Angst voor nieuwe miskraam

Ds. A.T. Vergunst / geen reacties

08-09-2020, 08:48

Vraag

Aan een dominee van de Gereformeerde Gemeenten. Enkele maanden geleden heb ik een miskraam gehad. Ik heb in de weken dat ik zwanger mocht zijn heel veel gebeden of de Heere dit kindje voor ons bewaren wilde. Helaas ging het toch mis. Nu mag ik weer zwanger zijn. Vanaf dat ik wist dat ik zwanger was heb ik bloedverlies gehad. Ik voelde me zo bang en onzeker. Ik heb de Heere toen gevraagd of, als de zwangerschap stand mocht houden, het bloedverlies die dag of de volgende dag over mocht zijn of dat als het weer een miskraam zou worden het dan zo snel mogelijk door mocht zetten zodat aan de onzekerheid een eind mag komen. Nu stopte het de volgende dag.

Mag ik dit als gebedsverhoring zien? Mag ik er op vertrouwen dat dit een belofte van de Heere is? Ik ben bang mezelf iets wijs te maken dat ik denk dat de Heere mijn gebed verhoord heeft, maar dat ik het zo niet zien mag. Kan u mij hierbij helpen?

Hartelijke groet, een onzekere moeder.

Antwoord

Beste onzekere moeder, 

Wat een verdriet als zo je kindje wordt weggenomen. Persoonlijk ken ik dit verdriet niet, maar jullie (jij en je man) behoren tot een veel grotere groep dan we soms beseffen. Je draagt het verlies persoonlijk omdat niet iedereen om je heen het weet. Er wordt veel gebeden voor hen die in verwachting zijn, maar jouw briefje herinnert me weer om ook hen te gedenken in wie de blijde verwachting niet vervuld werd of wordt (onvruchtbaarheid). 

Mag je het “stoppen van het bloedverlies” als een antwoord of je gebed zien? Natuurlijk mag je dat. Je hebt er immers voor gebeden en zelfs heel specifiek. Dat mag ook, want onze noden zijn ook specifiek. De Heere Jezus vroeg ook of Zijn Vader “deze drinkbeker” zou weg nemen. Dat gebed werd voor Hem niet beantwoord op een bevestigende manier. Maar de Heere beantwoordde wel jouw verzoek (en ik ben blij dat Hij niet deed wat je daarnaast ook vroeg, om aan de onzekerheid een eind te maken). 

Maar ik denk niet dat je van de gebedsverhoring een belofte moet maken. Beloften zijn de woorden die God in Zijn Woord geschreven heeft. Die staan dus zwart of wit en met bepaalde adressen of voorwaarden. In jouw geval is er van zoiets geen sprake. Je zet jezelf daarom op tot grote donkerheid door van “het stoppen van het bloeden” een Goddelijke belofte te maken dat de rest van de zwangerschap goed zal gaan. 

Zoek voor de beloften in Gods’ Woord en je mag ook de Heere zeker vragen of Hij je wil bemoedigen om op Hem te vertrouwen en dat Hij het vruchtje dat nu in je mag groeien tot de geboorte (en wedergeboorte) mag brengen. 

We bidden mee voor jou en alle andere moeders (en vaders) dat God jullie wil zegenen met een gezond kindje. 

Hartelijke groeten, 
Pastor A. T. Vergunst

Ds. A.T. Vergunst

Ds. A.T. Vergunst

 • Geboortedatum:
  22-09-1961
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Carterton (Nieuw-Zeeland)
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

miskraam
geen reacties

Terug in de tijd

Aan dominee G. A. van den Brink. N.a.v. uw twee antwoorden wil ik graag een vraag stellen. Er zijn veel opmerkelijke ver...
2 reacties
08-09-2012
Ik ben een meisje van 20 jaar en ik heb het zo moeilijk met het contact thuis. Ik voel mij volledig genegeerd door mijn ...
1 reactie
08-09-2011
Ik ben een meisje van 20 en heb af en toe last van ingegroeide haren. Meestal zitten die vlak onder de huid en kan ik di...
geen reacties
08-09-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering