Gekwetst door harde oordeel vriendin

Ds. R. W. van Mourik / 1 reactie

20-07-2020, 08:10

Vraag

Ik heb een lastig probleem met een vriendin. Zij veroordeelt mensen. Als je gelooft in Jezus kom je in de hemel en zo niet dan kom je in de hel. Zij heeft geen kinderen en ze praat op deze manier ook over mijn kinderen. Omdat ze Jezus (nog) niet beleden hebben als hun Heer komen ze niet in de hemel. Ik voel me elke keer gekwetst en verdrietig als ik haar spreek of gebedskring met haar erbij heb.

Ik overweeg om mijn vriendschap met haar op te geven, omdat ze me teveel pijn doet en het mijn vreugde ontneemt. Ik geloof dat God genadig is en goed en liefde. En dat ieder mens Zijn genade nodig heeft. Of je nu wel of niet gelooft.

En over mijn kinderen heb ik een visioen gehad dat ze als vier zuilen in de tempel en vier steunpilaren in de kerk zullen zijn. Daar wil ik me aan vasthouden, aan Zijn beloften. Hoe kan ik dat aan haar duidelijk maken?

ADVERTORIAL

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Twee jonge vrouwen lopen het barista-café in Gouda binnen om te praten over hun geliefde kerk: de Gereformeerde Gemeenten.

Lees het hele interview met Lisanne en Jenneke in het Nederlands Dagblad

Lisanne en Jenneke zijn belijdend lid van de Ger. Gem.: ‘Overal zijn Gods kinderen’

Antwoord

Zwart wit gezegd heeft je vriendin wel gelijk, maar ze mag natuurlijk niet oordelen over mensen en in jouw geval: je kinderen, dat ze verloren gaan omdat ze niet in Jezus geloven. Dat oordeel komt haar niet toe. Maar goed, ondanks dat, legt het wel een zware schaduw over jullie vriendschap onderling.

Natuurlijk is het allereerst belangrijk om er open maar haar over te spreken dat het je pijn doet dat ze zo over je kinderen spreekt. Wellicht heb je dat al gedaan, maar blijft ze bij haar standpunt. Dan kun je twee dingen doen: of er boven staan en toch meedoen met die gebedskring of een andere (gebeds)kring opzoeken waar je je ‘veilig’ voelt.

Overigens zal dat visioen bij je vriendin, vermoed ik, niet ‘landen’. Bij haar zijn er andere dingen nodig om te weten of iemand wel of niet in de hemel komt. Dat zal dan ook steeds een verschilpunt blijven. Daarom is het belangrijk om, met behoud van respect voor elkaars standpunt, elkaar vrij te laten in opvattingen die van elkaar verschillen. Dat is niet eenvoudig voor je vriendin, maar niet minder ook voor jou. Toch is het niet onmogelijk. Wat onmogelijk is bij de mensen, is mogelijk bij God. Bid God om wijsheid en tact om op een juiste wijze hier mee om te gaan.

Ds. R. W. van Mourik,
Alblasserdam

Ds. R. W. van Mourik

Ds. R. W. van Mourik

 • Geboortedatum:
  07-02-1958
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Alblasserdam
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

vriendschap
1 reactie
tulp
20-07-2020 / 14:59
Zo'n vriendin heb ik ook. Voor mezelf kan ik me vasthouden aan dat de Heere oordeelt en dat dat gelukkig niet aan mijn vriendin is.
Bij ons werkt het om het daar niet over te hebben. We kunnen over heel veel dingen fijne gesprekken hebben en over dat onderwerp praten we niet meer. Ik heb gesprekken over dat specifieke onderwerp heel snel dood laten bloeden (niet in discussie gaan, alleen herhalen dat het oordeel aan God is en niet aan mij) en voor ons werkt dat.
Werk dat niet, dan zou ik zelf de hele vriendschap een beetje dood laten bloeden.

Terug in de tijd

Ik irriteer mij heel erg aan wat dhr. I. A. Kole schrijft. Namelijk: De liefde tot God geeft je ootmoed en dan acht je ...
geen reacties
20-07-2007
Ik ben zwanger en heb heel veel last van dwanggedachten. Hierdoor voel ik me depressief en erg eenzaam. Ik hoor toch eig...
10 reacties
20-07-2010
De eerste vraag gaat over de offeranden die het volk Israël moesten brengen in de tabernakel/tempel. In de woestijn wa...
geen reacties
20-07-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering