(G)een geboortekaartje naar zus

C. M. Chr. Rots - de Weger / 1 reactie

23-10-2020, 10:56

Vraag

Mijn man en ik hebben onlangs vernomen dat we weer een kindje mogen krijgen. Dit blijde nieuws stelt ons (met name mij) voor een dilemma. Ik ben opgegroeid met zussen. Met de op één na oudste zus heb ik altijd meer een band gehad dan de met de oudste, maar ik hield van beide. Toen mijn oudste zus haar man leerde kennen werd onze band minder en raakte verstoord. Mijn zus koos duidelijk voor haar schoonfamilie, wat soms bizarre situaties opleverde. Ook rondom de ziekte en het overlijden van mijn vader zijn er dingen gebeurd die mij nu nog kwetsen. Ik heb er zelden tot nooit met mijn zus over gesproken en bleef samen met de rest van onze familie incasseren.

Het keerpunt kwam toen we vernamen dat onze jongste gehandicapt bleek te zijn, waarbij de arts aangaf dat we er rekening mee moesten houden dat we hem op korte termijn konden verliezen. Diezelfde dag hebben we onze familie ingelicht en daar waar iedereen ons steunde, liet mijn zus een maand lang niets van zich horen. Op aandringen van mijn andere zus nam ze contact op, maar ik heb toen aangegeven dat ik van mijn kant niets meer van haar verwachtte. Geen ruzie, maar ook geen verwachtingen meer. Dit ook met het oog op de eerste verjaardag van onze jongste. Ik wilde haar er niet bij hebben, ook vanwege wat ontactische opmerkingen die ik verwachtte.

In de jaren die volgden heb ik zelf contact gezocht omdat ik hoorde dat ze niet begreep waarom ik geen contact meer wilde. Helaas wilde ze deze gesprekken niet aangaan. De brief die ze wilde sturen heeft ze nooit geschreven en behalve een felicitatie met de verjaardag van de kinderen hebben we geen contact.

Door onze nieuwe zwangerschap loopt ik nu met de vraag of ik ze wel of niet een geboortekaartje moet sturen. Ze is en blijft mijn zus, maar aan de andere kant kan ze dit als een uitnodiging zien en ik wil haar niet op kraamvisite hebben. Ik wil haar best spreken, maar dan samen en uitgebreid de tijd hebben om alles uit en door te spreken. Ik vind het erg lastig om hier de juiste keuze in te maken.

Antwoord

Beste (aanstaande) moeder,

Verwachtingen, die zijn er in soorten! Om te beginnen van harte gefeliciteerd met het verwachten van uw kindje! Een bijzondere tijd is en blijft een zwangerschap! En dan: verwachten dat uw zus wél of géén contact zoekt, verwachten dat zij zal reageren op een geboortekaartje, niet weten hoe u met deze verwachtingen en uw eigen gevoelens daarover moet omgaan. Tja, en dat dan ook in een tijd waarin úw emoties soms ook heftiger kunnen zijn door de zwangerschap...

Wat dacht u ervan om zélf een brief naar haar te schrijven met als uitgangspunt uw laatste opmerking: “Ik wil haar best spreken, maar dan samen en uitgebreid de tijd hebben om alles uit en door te spreken.” Zo opent uzelf de mogelijkheid tot contact, maar niet nu meteen. U geeft uw grens aan vanuit een zogenoemde ik-boodschap. Geen oordeel over de houding van uw zus of wat dan ook maar van haar, maar wel een heldere mededeling! Dus niet verwijtend of mogelijk kwetsend. En het geeft u zeker de vrijheid om te zijner tijd een geboortekaartje te sturen. Wil zuslief dan tóch op kraambezoek komen, dan kan dit juist gezien worden als toenaderingspoging van haar kant, waar u op kunt reageren al naar de omstandigheden van dat moment. Mogelijk willen jullie beiden de vreugde en de dankbaarheid over nieuw leven delen, waarbij een afspraak gemaakt kan worden voor láter om een en ander rustig door te kunnen spreken. Bedenk maar, dat blijven afwachten slechts stress en teleurstelling brengen, terwijl u zelf de eerste stap naar haar toe kunt zetten waardoor er voor uzelf ontspanning ontstaat!

Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

  Bekijk ook:

1 reactie
leene
26-10-2020 / 12:56
Mooi antwoord van Marijke Rots. Ingewikkeld altijd familie problemen. Ik lees dat je hebt gehoord dat je zus niet begreep dat je geen contact met haar wilde. Van wie heb je dat eigenlijk gehoord? Van de andere zus? en waarom wilde ze vervolgens dan toch niet het gesprek aangaan? Heeft deze andere zus wel contact? Kun je iets via haar regelen of bespreken? Je zegt 'ze is en blijft mijn zus' maar ze mag niet op kraamvisite komen. Tsja .. ik denk zomaar dat ze dit ook zal aanvoelen. Ik zou het advies volgen van Marijke Rots en haar nú een brief schrijven met de mededeling dat je uitgebreid de tijd wil nemen om alles door te nemen. Maar inderdaad zonder veroordeling. Er komen namelijk een aantal andere vragen naar boven. Waarom heeft ze meer de kant van de schoonfamilie gekozen? heeft ze zich altijd achtergesteld gevoeld misschien? Wat is haar kant van het verhaal.. en kijk ook uit voor: "ik denk dat zij denkt dat" daar zijn wij in beland met mijn oudste broer en zijn vrouw. Zij kwam uit een hele competitieve gezinssfeer en zij vond ( bleek achteraf) dat mijn ouders hun zoon/haar man niet genoeg gestimuleerd hadden en te ongeïnteresseerd waren wat betreft opleiding etc. Wat niet waar is maar mijn broer heeft toch ook weer een andere beleving van zijn jeugd dan ik heb. Het is ingewikkeld allemaal.
Sterkte hiermee. Het kan echt aan je vreten familie problemen is mijn ervaring en soms verlies je iemand al 'aan het leven' om zo maar te zeggen.

Terug in de tijd

Mag je, wanneer de gemeente vacant is, je voorkeur voor een dominee uitspreken naar de kerkenraad? Of moet de kerkenraad...
1 reactie
22-10-2012
Ik ben er klaar mee. Klaar met alles. Klaar met al het gezeur om al die kleine dingetjes over uiterlijke zaken en dingen...
geen reacties
22-10-2018
Via deze weg wil ik graag proberen een paar vragen te stellen aangaande het copyright op de Herziene Statenvertaling. De...
geen reacties
22-10-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering