Vreemd aangekeken bij gebed

mr. J.H. Doeven / geen reacties

15-06-2020, 13:20

Vraag

Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Ik werk geregeld bij een bedrijf met veel andere collega’s, zowel christelijke als niet-christelijke. Tijdens de etenspauzes probeer ik altijd voor mijn eten te bidden en te danken. Maar vaak word ik dan eerder vreemd aangekeken door collega’s die zoals ik zelf gewoon afkomstig uit één van de kerken, terwijl collega's die niet christelijk zijn soms nog meer respect hebben. Ik vind dat erg lastig. Hoe moet je daar mee omgaan? 

Een jongere.

Antwoord

Ik raad je aan om over het bidden en danken bij het eten aan de collega’s van wie je weet dat ze christelijk zijn onder vier ogen eens te vragen waarom ze dat niet doen. En dat niet om ze ter verantwoording te roepen, maar om aan te geven dat je zo fijn zou vinden wanneer zij dat ook zouden doen, zodat je elkaar tot steun kunt zijn. Ga dus een gesprek daarover aan. En dan zul je verbaasd zijn welke antwoorden je krijgt. Sommige mensen durven het niet. Anderen zouden het wel willen, maar zijn niet vanaf het begin van hun werken bij dat bedrijf begonnen te bidden en te danken bij het eten. En dan wordt het later moeilijker om er alsnog mee te beginnen. Ook zullen er zijn die in een vorige werkkring daarmee bespot zijn en het nu niet meer durven. 

Een open en eerlijk gesprek is het beste begin. En dan niet om je collega’s ter dwingen om het ook te (gaan) doen. Maar om elkaar te helpen om het te doen en te blijven doen. Daarbij moet je niet vergeten om de Heere te vragen om je te helpen om de juiste woorden te vinden. En je moet het geschikte moment zoeken. Dus bij voorbeeld niet over de tafel heen erover beginnen. In sommige gevallen kan ook volstaan worden af te spreken om aan het begin van de maaltijd te bidden en te danken en het danken na de maaltijd achterwege te laten. In het buitenland wordt dat door veel christenen gedaan. Wijsheid en voorzichtigheid toegewenst. Maar het is wel de moeite waard om er met elkaar over te praten.

J. H. Doeven,
Houten

mr. J.H. Doeven

mr. J.H. Doeven

 • Geboortedatum:
  01-08-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Houten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Was 42 jaar lang ouderling.

Tags in dit artikel:

bidden
geen reacties

Terug in de tijd

Wat is de meerwaarde van het christendom?
2 reacties
13-06-2013
Geliefd dominee. Ik worstel al een lange tijd met de prediking in onze gemeente. Ik zeg bewust gemeente, wat er zijn gel...
12 reacties
13-06-2012
Een vriend van mij beweert dat de islam en chr. geloof hetzelfde zijn, maar alleen de naam van God is anders dan die van...
geen reacties
13-06-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering