel in mijn onderbuik. Ik heb alleen met mijn man gemeenschap en beiden hebben we nooit iemand anders gehad.

Ik ben bang voor kanker. Is deze angst terecht en moet ik hiermee naar de huisarts? In deze tijd vind ik het niet prettig om naar de huisarts te gaan. Ik hoop dat u mij advies kan geven. Loop ik überhaupt nog kans op HPV als het niet is aangetroffen en ik blijf dezelfde partner houden?

Antwoord

Bij contactbloedingen (bloedverlies na de gemeenschap) is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er zijn verschillende oorzaken die dit bloedverlies kunnen verklaren, bijvoorbeeld een infectie of een poliep bij de baarmoedermond. Omdat de baarmoedermond bestaat uit twee soorten cellen kan het ook zijn dat de cellen die zich aan de binnenzijde van de baarmoedermond bevinden (cilindercellen) iets meer naar buiten komen. Dit wordt een ectropion genoemd. Omdat deze cellen kwetsbaarder zijn dan de plaveiselcellen die zich aan de buitenzijde van de baarmoedermond bevinden, kan dit leiden tot bloedverlies na de gemeenschap.

U schrijft dat u bang voor kanker bent. De kans op baarmoederhalskanker is zeer klein als het HPV (humaan papillomavirus) niet aanwezig is. Het HPV wordt overgedragen door seksueel contact. Mocht u, of uw partner in het verleden gemeenschap hebben gehad met iemand anders, dan is het wel mogelijk dat het HPV aangetroffen wordt.

Tenslotte nog iets over een huisartsbezoek in deze tijd dat er veel besmettingen met corona zijn. U mag er echt vanuit gaan dat de huisartsen (en ook de ziekenhuizen) alle maatregelen treffen om de kans dat u bij een bezoek aan een arts het virus oploopt, zo klein mogelijk te laten zijn.

Hartelijke groet,
Dr. G. Nieuwhuyzen

Dr. G. Nieuwenhuyzen

  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Gynaecoloog-oncoloog werkzaam in het Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht en Erasmus MC Rotterdam.

Tags in dit artikel:

HPV
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben afgelopen zaterdagavond naar de Mattheus Passion geweest. Het was de derde keer dat ik het bijwoonde in de laatst...
26 reacties
05-04-2012
Een kennis van mij is transgender. Hoe kan ik pastoraal het beste met hem omgaan? Welk boekje raadt u me aan om eens zel...
8 reacties
06-04-2018
Van verschillende kanten hoor ik dat er rangen zullen zijn in de hemel; is dit bijbels? Ik heb er nogal wat last van omd...
geen reacties
05-04-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering