Huwelijksbevestiging door ouderling

M.M. van Winkelen / geen reacties

25-02-2019, 11:31

Vraag

Mag een ouderling een huwelijk bevestigen in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland of Gereformeerde Gemeenten? Een ouderling mag toch niet zegenen (handoplegging doen)? Als er geen dominee kan zijn, hoe wordt het dan gedaan?

Antwoord

Beste vragensteller,

De bevestiging van een huwelijk betreft een officiële eredienst die onder de verantwoordelijkheid van een kerkenraad staat (meestal de gemeente waar de bruid lid is). Een dergelijke dienst moet door een predikant geleid worden, ondermeer vanwege de handelingen die volgens het huwelijksformulier bij de kerkelijke bevestiging plaatsvinden; maar ook vanwege de prediking (naar aanleiding van de trouwtekst) en de zegen die op de samengekomen gemeente wordt gelegd. Deze ambtelijke taken liggen bij een predikant en kunnen mijns inziens dus niet door een ouderling worden verricht.

Indien de gemeente geen eigen predikant heeft, zal de consulent van de gemeente, of -in overleg met de consulent- een andere predikant uit het kerkverband benaderd moeten worden voor het leiden van de dienst. In goed overleg moet er dan gezocht worden naar een datum waarop het huwelijk voltrokken kan worden en ook de kerkelijke bevestigd kan plaatsvinden. 

M. M. van Winkelen

M.M. van Winkelen

M.M. van Winkelen

 • Geboortedatum:
  18-07-1981
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Den Haag
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Ouderling in Ger. Gem.

Tags in dit artikel:

trouwdienst
geen reacties

Terug in de tijd

Kun je al christen naar de Huishoudbeurs gaan? Ik zelf ga nu en ga absoluut niet naar optreden van zangers, maar wat bet...
6 reacties
25-02-2017
Mijn man en ik zijn bijna 17 jaar getrouwd en hebben 4 kinderen Nu is bij mijn man de diagnose klassiek autisme gesteld....
19 reacties
25-02-2013
Aan ds. A. A. F. Van de Weg. U twitterde onlangs het volgende: Niemand ontdekt het geheim van de #vrijheid dan door...
geen reacties
27-02-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering