Laat afbericht voor oproepkracht

Reformatorische Maatschappelijke Unie / Geen reacties

16-12-2020, 15:06

Vraag

Ik ben oproepkracht bij een bedrijf en zij hebben mij inmiddels nu al vijf keer een paar uur van tevoren afgebericht. Als oproepkracht hoort je werkgever je te betalen wanneer zij jou één dag voor de werkdag benaderen dat er niet genoeg werk is en je niet hoeft te komen (oftewel afberichten). Want officieel horen zij dit vier dagen van tevoren te doen, dan hoeven zij jou niet te betalen. Nu vertikt het bedrijf waar ik werk dit. Ze zeggen “deze regel is voor ons niet van toepassing”, zonder hier een geldige reden voor te geven. Ze hebben geen cao, dus ik heb het gevoel dat ik benadeeld word. Wat nu? Naar de rechter?


Antwoord

Vanaf januari 2020 zijn de regels omtrent oproepkrachten veranderd. Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per januari 2020 is de positie van oproepkrachten verbeterd. De werkgever moet inderdaad minstens vier kalenderdagen van te voren de werknemer schriftelijk of elektronisch oproepen. Als de werkgever minder dan vier dagen van tevoren een oproepkracht oproept, ben je niet meer verplicht om te komen werken.

Zegt de werkgever de oproep binnen vier dagen af of worden de werktijden gewijzigd, dan heb je recht op het loon over de uren waarop  je was opgeroepen. Voorgaande is een wettelijke bepaling en geldt dus ook wanneer er geen cao van toepassing is. Indien er wel een cao van toepassing is, dan is het mogelijk dat de oproeptermijn van vier dagen verkort wordt tot (minimaal) één dag.

Het klopt dus niet was de werkgever zegt dat “deze regel niet voor de werkgever van toepassing is.” Neem contact op met de RMU en overleg hoe ze jou verder kunnen helpen. Je ziet maar weer dat het belangrijk is om lid te zijn van een vereniging waar je vragen kunt stellen over je werk. ;-)

Helpdesk RMU

Tags in dit artikel:

juridischwerk
Dit artikel is beantwoord door

Reformatorische Maatschappelijke Unie

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
37 artikelen
Reformatorische Maatschappelijke Unie

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan een tandarts: volgens mijn man 'knars' ik 's nachts vreselijk met mijn tanden over elkaar. Ik merk hier zelf niets van... Kan dit kwaad voor je gebit? Is hier iets aan te doen? Vraag 2: Ik knar...
Geen reacties
16-12-2009
Mijn ene borst heeft een tepelhof die veel donkerder is en waar meer 'tepelhofpuistjes' op zitten dan de andere borst. Wat kan de oorzaak zijn? Ik vind het verschil vervelend.
2 reacties
16-12-2010
Ik ben iemand die gauw bang is voor ziekten. Als ik bijvoorbeeld ergens pijn heb wat nieuw voor me is, of niet te plaatsen is, denk ik al snel dat het een erge ziekte is. Dan maak ik me heel erg onger...
Geen reacties
16-12-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering