Bekering en wedergeboorte uitleggen

Redactie Refoweb / Geen reacties

26-07-2019, 10:53

Vraag

Geachte dominee, ik zit hier best allang mee... Ik heb een bijbaantje en tijdens de pauze zat ik met ongeveer elf mensen bij elkaar. Tijdens één van de pauzes kwamen we ineens op het onderwerp “bekering”. Ik geloof zeker dat het ‘toevallig’ gebeurde dat dit onderwerp aan bod kwam. Ik bemoeide me er eerst niet mee, omdat ik het eerlijk gezegd best wel een lastig onderwerp vond.

Op een gegeven moment zei mijn ene collega dat we niet zo moeilijk moesten doen over de bekering, want waarom zou het moeilijk zijn?! Het enige wat je volgens hem moest doen was geloven en dan was je bekeerd. Je zonden kwam je na je bekering in te zien en daar had je spijt van. Maar hij was er stellig van overtuigd dat hij bekeerd was doordat hij geloofde dat Jezus gestorven was voor hem. Ik wil daarover niet oordelen.

Er kwamen door andere collega’s wel tegenwerpingen dat het niet alleen geloven was, maar dat er meer moest gebeuren. Aan het eind van de pauze kwam onze werkgever eraan en hoorde de laatste woorden. Dus ze mengde zich ook in het gesprek. Ik ben zelf niet spraakzaam, maar ik verzamelde al mijn moed bij elkaar en zei: “Maar bij bekering is toch de Heilige Geest nodig?! Hij trekt en drijft de mens toch uit naar de levende God. Hij alleen geeft dit geloof en daarnaast werkt Hij een vast vertrouwen. Een mens van zichzelf zal God vlieden en haten. Zelf kun je je nooit bekeren. Daar moet je mee naar God. Laat het wel duidelijk zijn dat God van ons verlangt dat we ons bekeren, het is niet alleen Zijn bevel maar ook Zijn verlangen.”

Ik werd onderbroken omdat we verder moesten. Na deze dag hebben we vier weken vrij. En over die vier weken zullen we elkaar dus weer gaan ontmoeten. Nu wil onze werkgever dat wij op papier uit gaan leggen hoe wij persoonlijk over de bekering denken! Ik ben zelf Hersteld Hervormd. En hoe ik het hier net boven op schreef, zo denk ik er over, als beginsel. Ik ben nog lang niet klaar. Alleen ik zou niet weten hoe ik dit op moet schrijven.

Nu is mijn vraag: zou een dominee van de HHK of van de CGK op grond van de Bijbel uit kunnen leggen wat bekering en wedergeboorte nou werkelijk is?


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Recent las ik een boek waarin werd gesteld dat christenen niet voor de leeuwen zijn gegooid ten tijde van de christenvervolgingen onder de Romeinen. Als reden werd aangegeven dat door historici nooit ...
2 reacties
24-07-2012
Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in magnetisme en o.a. genezen door handen boven iemand te houden (handoplegging). Wat ik me nu afvraag is of er werkelijk magnetische velden bestaan in een mens....
Geen reacties
24-07-2003
Als je gedoopt bent, ben je op “de erve van het verbond.” Moet ik bij het woord “erve” denken aan een erf bij een boerderij of aan een erfenis? Ik heb dat beiden wel eens gehoord.
Geen reacties
24-07-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering