Zwangerschapsdementie

drs. A. Meijer / geen reacties

12-03-2019, 08:00

Vraag

Ik, moeder (34 jaar) van vier kids in de leeftijd van 0-10, zit met het volgende: het lijkt wel of mijn geheugen alleen maar minder en minder wordt. Ik heb hbo-werk/denkniveau, maar op dit moment weet ik soms de simpelste dingen even niet meer, terwijl ik juist altijd een goed geheugen had. Ons zoontje is nu vier maanden dus ik had gehoopt dat de ‘zwangerschapsdementie’ nu wel over zou zijn.

Nu las ik pas een artikel waarin de gevolgen werden beschreven van jarenlang tekort aan slaap/fragmentarisch slapen. Dit hebben wij gehad door onze tweede zoon die jarenlang heel slecht sliep. Geheugenverlies was een van de gevolgen. Is dit inderdaad zo en zo ja kan ik dat weer trainen om op het oude ‘niveau’ te komen? Dit is zo irritant. Bijvoorbeeld: er is een baby geboren in de kerkelijke gemeente en ik stuur altijd een kaartje dan, maar ik weet gewoon niet meer of ik dat al heb gedaan of niet. En het is ook zo dom om dat na te vragen... Of een zus die zwanger is geef ik altijd een cadeautje, maar ik weet gewoon niet meer of ik het al heb gedaan. Of hoe de kraamverzorgster heette; nog maar vier maanden geleden. Ik vind het echt vervelend!

Antwoord

Beste vragenstelster, 

De klachten van het geheugen kunnen nog steeds samenhangen met de zwangerschap. Bijna altijd herstelt dit wel binnen een jaar. 

Er zijn uiteraard ook andere oorzaken van geheugenproblemen. Je noemde zelf al slaaptekort. Verder kun je denken aan stress. Dan zijn er ook nog zeldzamere oorzaken te noemen. 

Wil je meer zekerheid omtrent de oorzaak van jouw klachten dan kun je natuurlijk een afspraak maken met je huisarts. 

Vriendelijke groet,
A. Meijer

drs. A. Meijer

drs. A. Meijer

 • Geboortedatum:
  14-12-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Ouderkerk aan de Amstel
 • Status:
  Actief
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jongen van 25 en ik ben niet gelovig opgevoed. Ik heb sinds een paar maanden een vriendje die wel christelijk...
124 reacties
11-03-2013
Meneer van den Heuvel. U heeft mijn vraag behandeld. Het gaat over mijn vader die mij en mijn broertjes heeft mishandeld...
geen reacties
11-03-2006
Waarom straft God iedereen voor zonde terwijl Hij weet dat we dat doen en dat we niet zonder zonde kunnen leven?
geen reacties
11-03-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering