Online bijbelcursus

Ds. D. Breure / Geen reacties

14-11-2019, 15:27

Vraag

Ik heb een vraag aan een dominee van de PKN. Nadat ik op “online bijbelcursussen” had gezocht, kwam ik op de site bijbelcursussen.nl. Dit lijkt een positieve en betrouwbare site te zijn, maar ik vind het moeilijk om in te schatten of hier ook daadwerkelijk bijbelgetrouwe cursussen worden aangeboden. Kunt u mij hierbij helpen?


Antwoord

De site geeft geen informatie over de auteurs en hun achtergrond. Om een beeld te krijgen van deze cursus heb ik daarom één cursus gedaan. Deze ging over de Persoon van de Heere Jezus. De drie lessen bevatten vragen waarvan de antwoorden naar een persoonlijk begeleider moeten worden opgestuurd. Deze kijkt de antwoorden na en reageert daarop Daarna kan de volgende les geopend worden.

In het algemeen ademt de cursus zeker een Bijbels karakter. Niet alleen doordat vele Bijbelteksten worden genoemd, maar ook de noties van zonde en verzoening worden genoemd. In de laatste les krijg ik wel de indruk dat het als volgt wordt voorgesteld: Jezus gaf Zijn leven als offer voor de zonde. Dit moet iedereen verkondigd worden. En dan ligt het in de handen van de mens. Die mens is weliswaar zondig, maar kan met behulp van God toch de keuze maken om dat offer te aanvaarden voor zijn zonde. Met andere woorden: het onderscheid van de Dordtse Leerregels tussen de algenoegzaamheid (genoeg voor allen) van Jezus’ offer aan de ene kant en de bestemming van het offer aan de andere kant (bestemd voor de uitverkorenen) wordt niet gemaakt. Daarmee verandert de verzoening toch van inhoud. 

Persoonlijk zou ik daarom toch deze cursus niet aanbevelen. Of beter gezegd: ik zou een cursus aanbevelen die wel uitgaat van de Bijbels-gereformeerde hoofdlijnen. 

Ds. D. Breure

Naschrift van de redactie: Diverse reformatorische kerken, maar ook zelfstandige gemeenten, bieden een betrouwbare Bijbelcursus aan. Gewoon even mailen naar een (landelijk) kerkelijk bureau. Zie bijvoorbeeld: 

www.hersteldhervormdekerk.nl/hhk/toerusting/cursus-bijbelse-toerusting

Tags in dit artikel:

bijbelstudie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. D. Breure

  • Geboortedatum:
    30-08-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kockengen
  • Status:
    Actief
57 artikelen
Ds. D. Breure

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb al meerdere malen gelezen dat je -als je wil gaan trouwen- open moet staan voor kinderen. Wij hebben trouwplannen, maar ik ben ontzettend bang om zwanger te worden. Het gaat niet om het hebben ...
12 reacties
13-11-2009
Wat houdt de vreugde van het geloof in? Iemand zei vanmiddag tegen mij, dat is als je weet dat je schuld vergeven is, dat wat je niet kan betalen dat je dit wordt kwijt gescholden. Volgens mij is dit ...
Geen reacties
13-11-2008
Ik vind het lastig om mijn vraag te formuleren, daarom eerst wat uitleg. Na een hele moeilijke lange tijd kan ik nu weer mijn zegeningen tellen, die heel veel zijn. Van nature ben ik positief ingestel...
9 reacties
13-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering