Beleggen in aandelen

Ds. L.W.Ch. Ruijgrok / geen reacties

23-04-2004, 00:00

Vraag

Zijn aandelen ethisch verantwoord of waarschuwt de bijbel tegen deze vorm van beleggen en winst (of verlies) maken?

Antwoord

Deze vraag is niet met een eenvoudig ja of nee te beantwoorden. Ik ben geen financieel expert en ben er dus huiverig voor om in deze materie definitieve antwoorden te geven. Er zitten heel wat haken en ogen aan. Toch wil ik een paar overwegingen aanreiken.

1. Ik begin met het meest eenvoudige. Het beleggen in bedrijven die activiteiten ontplooien die haaks staan op Gods Woord is uiteraard niet ethisch verantwoord. Geen christen zal willen beleggen in Ajax, of in de Telegraaf, of in SBS6, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik wil maar zeggen: als je tot de aankoop van aandelen wilt overgaan, dien je je allereerst af te vragen of de activiteiten of de doelstellingen van dat betreffende bedrijf bijbels verantwoord zijn. Ik denk dat als we toets van Gods Woord aanleggen al heel wat bedrijven afvallen. 

2. In de tweede plaats wil ik opmerken dat het kopen van aandelen geen gokpartij mag zijn. Juist risicovolle beleggingen trekken menige jongere aan. Waarom? Omdat die doorgaans het hoogste rendement opleveren. Maar juist met dit soort beleggingen is menigeen met de snel dalende beurzen van een paar jaar terug een vermogen kwijtgeraakt. Mijns inziens niet geheel onterecht. Maar of mensen ervan geleerd hebben? Niet voor niets zegt de Schrift: “Die rijk willen worden vallen in verzoeking en in de strik en in vele dwaze en schadelijke begeerlijkheden” (1 Tim. 6:9). Je zult niet de eerste zijn die zo gefixeerd raakt op de koers van de door jou gekochte aandelen dat de stand van de AEX je meer ter harte gaat dan het werk van God in je persoonlijk leven, maar ook in het midden van kerk en gemeente. En als dat het geval is, zitten we meteen midden in de afgodendienst!

3. Ik geloof niet dat beleggen op zich verkeerd is. Zonder belegginsgeld zou een economie zelfs niet kunnen draaien. Bovendien moeten we bedenken: ook als je je geld op een spaarrekening bij de bank hebt staat, gaat de bank met jouw inleg aan het werk en probeert mede met behulp van jouw spaarcenten beleggingswinsten te maken. Wil je echter zelf verantwoord kunnen beleggen, dan is heel wat kennis van zaken nodig. Een kennis van zaken die de meesten van ons absoluut niet bezitten en die alleen kenners en specialisten hebben. Als je toch een wat hoger rendement op je spaargeld wilt, zou ik de inleg in veilige belegginsfondsen met bepaalde beschermingsconstructies aanbevelen. Maar nogmaals, ik ben geen kenner en daarvoor moet je deskundigen raadplegen.

4. Ten slotte, laten we het vermaan van de Heere Jezus ter harte nemen: “Vergadert u geen schatten op de aarde waar ze de mot en de roest verdeft (...) maar vergadert u schatten in de hemel waar ze noch mot noch roest verderft en waar de dieven niet doorgraven en stelen” (Matth. 6:19-20).

Ds. L. W. Ch. Ruijgrok

Ds. L.W.Ch. Ruijgrok

Ds. L.W.Ch. Ruijgrok

 • Geboortedatum:
  16-12-1955
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Monster
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

bankenfinanciën
geen reacties

Terug in de tijd

Wat moet ik in de Bijbel verstaan onder een voedster? Het doet denken aan de vroegere gewoonte in hogere kringen om je b...
geen reacties
24-04-2018
Zo fijn, jullie antwoorden. Dank! Een andere vraag: In Leviticus 6:13 staat dat het vuur van het altaar altijd moest bli...
geen reacties
25-04-2016
Ik ben een vrouw van 27 jaar en heb geen relatie. Dat zou ik wel graag willen, maar ik ben bang dat ik het niet aankan. ...
geen reacties
23-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering