Vagevuur

Redactie Refoweb / Geen reacties

25-11-2020, 08:05

Vraag

Ik heb een vraag over het vagevuur. Zijn het alleen de katholieken die in het vagevuur geloven of geloven kerken zoals de PKN ook in het vagevuur?


Antwoord

Geloof in het vagevuur, een soort louteringsproces als voorstadium van de hemel, is inderdaad niet alleen exclusief voor katholieken. Ook binnen de alverzoeningsleer zijn er mensen die veronderstellen dat het eeuwige vuur als straf voor ongeloof wat minder eeuwig is dan de Bijbel ons wil doen geloven. God zou dan op een bepaald moment medelijden krijgen en deze zielen alsnog een plek geven in de (of een) hemel geven. Uiteindelijk wordt iedereen ook zonder persoonlijk geloof in Christus dan zalig. Ook de joden geloven in een soort vagevuur. Verder is er een keur aan sekten en bewegingen in tal van religies waar een loutering als voorstadium op het hiernamaals een rol speelt. In de PKN is dit geen officieel belijden.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2356 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan A. J. C van Gent. Bedankt voor de beantwoording van de vragen. Ik ben niet de vragensteller, wel herken ik mij in de zorgen die gedeeld worden. In onze gemeente veranderen ouderlingen ook woorden ...
Geen reacties
24-11-2023
Waarom moest Timotheus besneden worden door Paulus? De besnijdenis was toch afgeschaft doordat de doop inplaats van besnijdenis is gekomen?
1 reactie
24-11-2012
Bij ons gaat lezen aan tafel niet echt zoals het moet. Vaak wordt er nauwelijks geluisterd en, de hand in eigen boezem, zelf heb ik ook regelmatig iets van: wat heb ik nou eigenlijk gelezen? Daarom zo...
5 reacties
24-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering